Hyppää sisältöön

Lau­neen st­rut­si ja St­rut­sin mu­na -teos­pa­ri

Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden 2021 kunniaksi Lahteen tilattiin kahden taideteoksen teospari. Teospari sijoittuu kaupungin tärkeille sisääntulopaikoille muistuttamaan ympäristöpääkaupunkivuodesta ja johdattamaan tulijoita Lahteen. Mittakaavaltaan suurempi teos Launeen strutsi on Launeen Sokeritopanpuistossa ja näkyy erityisesti Uudenmaankadulle. Pienikokoisempi Strutsin muna on Rautatienkadun alkupäässä lähellä Marskin aukiota.

Teoksista pyydettiin luonnokset neljältä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Nimekkäiden taiteilijoiden joukosta toteuttajaksi valikoitui julkisista teoksistaan ja kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä tunnettu kuvanveistäjä Villu Jaanisoo. Valinnan teki Lahden kaupungin, ympäristöpääkaupunkiprojektin ja Lahden museoiden edustajista sekä taiteilijajäsenistä muodostettu taidevalintatyöryhmä.

Teokset ottavat kantaa luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ihmisen toiminnan seurauksena. Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävällä tahdilla. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee strutsin uhanalaiseksi lajiksi, sillä luonnossa elävien lintujen lukumäärä pienenee nopeasti. Teokset heijastavat ympäristöteemaa myös ekologisten materiaalivalintojen osalta. Launeen strutsin materiaalina on käytetyt autonrenkaat, ja Strutsin munan pitsimäinen kuori on tehty kierrätetystä rosterista.

Molemmat teokset valaistaan, jolloin ne ilahduttavat myös pimeinä vuodenaikoina.

Villu Jaanisoo (s. 1963, Tallinna) kuuluu Suomen eturivin kuvanveistäjiin. Hänen teoksiaan on useiden keskeisten taidemuseoiden kokoelmissa sekä useissa kaupungeissa Suomessa ja ulkomailla. Tilattu teos on Jaanisoon ensimmäinen julkinen taideteos Lahdessa.

Teospari on osa ympäristöpääkaupunkivuotta 2021, ja sen rahoitti Kestävä Lahti -säätiö ja Lahden kaupunki.

 

Villu Jaanisoo valittiin toteuttamaan taideteospari