Hyppää sisältöön
Pikku-Vesijärvenpuisto

Pikku-Vesijärvenpuisto

Pikku-Vesijärvenpuisto on toiminnallinen maisemapuisto. Puutarhaneuvos Erkki Kivivuori suunnitteli sen vuonna 1959 ja puiston alkuperäinen ilme on säilytetty vuosien saatossa. Puiston pinta-ala on 10,5 ha, josta puolet on vettä.  Puistossa kasvaa runsaasti tyypillisiä rantapuita, ennen kaikkea tervaleppää, hopeasalavia ja pylväshaapoja, mutta myös havupuita kuten douglaskuusia, pihtoja ja lehtikuusia. Kasvillisuudella ja erityisesti puilla on tärkeä rooli Pikku-Vesijärven puistossa.  Osa puista on merkitty kylteillä, joissa on puulajin suomalainen ja tieteellinen nimi.

Laajat nurmialueet levittäytyvät Pikku-Vesijärven ympärille. Puiston ympäri kulkevan käytävän varrella on penkkejä ja piknik-pöytiä, joiden ääreen voi istahtaa nauttimaan ympäristöstä. Pikku-Vesijärven länsireunalla on kuntoiluvälineitä ja eri puolilla järveä on kolme laituria, joilta voi onkia.

Puisto on viherkeidas, jonne kokoonnutaan piknikille ja muuten virkistäytymään. Puistossa järjestetään vuosittain tapahtumia konserteista kirpputoreihin ja puistojumppiin. Kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa puistoa, ja sille on helppo poiketa opasteita seuraten.

 

 • Pikku-Vesijärven puisto perustettiin Kariniemen alueelle, joka kuului August Fellmanin (1839–1912) omistamaan Lahden kartanoon.

  Alunperin Vesijärvi ulottui  lähelle kartanon päärakennusta. Vuonna 1869 rakennettiin satamaan johtava rautatie, joka katkaisi Vesijärvestä erilleen pienen lahdenpoukaman. Tästä muodostunut matala lampi sai nimekseen Pikku-Vesijärvi.

  Puutarhaneuvos Erkki Kivivuori laati puiston suunnitelman vuonna 1959. Järven eteläpuolen kulkuväylä ja tekosaari valmistuivat seuraavana vuonna. Puisto valmistui lopullisesti vuonna 1961. Samana vuonna Pikku-Vesijärven keskelle sijoitettiin Oskari Jauhiaisen kolmea pääskystä esittävä Vauhtia-veistos.

 • Viereisellä Kariniemen mäellä on lähes luonnontilainen LUMO -kohde, runsaslajinen lehto- ja sekametsä, jossa rakennetun polkuverkoston varrelle on sijoitettu kuvanveistäjä Olavi Lanun veistoksia. Keväällä kenttäkerroksen sinivuokkoloisto on vailla vertaansa.

  Reilun kymmenen kilometrin mittainen kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa Pikku-Vesijärvenpuistoa ja kulkee Kariniemen mäen läpi.

 • Puiston erikoisuutena ovat Lahti Energian 90 v juhlansa kunniaksi rakennuttamat vesiurut, joissa valot, musiikki ja vesisuihkut luovat ainutlaatuisen kokemuksen varsinkin pimenevinä iltoina.

  Linkki Vesiurkujen näytösaikoihin kesällä 2021 löytyy täältä.

 • Puisto on saanut Green Flag Award, kansainvälisen viheralueiden laadun tunnuksen peräkkäisinä neljänä viime vuonna. Green Flag Award tunnuksia voittaneita viheralueita on 15 eri maassa kuten mm. Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa ja Amerikassa. Suomessa tunnuksen voittaneita puistoja on yhdeksän. Green Flag Award -hankkeen tarkoituksena on vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaasti ylläpidetyille viheralueille. Tunnusta hallinnoi englantilainen Keep Britan Tidy -organisaatio. Suomessa Green Flag Award -tunnusta hallinnoi ja kehittää Viherympäristöliitto ry.

  Lisätietoa Green Flag Award -tunnuksesta Suomessa löytyy Viherympäristöliiton sivuilta.

Vesiurkunäytös

Sijainti kartalla

Pikku-Vesijärvenpuistolle kävelee kauppatorilta noin kymmenessä minuutissa. Lähin bussipysäkki on Jalkarannantiellä. Katso reitit ja aikataulut Lahden seudun liikenteen reittioppaasta.

Parkkialueita puiston läheisyydessä on kaksi: Jalkarannantien puolella sekä pienempi parkkialue Kariniemenkadulla.

Ohita upotus