Hyppää sisältöön

Kivimaan monitoimitalon vanhan osan sisäpinnat on poistettu

Joulukuun blogissa tutustutaan keltaisen lohkon eli vanhan koulun riisuttuihin rakenteisiin. Peruskorjaus on nyt vaiheessa, jossa vanhat sisäpinnat on poistettu. 

Kirjoittaja: Esa Uk­ko­la

Kirjoittaja työskentelee Kivimaan koulussa luokanopettajana.

Keltaisen rakennuksen ullakolta on poistettu ilmastointikoneisto, kaikki väliseinät ja eristeet. Hirsirakenteet ja punatiili saavat avaran tilan näyttämään kuin tehdyltä latotansseihin. Pintojen puhdistaminen on viimeistelty kuivajääpuhalluksella.

Kun rakenteista irtoava materiaali on imuroitu ja pinnat hiekka- tai jääpuhallettu, on tarkkojen mittausten vuoro. Kivirakenteita kuumennetaan ja rakenteita sekä puhdistetaan että korvataan uusilla, kunnes mitatut arvot mahdollistavat uuden pinnan rakentamisen vanhan tilalle.

Liikuntasalista on näyttämö poistettu, mutta puurakenteet näyttämön etukulmissa on toistaiseksi säilytetty muodon säilyttämiseksi. Näyttämön aukon muoto on suojeltu. Etuseinään jää aukon kaareva muoto paikoilleen muistuttamaan menneestä. Liikuntasalin lattian tukirakenteet on valuvaiheessa muotoutuneet keskeltä paksummiksi, veneen muotoa muistuttavaksi. Jokainen palkkiväli on mitoiltaan yksilöllinen, joten uuden lattian alle asennettava kansirakenne on sovitettava vanhojen venepalkkien mittoihin.

Luokkahuoneista on kaikki irtoava aines poistettu. Jokaisessa luokassa on lattiassa yksilöllinen venepalkkirakenne ja sama haaste kuin liikuntasalissakin odottaa uusien lattiapintojen asennusta. Työturvallisuuden takia jokaiseen tilaan on asennettu turvaköysi korjausrakentajia varten. Venepalkkien väissä oleva ohut rakenne ei estäisi putoamista.

Lokakuun blogissa tutustumiskierros peruskorjattaviin sisätiloihin alkoi kellarikerroksesta. Maakerrosten alta on rakennuksen eteläpäädystä paljastunut rakentamattoman kerroksen ikkunarivistö. Mitäköhän tänne oli tarkoitus rakentaa?

Seuraavassa blogissa esitellään, miten puhdistetut rakenteet päällystetään ja kasarmin kaltaiset käytävätilat muuttuvat uusiksi oppimisympäristöiksi.