Hyppää sisältöön

Kuusi hyvää syytä osallistua Sopenkorven kiertotalouspäivään

Kaikille avoin ja maksuton kiertotaloustapahtuma lauantaina 21. toukokuuta klo 10–14 Sopenkorven Laulumaan kiinteistöllä (Takojankatu 5). 

Kirjoittaja: Jenni Rahkonen

Kirjoittaja on Lahden kaupungin ympäristökoordinaattori, joka valmistelee kiertotalouden tiekarttaa Lahteen.

Kiertotalous kuulostaa sanana tutulta ja siitä puhutaan paljon uutisissa. Mutta mitähän se arkielämässä oikein tarkoittaa?

Tähän kysymykseen saat vastauksia ja paljon hyviä vinkkejä Koko Lahen kiertotalouspäivässä. Lue kuusi hyvää syytä, miksi lähtisit viettämään keväistä lauantaipäivää Sopenkorpeen.

1. Tapahtumapaikka Takoja5 on kiinnostava nähtävyys

Tapahtumapaikkana on Sopenkorvessa sijaitseva entinen Järvisen suksitehdas. Se oli aikanaan maan suurin lajissaan ja tunnettu ennakkoluulottomasta suhtautumisesta uusia materiaaleja ja innovatiivista tutkimusta kohtaan.

Nyt tiloissa toimii Painovoima ry, joka vie eteenpäin luovaa kiertotalouden ilosanomaa taiteen keinoin rohkeilla ja sivuvirtoja hyödyntävillä projekteillaan. Pääset tutustumaan kehittyvän keskuksen toimijoiden toimintaan ja mm. Hiukka hyvä -pajaan, jossa hyödynnetään kampaamojätettä öljynimeytysmattojen valmistukseen, sekä järjestetään päivän aikana erityistä kokedama-työpajaa, johon kannattaa osallistua! Myös Creation Gallerian taidenäyttely on tuona päivänä auki.

2. Pääpuhuja Kimmo Rönkä herättelee tulevaisuuteen

Päivän pääpuhuja tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä herättelee varmasti ajatuksiasi tulevaisuuden elämisestä ja arjesta. Hän on utelias moniajattelija, joka innostaa kuuntelijan näkemään muutoksen mahdolliseksi. Tule paikalle ajoissa, kun päivän avaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Pääset kuulemaan myös ympäristöpääkaupunkivuodesta ja sen jatkosta, hiilineutraalimman rakentamisen oppaasta sekä kiertotalouden käytännön esimerkeistä LAB-ammattikorkeakoululta, kiertotalousyritys Cirecolta ja Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukselta.

3. Saat tietoa kaupungin kiertotalouspalveluista

Lauantaina opit, mitä kaikkia kiertotalouspalveluita Lahden kaupunki voi tarjota – ja niitähän riittää. Kirjasto on hyvin tunnettu esimerkki lainapalveluista, mutta kirjojen lisäksi löydät sieltä paljon muutakin lainattavaa, kuten soittimia ja pelejä. Lahden ympäristöneuvonnan pisteellä voit tutustua ympäristöneuvonnan maksutta lainattaviin tavaroihin, kuten lämpökameraan, retki- ja luonnonhoitoreppuun sekä sähköavusteiseen laatikkopyörä Sähikäiseen. Tiesithän, että voit myös varata tiloja itsellesi tai yhdistyksellesi kirjastolta, liikuntapaikoista, kouluilta ja Palvelutorilta!

4. Voit vaikuttaa kumppanuuspöytien keskusteluissa

Kumppanuuspöydät järjestävät päivän aikana Kerro Pois! -keskusteluja. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita juttelemaan kumppanuuspöytien edustajien kanssa kiertotalouden teemoista ja alueen kuulumisista sekä kehittämään yhdessä kestävää Lahtea. Osallistu ja pääse vaikuttamaan!

5. Pääset kokeilemaan pakohuonepeliä ja ilmastopalapeliä

Hyödynnä huikea mahdollisuus osallistua nuorisopalveluiden kierrätystavaroista koottuun ympäristökasvatukselliseen pakohuonepeliin, joka sopii sekä isommille lapsille että vanhemmillekin pelaajille. Pääset myös kokeilemaan D-matin Ilmastopalapeliä, jonka palasten avulla jokainen voi itse suunnitella elämänsä kestäväksi.

6. Voit tutustua kiertotalouden edelläkävijöihin

Mukana päivässä on myös useita yhdistyksiä ja yrityksiä esittelemässä toimintaansa. Vain muutamia mainitakseni esillä ovat Käsityökeskus Kankurin Ilo, Niipalan tila, Retrosisko, Asikkalan 4H:n tapahtumakärry sekä Salpakierron neuvonta. Heidän kauttaan saat hyviä vinkkejä kiertotalouden periaatteiden mukaisiin arjen valintoihin, valmennusta kierrättämiseen tai löydät ehkä jopa uuden harrastuksen.

Tule siis paikan päälle, ota mukaan perheesi, kaverisi tai naapurisi ja näe, kuule ja koe mitä kaikkea kiertotalous tarkoittaa!

Järjestäjinä toimivat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu, Lahden kaupunki, Painovoima ja Päijät-Hämeen liitto. Tilaisuuden mahdollistaa CECI-hanke.

Katso tapahtuman tiedot Facebookissa

Aihealueet