Hyppää sisältöön

Päättymätön marjamaa

Päättymätön marjamaa on Anna-Lea Kopperin ympäristötaideteos Lahden Mukkulan Merrasojalla. Teos on valmistunut keväällä 2022.

Karoliina Redsven
©Anna-Lea Kopperi, Päättymätön marjamaa, 2022

Yhteisö- ja ympäristöteoksistaan tunnettu kuvataiteilija Anna-Lea Kopperi toteutti Päättymätön marjamaa -teoksen Lahden Mukkulaan kaupunkilaisia osallistaen. Merrasojan maastoon juurrutettiin yhteensä 116 mustaviinimarjapensasta – yhtä monta kuin Lahden kaupungilla oli ikävuosia. Pensaiden taimet istutettiin kahdeksikon eli äärettömän symbolin muotoiseksi pensaspoluksi. Teoksen yhteisöllinen sisältö muotoutui istuttamassa olleiden eri sukupolvien yhteistoiminnasta ja paikalla jaetuista kokemuksista.  Päättymättömän marjamaan mustaviinimarjat ovat syötäviä. Taiteilija toivoo, että mustaviinimarjojen keruu ja pensaiden hoitaminen tarjoavat lahtelaisille uuden vaihtoehtoisen ja helposti lähestyttävän yhteisöllisen toiminnan tavan. Teos muistuttaa siitä, että omistamiselle on myös yhteisöllisiä vaihtoehtoja. Yhteisen marjatarhan hoidossa on lisäksi muistumia suomalaiseen talkooperinteeseen.

Teosta kierretään kahdeksikkosilmukan muotoista vaalein lehtikuorin katettua polkua pitkin. Lehtikuorikate ympäröi myös teoksen marjapensaita. Teoksen luona on mahdollista pysähtyä kuuntelemaan sekä Merrasojan luontoa että itseään ja omaatuntoaan. Taitelijan ajatuksena on ollut äärettömyyteen johtavaa ja päättymätöntä kehää kävellessä mielen ja ajatuksien rauhoittuminen. Taimien ympäri askeltavat voivat mitata ja aistia ajan kulumista vuosikymmenten ja sukupolvien vaihtuessa. Kävellessään ihmisellä on myös mahdollisuus miettiä omia päämääriään, missä oma ikuisuus päättyy ja samalla syödä marjoja ympäristötaideteoksesta.

Teoksen tulevaisuudessa on toive poikkitaiteellisesti jatkuvasta yhteisökohtaamisten sarjasta.

Anna-Lea Kopperi on kansainvälisestikin tunnettu yhteisö- ja ympäristöteoksistaan. Hänen teoksensa käyvät ympäristödialogia ja hän sovittaa ne paikan yhteisölliseen ja maisemallisekologiseen tilaan. Kopperi onkin palkittu paikan luonnetta ja osallistavia oivalluksia yhdistelevistä ympäristöteoksista. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa kansainvälisissä näyttelyissä, näistä esimerkkinä 56. Venetsian Biennaali, jossa Kopperi toteutti muranolaisten lasten kanssa yhteisötaideteoksen Unelmien saari. Hänen yhteisöteoksiaan ovat lisäksi muun muassa lapsia ja vanhuksia yhdistävät Elämänkaaren tunnekuvat Helsingissä ja performanssit Plants for Free Suomessa, Intiassa ja Armeniassa.

Päättymätön marjamaa elvyttää lähiöasukkaiden ja lahtelaisten arjessa perheiden ja yhteisöjen marjankeruun perinteitä ja suomalaiskansallista yhdessä tekemisen voimaa. Lahden kaupunki järjestää marjamaalla vuosittain suomalaisuuden päivän, 12. toukokuuta, tietämillä tapahtumapäivän. Erityisesti silloin kaikki ympäristön ja taiteen vaalijat ovat tervetulleita osallistumaan ja yhdessä hoitamaan teoksessa varttuvia taimia.