Hyppää sisältöön

Kohtaamisten metsä

Karoliina Redsven
Kaisa Salmi, Kohtaamisten metsä, 2021

Kaisa Salmen teos Kohtaamisten metsä on julkinen, osallistava ja kasvava taideteos, joka sijaitsee Lahden keskustan alueelle Massinpuistossa.

Taideteoksen lähtökohtana on yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemisen tutkiminen. Kohtaamisten metsä on teos, joka avaa uusia näkökulmia yksinäisyyden ja/tai ulkopuolisuuden kokemiseen, mahdollistaa kohtaamisia ja parhaimmassa tapauksessa lohduttaa. Teos on avoinna kaikille ja kutsuu pysähtymään hetkeksi aiheen pariin. 

Puistoon on istutettu pieni metsä kymmenestä punakoivusta. Metsässä on istumapaikkoja ja kylttejä, joihin Kaisa Salmi on yhdessä filosofi Sanna Tirkkosen kanssa valinnut eri yksinäisyyden muotojen samaistuttavia runomuotoisia tekstejä muun muassa Hanna Arendtilta, Tove Janssonilta ja Sanna Tirkkoselta. Metsän yhteyteen kuuluu myös kukkaniitty perhosille ja pölyttäjille. Pyrkimyksenä on dramaturginen kaari, jossa reitin lopussa avautuu lohdullinen kokemus.  Punaiset Kohtaamisten metsät, joista Lahden on ensimmäinen, sitovat kasvaessaan hiiltä ja ovat pölyttäjien koteja, sekä samalla toimivat pysähtymispaikkana ihmisille.

Kuvataiteilija Kaisa Salmi tekee Kohtaamisten metsästä myös elokuvan, jossa paikalliset vapaaehtoiset ja kutsutut ovat jakaneet kokemaansa yksinäisyyden tai ulkopuolisuuden hetken. Myöhemmin teokseen liitetään myös Ville Aallon suunnittelema äänimaisema.

Katutaidetta kasvein keskustan liepeille – osallistavan budjetoinnin hanke 

Kaupunkilaiset saivat ehdottaa ja myöhemmin äänestää hankkeita, yhdeksi toteuttavaksi hankkeeksi valikoitu katutaidetta keskustaan -hanke. Kaupungin keskustaan toivottiin monenlaisia teoksia: järjestetyssä työpajassa saatiin asukkaita kuulemalla kaksi sivua erilaisia taide-ehdotuksia. Katutaidetta keskustaan selkeytyi monialaisen työryhmän keskustelujen kautta ja Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 teeman myötä kasvein tehtäväksi, pysyvämmäksi teokseksi.

Tekijäksi valikoitui kuvataiteilija Kaisa Salmi, jonka teos Kohtaamisten metsä visuaalisuudellaan ja viestillään puhuttelee myös korona-ajan lisäämää yksinäisyyttä ja kohtaamisten tärkeyttä. Samalla teos viestittää puiden istuttamisen tärkeyttä ja luontokokemuksen merkitystä.

Suunnittelutyöryhmään kuuluivat taidekoordinaattori Anu Miettinen, aluetaidemuseotutkija Elisa Lindell​, kokoelma-amanuenssi Liisa Mäkitalo​, ylläpitohortonomi Seija Nurkkala​, kaupunkikuva-arkkitehti Armi Patrikainen. Toteutuksen suunnittelussa ovat olleet mukana kaupungin vihertoimesta kasvillisuusvastaava Markku Saari ja kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala.