Hyppää sisältöön

Lahden OSKE kotouttaa maahanmuuttajia työllistymisen kautta

Maahanmuuttajien verkostomainen osaamiskeskus Lahden OSKE toteuttaa työllisyyden kuntakokeilun ydinperiaatetta tarjoamalla henkilökohtaista valmennusta työllistymiseen.
Ihmisiä Lahden palvelutori

Lahden OSKE tarjoaa matalan kynnyksen palvelua Lahden seudun työikäisille, oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille. Palvelu antaa yksilöllistä ohjausta ja apua koulutukseen hakeutumisessa ja kaikkiin työnhakuun liittyvissä kysymyksissä.

Palveluun ovat tervetulleita kaikki maahanmuuttajat, joiden kotoutumisaika on päättymässä ja suomen kielen koulutukset suoritettu. Palvelu kykenee pureutumaan siihen erityiseen neuvonnan ja tuen tarpeeseen, jonka kanssa moni maahanmuuttaja kamppailee varsinkin kotoutumisvaiheen päättyessä.

Yksilöllisiä ja luottamuksellisia kohtaamisia

Koronarajoitusten hellittäessä pääpaino Lahden OSKE:n palveluissa on henkilökohtaisissa tapaamisissa kasvotusten.

Työhönvalmentajat kohtaavat asiakkaita ilman ajanvarausta OSKE:n palvelupisteellä Palvelutorilla, kauppakeskus Trion 2. kerroksessa, kesäaikaan maanantaista torstaihin 12–15 ja syyskuusta eteenpäin 10–15. Asiakas voi myös tehdä ajanvarauksen Palvelutorille, mikäli hän haluaa varmistaa rauhallisen keskustelun työhönvalmentajan kanssa.

– OSKE:ssa asiakas voi vapaasti ja avoimesti kertoa asioistaan, huolistaan ja toiveistaan. Me autamme asiakkaita eteenpäin kohti työllistymistä täysin luottamuksellisesti, vakuuttaa työhönvalmentaja Mostafa Hanafi.

Työhönvalmentajat palvelevat maanantaista perjantaihin klo 8-16. Ota yhteyttä: osaamiskeskus@lahti.fi 

Palveluita eri kielillä, robotilta ja digitaalisesti

Lahden OSKE:n työhönvalmentajat kohtaavat asiakkaita ensisijaisesti suomeksi, mutta he palvelevat myös arabiaksi, venäjäksi (1.7. eteenpäin), englanniksi ja saksaksi. Tarvittaessa käytetään tulkkia.

OSKE:ssa kartoitetaan työ- ja opiskelumahdollisuuksia. Siellä voi kehittää työnhakuvalmiuksia ja päivittää työnhakuasiakirjoja kuten CV ja työhakemus. OSKE myös järjestää erilaisia pienryhmävalmennuksia.

Työhönvalmentajien apuna asiakkaita palvelee opetusrobotti Osku, jolta saa neuvoja. Oskun kanssa voi keskustella ja siten myös harjoitella suomen kielen taitoja ja vaikkapa työhaastattelutilannetta.

Henkilökohtaista osaamiskartoitusta tehdään ForeAmmatti-ohjelman avulla. ForeAmmatti on digitaalinen työnhaun väline, johon asiakas syöttää osaamisensa. Ohjelma muodostaa asiakkaan osaamisprofiilin, etsii vapaita sopivia työpaikkoja ja antaa tietoa eri ammattien työmarkkinatilanteesta sekä niihin vaadittavasta osaamisesta.

Eri palveluiden tarjoajat yhdistävät voimansa verkostossa

– Lahden OSKE toimii verkostomaisesti kaikkien Lahden seudun maahanmuuttajapalveluiden tarjoajien kanssa. Tarkoitus on sujuvoittaa palvelupolkuja ja tiivistää yhteistyötä, sanoo työhönvalmentaja Jenni Sachs.

Verkostoon kuuluu laaja joukko palveluntarjoajia kuten oppilaitoksia, työkokeilujen järjestäjiä, hankkeita, maahanmuuttajien integraatiopalvelupiste Alipi ja Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilu.

Maahanmuuttajakoulutusta tarjoava Koulutuskeskus Salpaus ja korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia palveleva LAB Ammattikorkeakoulu ovat kiinteä osa OSKE-kokonaisuutta. Kesäkautta lukuun ottamatta Salpauksen koulutusohjaaja päivystää OSKE:n palvelupisteellä Palvelutorilla maanantai-iltapäivisin.

– Lahden OSKE on Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilua tukevaa toimintaa. Hanke lisää kuntakokeilun omavalmentajien mahdollisuuksia ohjata asiakkaita yksilölliseen valmennukseen. Siten hanke vahvistaa kuntakokeilun periaatteiden toteutumista, sanoo Marja-Liisa Väisänen, Lahden työllisyyspalveluiden vieraskielisten palveluiden palveluesimies.

Lahden OSKE on hanke, jota rahoittavat Lahden kaupunki, Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

– ­Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella muun muassa annetaan suomen kielen opetusta ja kootaan maahanmuuttajien palvelutarjotinta, sanoo Lahden kaupungin maahanmuuttotyön asiantuntija Anne Saloranta.

Lue lisää maahanmuuttotyöstä

Kysy lisää

Lahden kaupunki

maahanmuuttotyön asiantuntija Anne Saloranta, p. 050 539 1639, Anne.Saloranta@lahti.fi

palveluesimies Marja-Liisa Väisänen, p. 029 504 1789, Marja-Liisa.Vaisanen@lahti.fi

Lahden OSKE

työhönvalmentaja Mostafa Hanafi, p. 044 482 6574, Mostafa.Hanafi@lahti.fi

työhönvalmentaja Jenni Sachs, p. 044 482 6575 Jenni.Sachs@lahti.fi

 

Lahden OSKE logo

Uutista päivitetty ma 21.6.2021 klo 13:01 lisätty tieto hankkeen rahoituksesta.