Hyppää sisältöön

Kivimaan monitoimitalosta rakennetaan esteetön

Tammikuun blogissa keskitytään keltaisen talon eli vanhan koulun rakenteiden uudistamiseen. Entiset käytävät ja luokkatilat yhdistyvät joustaviksi oppimisympäristöiksi. 

Kirjoittaja: Esa Uk­ko­la

Kirjoittaja työskentelee Kivimaan koulussa luokanopettajana.

Kellarikerroksesta maan alta paljastuneet ikkunarivistöt on muurattu umpeen ja lattian alta paljastuneen kallion piikkaaminen ja louhiminen etanadynamiitilla on viimeistelyä vaille valmis.

Uudisrakentaminen kellarissa näkyy parhaiten uuden hissin perustusten valutyönä. Vanhaan koulurakennukseen saadaan uusi hissi, jolle on avattu hissikuilu aina kolmanteen kerrokseen asti. Monitoimitalo Aarteesta tulee täysin esteetön vasta, kun tämä hissi on käytössä.

Kolmanteen kerrokseen ulottuvan hissin perustukset
Kolmanteen kerrokseen ulottuvan hissin perustukset

Kolmessa kerroksessa lattioiden alta paljastuneiden venepalkkien päälle on asennettu väleihin sovitetut kansilaatat. Laattojen päälle on valettu betonilattia, joka sinkopuhalluksen jäljiltä on valmis lopullista pinnoitusta varten. Oppimisympäristöihin asennetaan lopuksi ääntä vaimentavat kangaspalamatot, kuten uudisrakennuksessakin.

 

Käytävät muutetaan toimiviksi oppimisympäristöiksi
Käytävät muutetaan toimiviksi oppimisympäristöiksi

Ensimmäisessä kerroksessa on väliseinien avartaminen vasta alkuvaiheessa. Esi- ja alkuopetuksen eli 0–2 luokkien solun yhteisiä toiminnallisia oppimisympäristöjä rakennetaan tähän kerrokseen, johon luonnonkiviset pääportaat johdattavat Lahdenkadun puoleiselta piha-alueelta.

 

Ensimmäisen kerroksen muutostyöt alkavat
Ensimmäisen kerroksen muutostyöt alkavat

Toiseen kerrokseen johdattavan pääportaikon päätyyn rakentuu lisää 0–2 – luokkien solun oppimisympäristöjä. Kerroksen urheilukentän puoleiseen päätyyn valmistuvat koulusihteereiden, rehtoreiden, opettajien ja ohjaajien työtilat. Toisessa kerroksessa on käytävään avattujen tilaa avartavien aukkojen siistimistyöt käynnissä.

Toisen kerroksen tilat muuttuvat
Toisen kerroksen tilat muuttuvat

Kolmannessa kerroksessa työvaiheet ovat pisimmällä. Entinen käytävä ja sen sivuille rakennetut luokkahuoneet ovat yhdistymässä saumattomaksi oppimisympäristöksi. Käytävää ja luokkia yhdistävät aukot eivät jää huoneen korkuisiksi, vaan niiden yläosa tulee asettumaan entisten oviaukkojen tasolle.

Avattujen aukkojen yläosaan asennetaan rakenteita vahvistavat kannatinpalkit ennen seinäpintojen viimeistelyä.

Kolmas kerros
Kolmas kerros

Kolmanteen kerrokseen sijoittuu pääosa kolmansien luokkien oppimisympäristöistä. Kieltenopetuksen ryhmät, jotka tällä hetkellä toimivat D-parakin väistötiloissa, saavat täältä uudet oppimisympäristönsä tilojen valmistuessa.

Uuden ilmastointikonehuoneen perustukset ullakolla
Uuden ilmastointikonehuoneen perustukset ullakolla

Keltaisen rakennuksen ullakolla on aloitettu uuden ilmastointikoneiston pohjatyöt ja uusien paloturvallisten väliseinien rungot on pystytetty.

Seuraavassa blogissa oppimisympäristöjen peruskorjatut seinät ovat saaneet jo uusia maalipintoja.

Lue aikaisemmat blogit Kivimaan monitoimitalon sivuilta.