Hyppää sisältöön

Tutustu kaavoittaja Markus Lehmuskosken työpäivään

Havainnekuva, suunnittelukokous, pakastepitsa ja puhelu asukkaalta.

Kirjoittaja: Markus Lehmuskoski

Kirjoittaja työskentelee Lahden kaupungilla kaavoitusarkkitehtina.

Klo 6.30

Huomenta! Aloitan päivän herättämällä neljä koululaistamme. Täältä Nastolan maaseudulta bussi ja taksi kuljettavat lapsia 10 kilometrin päähän kouluun.

Klo 8.00

Oma työmatkani on tänään vain 15 metriä – keittiöstä olohuoneeseen. Koronarajoitteet ovat ajaneet suuren osan meistä kaupungin työntekijöistä kotitoimistoihin. Aloitan päivän valmistelemalla havainnekuvaa Pippon yritysalueesta.

Klo 9.30

Käymme kaavoitusosaston viikkopalaverissa läpi ajankohtaisia asioita. Esittelen omaa kaavatyötäni ja siihen liittyviä kysymyksiä. Asioista keskusteleminen on tärkeää. Ja jos saa kritiikkiä, niin tietää, että yhteistyö toimii.

Klo 11.45

Lounasaika. Yllättävän täyteen tulee puolikkaasta pakastepitsasta.

Klo 12.15

Olen saanut sähköpostia eräältä kaavatyön rajanaapurilta. Hän on huolissaan siitä, miksi kaavaan merkittyjä muutoksia ei vieläkään ole tehty. Hän kysyy mihin meitä kaavoittajia oikein tarvitaan, kun ei kaavamääräyksiäkään noudateta. Vaikka kysymys tuntuu vähän provosoivalta, pysähdyn miettimään. Niin, eihän kaava takaa sitä, että asiat muuttuvat heti. Kaava asettaa vain rajat ja ehdot rakentamiselle. Joskus kaavan toteutuminen voi kestää, eivätkä kaikki kaavat toteudu koskaan.

Jokainen tietää sen tunteen, kun jokin muutos omassa ympäristössä ei miellytä. Olisi sietämätöntä, jos jokainen maanomistaja saisi rakentaa maalleen mitä haluaa. Toisaalta ei sekään toimi, että uusi rakennus täytyisi sijoittaa haulikonkantaman päähän naapureista. Kaavoituksen tärkeimpiä tehtäviä on ristiriitaisten tavoitteiden sovittaminen niin, ettei suunnittelun punainen lanka katoa.

Klo 13.00

Onnistuin varaamaan palaverin vuorovaikutussuunnittelijamme kanssa yleisötilaisuuteen liittyen. Asukkaiden mielipiteet ovat elintärkeitä, ja etsimme jatkuvasti uusia keinoja ihmisten tavoittamiseen. Etätyö sopii pikapalavereihin: kokouksesta toiseen vaihtaminen sujuu ilman, että pitää kävellä toiselle puolelle kaupunkia!

Klo 13.30

Iltapäivän kokous koskee Ranta-Kartanon puistoalueen suunnittelua. Pystyn tuomaan kokoukseen toiveita, joita kaupunkilaiset ovat minulle kaavan yhteydessä esittäneet.

Klo 15.10

Kokouksen jälkeen jatkan Pippon parissa. Saan puhelun kaupunkilaiselta kaavoituskatsauksessa ilmoitettuun uuteen kaavatyöhön liittyen.

Klo 16.15

Lupasin toimittaa tänään vielä yhden kaavakartan sähköisessä muodossa. Viimeinen sähköposti ja etätyötunnit ylös. Sitten muihin töihin, lasten harrastuksiin ja päivän päätteeksi lenkille!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 4.3.2021 ilmestyneessä kaavoituskatsauksessa. 

Tutustu asemakaavoitukseen