Hyppää sisältöön

Lahtelaiset ideoivat viime vuotta innokkaammin osallistuvassa budjetoinnissa

Osallistuvassa budjetoinnissa yhteistä kaupunkia kehitetään kolmessa eri vaiheessa vuoden 2021 aikana. Vaiheet ovat ideoi, kehitä ja äänestä. Kaupunkilaiset päättävät, kaupunki toteuttaa.

Lahden kaupungin osallistuva budjetointi eli osbu keräsi yli 950 ideaa lahtelaisilta. Ideoiden määrä oli selvästi suurempi kuin viime vuonna, jolloin ideoita tuli reilut 700 kappaletta. Ideoita kaupungin kehittämiseksi sai jättää 23.8.–17.9. välisenä aikana osoitteessa lahti.fi/osbu. Kaupunki on varannut ensi vuoden talousarvioon yhteensä 200 000 € asukasideoiden toteuttamiseen.

Eniten ehdotettiin liikuntaan, ulkoiluun ja puistoalueisiin liittyviä ideoita. Yhteisöllisyys nousi esiin viime vuotta vahvemmin. Useissa ideoissa ehdotettiin kohtaamispaikkoja ja yhteisöllisyyttä vahvistavia tilaisuuksia, kuten ikäihmisten ja nuorten kohtaamismahdollisuutta.

Ideoita eri-ikäisiltä lahtelaisilta ympäri kaupunkia

Nuoret ja lapset olivat yksi tämän vuoden teemoista ja heiltä saatiinkin ideoita huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Alle 30-vuotiailta tuli lähes 200 ehdotusta ja ideoita tuli myös koululuokkien yhteisesti jättäminä. Lasten ja nuorten suosikki-ideoita olivat muun muassa skeitti- ja skuuttipaikat, leikkipuistot sekä mopoharrastuspaikat. Tyypillisin idean jättäjä oli viime vuoden tapaan 30–50-vuotias, korkeasti koulutettu, työssäkäyvä nainen.

200 000 euron budjetti jakautuu tasaisesti pohjoiselle, eteläiselle, itäiselle ja keskustan alueelle sekä koko kaupunkia koskeviin ideoihin. Ehdotuksia esitettiin kaikkialle kaupunkiin, vaikkakin eniten ideoita ehdotettiin eteläiselle alueelle.

Toteutettavat ideat äänestetään joulukuussa

Saapuneet ideat käydään läpi ja ne etenevät kaupungin eri yksiköille kustannus- ja toteutusarviointiin.  Arvioinnin jälkeen osaa ideoista kehitetään yhdessä marraskuun aikana eri alueilla järjestettävissä, kaikille avoimissa työpajoissa sekä verkkotyöpajassa. Joulukuussa kaikki lahtelaiset pääsevät äänestämään ehdotuksia kaupungin verkkosivuilla sekä kirjastoissa ja Palvelutorilla.

Seuraa Lahden osallistuvan budjetoinnin vaiheita osoitteessa www.lahti.fi/osbu.

Lisätietoja

osallisuuskoordinaattori Tia Mäkinen, p. 044 769 8695
osallisuuskoordinaattori Sanna Virta, p. 044 482 6390
etunimi.sukunimi@lahti.fi