Hyppää sisältöön

Viiskulman aukio

Anu Miettinen
Akseli Leinonen, Kylän portti, 2021, värjätty betoni

Viiskulman aukiolle haettiin teosta vuonna 2020 järjestetyllä taidekilpailulla. Aukiolle toivottiin elämyksellistä ja taiteellisesti laadukasta teosta, joka loisi aukiolle selkeän identiteetin toimien samalla opastavana elementtinä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan sekä Malskin suuntaan. Teoksen toivottiin myös ottavan huomioon ympäristönäkökulmat. Kilpailuohjelma oli laajuudessaan vaativa, ja palkintolautakunta oli erittäin ilahtunut kekseliäistä ja monipuolisista teosehdotuksista. Teosehdotuksia tuli yhteensä 60 kappaletta, joista voittajaksi valittiin Akseli Leinosen teosehdotus Kylän portti.

Akseli Leinosen Kylän portti –teos Viiskulmassa

Teos muistuttaa meitä menneisyydestä ja koetusta. Ruosteen sävy johdattaa meidät hylättyyn aikaan, aikaan joka oli, mutta on kuitenkin läsnä. On kiinnostavaa, että Lahden matkakeskuksen Malvalle johdattava reitti kulkee portin kautta. Kuka uskoisi, että menneisyyden kautta kohtaamme tulevaisuuden. Leinosen teoksessa pinta herkuttelee: se kutsuu meidät katsomaan, kokemaan ja olemaan läsnä. Kauempaakin katsottuna teoksen väri tulee liki. Mikä on tämä teos, joka kokoaa ympäröivät talot sävyineen kokonaisuudeksi?

Akseli Leinosen Kylän portti -teos on valittu taidekilpailun kautta syksyllä 2020. Teoksen toteutus alkoi loppuvuodesta 2020 ja teos on valmistunut toukokuussa 2021. Leinosen teoksen toteuttajaksi valikoitui pitkänlinjan taidebetoninasiantuntija Betonipallas. Taiteilijan ja taiteilijayrittäjän yhteistyötä voimme ihailla teoksessa. Portin muoto ja sävy huokuvat ammattitaitoa. Tämä teos tulee olemaan pitkään lahtelaisten ilona.

Teoksen toteutuksessa ympäristöasioista on keskusteltu syvällisesti taidevalintatyöryhmässä. Betoni sinänsä herättää keskustelua, mutta huoltovapaa, kestävä ja käytön jälkeen kierrätettävä materiaali takaa pitkäikäisen ja näyttävän lopputuloksen. Lahden kaupunki on sitoutunut noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita. Taidekoordinaattorina minulle keskeisiä käsitteitä ovat julkisen taiteen ekologisuus, saatavuus ja demokraattisuus. Taide on meille kaikille arjessa mukana, kestävästi!

Sijainti kartalla

Ohita upotus

Viis­kul­man tai­de­kil­pai­lu

 • Lahden kaupunki järjesti yleisen taidekilpailun, jossa haettiin teosehdotuksia Lahden Viiskulman aukiolle Päijänteenkadun, Vesijärvenkadun ja Kirkkokadun risteykseen. Palkitut, kunniamaininnan saanut ja kaikki kilpailuun saapuneet ehdotukset olivat nähtävillä Lahden Palvelutorilla olevassa näyttelyssä ja kilpailun verkkosivuilla 13.10.-27.11.2020 välisen ajan.

  Kilpailuaika oli 1.4.-14.8.2020. Kilpailutulokset julkaistiin palkinnonjakotilaisuudessa 13.10.2020 klo 18:30, joka samalla avasi kilpailuehdotuksista koostetun näyttelyn.

  Viiskulman kilpailuohjelma (pdf)

  Viiskulman taidekilpailu tiedote 13.10.2020 (pdf)

   

 • Palkintolautakunta arvioi kilpailuehdotusten taiteellista ja elämyksellistä laatua. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota siihen, minkälaisen fyysisen paikan teos luo, miten se sijoittuu ympäristöönsä, ja millä tavalla se puhuttelee alueella liikkuvia ihmisiä ja toimii opastavana elementtinä uuden museon suuntaan. Lisäksi arvioitiin sitä, miten teos ottaa huomioon ympäristönäkökulmat ja alueella liikkujat (kävely, pyöräily, pelastustie).

  Palkintolautakunta arvioi myös teoksen toteuttamiskelpoisuutta, turvallisuutta sekä ylläpitokustannuksia.

 • Palkintolautakunnan muodostivat:

  • kaavoitusarkkitehti Päivi Airas, Lahden kaupunki, kaupunkisuunnittelu
  • aluetaidemuseotutkija Elisa Lindell, Lahden kaupunginmuseo
  • museoamanuenssi Paula Korte, Lahden kaupunginmuseo
  • ympäristöjohtaja Elina Ojala, Lahden kaupunki, ympäristökehitys
  • tuottaja Tanja Keskitalo, Malski, Kinos Property
  • Suomen Taiteilijaseuran nimeäminä palkintolautakunnan taiteilijajäseninä toimivat
  • kuvataiteilija Merja Puustinen
  • kuvanveistäjä Anni Laakso
  • Lautakunnan sihteerinä toimii keväällä 2020 Lahden kaupungin taidekoordinaattoriksi valittu Anu Miettinen.

  Viiskulman kilpailupöytäkirja 7.9.2020 (pdf)

 • Palkintolautakunnan mielenkiinnon herätti monissa ehdotuksissa toistuneet portti- ja viittateemat. Viiskulma paikkana on selvästi innoittanut monia tekijöitä lähestymään aukiota museon ja Malskin ensimmäisenä sisäänkäyntinä. Lautakunta huomioi myös, että useissa ehdotuksissa ympäristönäkökulmat oli otettu huomioon ensisijaisesti teosehdotuksen materiaalivalinnoissa. Sisällöllisesti ekologisia kysymyksiä käsitteli harvempi ehdotus, tämä tulkittiin osoitukseksi aihepiirin haastavuudesta.

  Moni ehdotuksista lähti liikkeelle uuden taide-, juliste- ja muotoilumuseon sisällöistä. Useat teosehdotukset tutkivat taiteen tekemisen peruselementin, viivan, ominaisuuksia, tai viittasivat muihin luovan työn välineisiin kuten maaliin, kyniin ja väreihin. Ehdotuksissa myös varioitiin muotoilun klassikoita ja hyödynnettiin julistetaiteen esitystapoja. Kaiken kaikkiaan monet ehdotuksista ottivat paikan kontekstin ja historian erittäin ansiokkaasti huomioon ja ammensivat niistä teosehdotuksen sisältöön.

  I sijalle palkittiin ehdotus Akseli Leinosen ehdotus Kylän portti.

  Akseli Leinosen teosehdotus Kylän portti.

  Toinen sija jaettiin ehdotusten Löytöretki, tekijä Matti Vesanen, ja Silmu, tekijä Atte Mattila, kesken.

  Matti Vesasen teosehdotus Löytöretki.
  Atte Mattilan teosehdotus Silmu.

  Palkintolautakunta päätti lisäksi antaa kunniamaininnan Tuija Asta Järvenpään tekemälle Natura Pentagon -teosehdotukselle.