Hyppää sisältöön

Lanu-puisto

Kuva: Lassi Häkkinen
Olavi Lanu, Kaksi kiveä, betoni, 1991

Lanu-puisto on ainutlaatuinen, ihmetystä ja ihastusta herättävä veistospuisto Lahden Kariniemenmäellä. Puistoon on lyhyt matka esimerkiksi Pikku-Vesijärvenpuistosta, Lahden satamasta ja Sibeliustalolta. Lanu-puisto rakennettiin vuosina 1989–1992 Lahden kaupungin tilattua kuvataiteilija Olavi Lanulta kaikkiaan 12 veistosta sijoitettavaksi Kariniemenmäen lehtometsään. Teokset valmistuivat nopeaan tahtiin, kolme teosta vuodessa.

Teokset sulautuvat puistossa osaksi luontoa. Lähtökohtana on Lanun Venetsian biennaaliin vuonna 1978 toteuttama teoskokonaisuus ”Elämää suomalaismetsissä”, joka käsittelee eri tavoin ihmisen ja luonnon suhdetta. Betoniin valettujen veistosten pinta imitoi luonnonmateriaaleja, kuten kiveä, oksia ja jäätä. Halailevien, suutelevien, istuvien ja mitä erikoisempiin asentoihin asettuneiden betonihahmojen malleina on toiminut Lanun perheenjäseniä, oppilaita ja ystäviä. Lanun oppilaat Lahden Taideinstituutista avustivat myös veistosten työstämisessä.

Vaikka jokainen veistos on itsenäinen taideteos, veistospuisto muodostaa kuitenkin ehjän ja yhtenäisen kokonaisuuden. Teokset on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Veistosten pehmeä, pelkistetty muotokieli ja väritys auttavat niitä sulautumaan luontoon. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin. Vuodenaikojen vaihtelut tuovat puistoon oman lisänsä.

Pikku-Vesijärvenpuiston teokset

Vuonna 2017 Lahden kaupunki vastaanotti lahjoituksena suuren määrän Olavi Lanun teoksia taiteilijan perikunnalta. Kolme lahjoitukseen kuulunutta veistosta siirrettiin Pikku-Vesijärvenpuistoon, Lanu-puiston läheisyyteen. Veistosten materiaalina on niin ikään betoni. Teokset eivät kuulu Olavi Lanun suunnittelemaan alkuperäiseen Lanu-puiston kokonaisuuteen, mutta täydentävät kokonaisuutta ja johdattelevat kävijää Pikku-Vesijärvenpuistosta kohti Lanu-puistoa.

Olavi Lanu (1925–2015)

Olavi Lanu oli merkittävä lahtelainen kuvataiteilija ja taidekentän vaikuttaja. Lanu oli taiteilijana kokeileva. Hän aloitti taidemaalarina, mutta keskittyi myöhemmin kuvanveistoon. Hänen veistostensa materiaalikirjo on runsas – hän käytti veistostensa materiaaleina mm. betonia, puuta, kuparia, alumiinia, lasikuitua ja erilaisia luonnonmateriaaleja. Hän teki taiteellisen läpimurtonsa Venetsian biennaalissa vuonna 1978, minkä jälkeen saavutti mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lanu toimi elämänsä aikana kuvataideopettajana Lahdessa Launeen yhteislyseossa, Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Taideinstituutissa, mitä kautta hän vaikutti lukuisten päijäthämäläisten taiteilijoiden työskentely- ja ajattelutapoihin.