Hyppää sisältöön

Launeen monitoimitalo Lähde on käyttövalmis

Rakennustermein Launeen monitoimitalo Lähde on nyt osavastaanotettu. Kuvassa Lähteen pääsisäänkäynti aurinkoisena juhlan arvoisena päivänä.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi osavastaanotto tapahtui ilman varsinaisia juhlallisuuksia, vaikka juhlan aihetta olisi ollut. Suosituksen mukaan vastaanottoon osallistui vain muutama henkilö.

– Tämä iso rakennusprojekti on toteutettu hienosti, ja täysin suunnitellun aikataulun mukaisesti Lähde on käyttövalmis, kiittää Lähteen toiminnanjohtaja, rehtori Esko Taipale.

Projektipäällikkö Tomi Tenhunen Lahden Tilakeskuksesta kertoi talon osavastaanoton hetkellä, että matkan varrella asioiden ja aikataulujen yhteensovittaminen on vaatinut joustamista kaikilta osapuolilta, mutta yhteishenki rakentajien, rakennuttajien, valvojien ja tulevien käyttäjien kesken on ollut hyvä koko projektin ajan.
– Pihatöitä vielä jatketaan huhti-toukokuussa. Koko kokonaisuus on näillä näkymin valmis kesäkuun alkuun mennessä.

Alkujaan touko- ja kesäkuulle suunnitellut tulevien käyttäjien, lasten ja nuorten tutustumiskäynnit joudutaan poikkeustilanteen vuoksi todennäköisesti siirtämään syyskesälle.
–  Avoimet ovet sekä erilaisia tutustumismahdollisuuksia myös kuntalaisille järjestetään viimeistään syyskesällä, lupaa Taipale.

Lähteen keskusaulan taideteoksesta kuva, joka ei anna teokselle sille kuuluvaa oikeutusta, mutta vähän valaisee Schakir Tüleyn vesiaiheista taideteosta omassa uudessa kodissaan.

13 vuoden matka Lähteeseen

Launeen monitoimitalo Lähteen rakentaminen käynnistyi keväällä 2018. Pääsuunnittelija on arkkitehti Tomi Perko, pääurakoitsija Skanska Oy ja projektipäällikkö Tomi Tenhunen Lahden Tilakeskuksesta. Talon kustannusarvio on 26 M€.

– Näin saatiin päätökseen vuodesta 2007 alkanut erilaisten sisäilmaongelmien, lukuisten muuttojen ja epäonnistuneiden remonttien, palveluverkkovääntöjen, henkilökunnan sairaslomien, koululaisten lakkojen sekä väistötilajärjestelyiden värittämä matka kohti monitoimitalo Lähdettä, kiteyttää Taipale tunnelmiaan koulun näkökulmasta.

Oma vaiheikas muutostarinansa ja matkansa on jokaisella Lähteessä aloittavalla päätoimijalla.

Taipale myöntää, että vastaanottohetkellä hän oli liikuttunut, sillä niin paljon on ollut käänteitä tässä pitkässä prosessissa, vaikka itse talon rakentaminen sujuikin hyvin.

– Pihan viimeistelyjen ja talon kalustamisen jälkeen uusi upea monitoimitalo on valmis ottamaan käyttäjät vastaan elokuussa.

Lähteen päätoiminnot ja toimijat

Lähteen käyttäjinä on noin 1100 lasta ja nuorta. Päätoimijoita ovat peruskoulu, päiväkoti ja nuorisopalvelut.

Lähteessä tulee toimimaan 100 lapsen Lähteen päiväkoti, 900 oppilaan 0 – 9  luokkien Lähteen peruskoulu ja esikoulu, nuoriso-, oppilashuolto- ja terveyspalvelut sekä Päijät-Hämeen Ateriapalvelut.

Henkilökuntaa siellä tulee olemaan yhteensä 150, joista opettajia on 75, varhaiskasvattajia 25, avustajia 20 ja muuta henkilökunta 30.

Monitoimitalossa on liikuntakäyttöön oma uusi Lähde-halli 300 m2 sekä käyntiyhteys Laune-halliin 660m2. Molemmissa liikuntahalleissa voidaan myös järjestää erilaisia tilaisuuksia. Molemmissa saleissa on esitystekniikka.

Kuvassa Lähde kirkkaan päivän tummuneessa iltavalaistuksessa.

Talo, johon kaikkien on mukava tulla

Talon rakentamisen rinnalla on koko ajan rakennettu myös tulevien käyttäjien uudenlaista toimintakulttuuria. Lähteestä toivotaan taloa, johon kaikkien on mukava tulla.

Launeen monitoimitalo Lähteen tavoitteena on toimia alueen yhteisöllisenä ja toiminallisena keskuksena. Lähteessä on yhteiskäyttöön soveltuvia avoimia tiloja, joita myös kansalaistoiminta voi hyödyntää. Tontilla on lisäksi turvalliset leikki- ja oleskelupihat.

Uuden monitoimitalon tilat ovat joustavat ja monikäyttöiset. Erilaiset tiimityötilat ja muunneltavat yhteistilat palvelevat erikokoisia tiimejä ja toimivat työ- ja opetustiloina.

Soluissa puolet on avointa oppimisympäristöä ja puolet perinteisempää tilaa, joka sekin on yhdistettävissä toisiin tiloihin.

Lähteen nuorisotila on nuorten käytössä välitunneilla ja iltaisin nuorten vapaa-ajalla. Kädentaitotilassa ja liikuntasalissa järjestetään nuorten toivomaa harrastus- ja kerhotoimintaa. Kotitalouden opetustiloissa tehdään ruokaa ja välipaloja. Nuorisotilan yhteyteen tulee tilaa myös oppilaskuntatoiminnalle.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
Lahden Tilakeskus, projektipäällikkö Tomi Tenhunen, p. 044 716 1976
Launeen monitoimitalo Lähteen toiminnanjohtaja, rehtori Esko Taipale, p. 050 559 7807

Kuvat Esko Taipale