Hyppää sisältöön

Lahti julkaisi hiilineutraalin rakentamisen oppaan pientalorakentajille

Kestävä koti: Opas hiilineutraalimpaan rakentamiseen on Suomen ensimmäinen käytännöllinen ilmastoystävällisen rakentamisen opas. Pientalorakentajille suunnattu opas selventää ilmastoystävällisen rakentamisen käsitteitä ja faktoja. Se esittelee keinoja, joilla omakotirakentaja voi vaikuttaa tulevan kotinsa hiilijalanjälkeen.

Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki jo vuonna 2025. Se on paitsi kymmenen vuotta edellä kansallista tavoitetta, myös kansainvälisesti harvinaisen kunnianhimoinen tavoite.

Oppaan toteuttanut Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskus tukee tavoitteen toteutumista uudistamalla rakentamisen tapoja.

–Vähähiilisyysopastus on toistaiseksi liikkunut tutkimustasolla ja tiekarttojen laatimisessa. Koska Lahden hiilineutraalisuustavoitteet ovat niin kovat, olemme tässä asiassa ottaneet etunojaa. Päivitämme opasta sitä mukaa, kun uutta tietoa karttuu, kertoo Juhani Pirinen, joka toimii Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksen hankejohtajana.

Yli puolet suomalaisista asuu omakotitalossa

Uuden oppaan mukaan hiilijalanjäljen pienentäminen ei ole kallista tai vaikeaa. Rakennuksen hiilijalanjälkeä pienentämällä voi vähentää myös asumisen kustannuksia. Lisäksi rakennus voi toimia entistä tehokkaammin hiilinieluna, eli siihen varastoitavan hiilen määrää voidaan kasvattaa.

–Yli puolet suomalaisista asuu omakotitaloissa, joten oppaalla voidaan vaikuttaa merkittävään määrään päätöksentekijöitä heidän arjessaan. Toivomme tietysti, että tieto oppaasta leviää koko Suomeen, Pirinen toteaa.

Rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, joten rakentamisen hiilijalanjäljellä on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Rakennusten päästöjen vähentämistä täytyy tarkastella monesta suunnasta. Energiankäytön ohella on katsottava rakennuksen koko elinkaaren aikaisia päästöjä, eli valmistuksen, rakentamisen, käytön ja purkamisen muodostamaa kokonaisuutta.

Kestävä koti: Opas hiilineutraalimpaan rakentamiseen julkaistiin syyskuussa Lahden kaupungin verkkosivuilla.

Tutustu oppaaseen

Lisätiedot