Hyppää sisältöön

Koronapassi on laajasti käytössä kaupungin palveluissa

Heikentynyt koronatilanne kiristää alueellisia rajoituksia. Uudet asiakas- ja yleisötilojen käyttörajoitukset tulevat voimaan ma 20.12. alkaen ja ulko- ja sisätilojen kokoontumisrajoitukset ma 27.12. alkaen. Vaihtoehtona rajoituksille on ottaa käyttöön koronapassi yli 16-vuotiaille. 
Talvinen kuva Lahdesta

Kokoontumisrajoitusten kiristäminen

Aluehallintovirasto on vahvistanut koronayhteistyöryhmän esityksestä uudet kokoontumisrajoitukset 27.12.2021 alkaen.

 • yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa sisätiloissa nykyisestä 20 henkilöstä 10 henkilöön ja
 • ulkona / ulkotiloissa 50 henkilöön.

Alueen koronayhteistyöryhmä suosittaa yksityistilaisuuksien henkilömääräksi maksimissaan 10 henkilöä.

Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia ja kokoontumisia rajoitukset eivät koske. Päijät-Soten alueella on voimassa laaja maski- ja etätyösuositus.

Asiakas- ja yleisötilojen käyttörajoituksia

Voimaan tulee lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käyttörajoituksia. Nämä rajoitukset kohdistuvat 20.12.2021 alkaen muun muassa kaupungin uimahalleihin, liikuntatiloihin, museo- ja näyttelytiloihin ja aikuisten harrastusvuoroihin. Koronapassilla tiloja ja palveluita voidaan edelleen käyttää.

Aluehallintovirastolta odotetaan vielä tiukempia rajoituksia, jotka sulkisivat osan kaupungin palveluista. Asiasta tiedotetaan joulunpyhien jälkeen, kun päätös on tehty.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Esimerkiksi vanhemmat voivat oleskella harrastustiloissa rajoitetusti vain koronapassia näyttämällä.

Rajoitusten vaikutukset kaupungin palveluissa 20.12.2021–19.1.2022

 • Kaupungin uimahallit – koronapassi kysytään kassalla
 • Uimahallien kuntosalit – koronapassi kysytään kassalla. Koronapassin mahdollinen puuttuminen ei oikeuta kausikorttihyvityksiin.
 • Kaupungin omat, yleiset kuntosalivuorot keskeytetään mäkikatsomon liikuntatiloissa ja Lotilan koulun kuntosalissa
 • Varatut vuorot kaupungin sisäliikuntatiloissa ja liikuntapaikoilla – ­­ toiminnan järjestäjien edustajat vastaavat koronapassin tarkastamisesta
 • Suurhalli ja muut urheilukeskuksen hallit – yksittäisten suurhallikorttiasiakkaiden on varauduttava koronapassin näyttämiseen
 • Kaupungin yleisöluisteluvuorot SOL-areenalla keskeytetään
 • Wellamo-opisto – aikuisten ryhmäopetuksessa koronapassi kysytään. Ma 10.1.2022 alkavasta kevätlukukauden toiminnasta tiedotetaan erikseen.
 • Lahden museot – koronapassi kysytään kassalla
 • Lahden kaupunginteatteri – koronapassi kysytään
 • Sinfonia Lahden konsertit ja muut Sibeliustalon tapahtumat – koronapassi kysytään
 • Kirjasto – noudatetaan turvallisuusmääräyksiä, maskisuositus ja turvavälit. Kirjastoasiointi ei edellytä koronapassia, mutta koronapassia voidaan kysyä, jos järjestetään yli 10 hengen tapahtumia.
 • Palvelutori – noudatetaan turvallisuusmääräyksiä, maskisuositus ja turvavälit
 • Kirjastoautot – kirjastoautossa voi asioida kerrallaan 3 henkilöä/yksi perhe
 • Nuorisotilat – noudatetaan turvallisuusmääräyksiä, suositellaan maskien käyttöä ja turvaväliä
 • Koulujen harrastustoiminta ja joulujuhlat – järjestetään koulujen turvallisuusmääräyksien mukaisesti, joulujuhliin huoltajia ei kutsuta
 • Uuden vuoden ilotulitus 31.12. – ilotulitusta ei järjestetä, koska ulkotilojen kokoontumisrajoitus on 50 henkilöä.

Ohjeet koronapassin käyttöön

Koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotiailta tai sitä vanhemmilta asiakkailta. Asiakkaan tulee varautua myös todistamaan henkilöllisyytensä koronapassin kanssa.  Koronapassin voi ladata valmiiksi ennen tilaisuuteen tai palveluun menoa. Tarkastukseen voi mennä aikaa ja jonoja voi syntyä.

Koronapassin voi ladata itse Omakannasta älypuhelimen muistiin tai tulostaa paperille. Hyvinvointiyhtymästä toivotaan, että koronapassin lataamisessa tarvittaessa autetaan esimerkiksi iäkästä lähisukulaista tai ystävää.

Henkilöille, joilla ei ole älypuhelinta tai tulostinta, tarjotaan koronapassin tulostusmahdollisuus Hyvinvointiyhtymän palvelupisteellä Palvelutorin terveysneuvonnassa ma–to klo 8–16, pe klo 8–14, Kauppakeskus Trio. Passin saa myös Lahden sote-keskuksen (ent. kaupunginsairaala) palveluneuvonnasta ma-pe klo 8–15, Harjukatu 48.

Koronatodistusten hakijat ruuhkauttavat nyt toimipisteitä, joten huolehdithan turvavälien toteutumisesta ja kasvomaskien käytöstä.

Rajoitukset voimassa 19. tammikuuta asti

Alueen rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 19.1.2022 asti. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston seuraavaa päätöstä odotetaan joulunpyhien jälkeen. Virastolle on esitetty useiden julkisten palveluiden sulkemista.

Koronayhteistyöryhmä seuraa epidemiatilanteen kehittymistä tiiviisti ja kokoontuu seuraavan kerran 29. joulukuuta arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.

20.12. lisätty tieto kirjastoautoista.
23.12. lisätty tieto rajoitusten määräajan jatkosta 19.1.2022 saakka ja päivitetty koronayhteistyöryhmän seuraava kokouspäivä, tieto ilotulituksesta ja suositus yksityistilaisuuksien henkilömäärään.  

Paras tapa suojautua vakavalta tautimuodolta on ottaa koronarokotus. Katso walk-in-rokotuspaikat

Aihealueet