Hyppää sisältöön
Kesäpäivän viettoa vesiurkujen äärellä Pikku-Veskun puistossa

Pikku-Vesijärvenpuisto

Pikku-Vesijärvenpuisto on toiminnallinen maisemapuisto. Kasvillisuudella ja erityisesti puilla on tärkeä rooli Pikku-Vesijärven puistossa.

Laajat nurmialueet levittäytyvät Pikku-Vesijärven ympärille. Puiston ympäri kulkevan käytävän varrella on penkkejä ja piknik-pöytiä, joiden ääreen voi istahtaa nauttimaan ympäristöstä. Puistossa sijaitsee suosittu lahtelainen nähtävyys: vesiurut. Pikku-Vesijärven länsireunalla on kuntoiluvälineitä ja eri puolilla järveä on kolme laituria, joilta voi onkia.

Puisto on viherkeidas, jonne kokoonnutaan piknikille ja muuten virkistäytymään. Puistossa järjestetään vuosittain tapahtumia konserteista kirpputoreihin ja puistojumppiin. Kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa puistoa, ja sille on helppo poiketa opasteita seuraten.

 • Pikku-Vesijärven puisto perustettiin Kariniemen alueelle, joka kuului August Fellmanin (1839–1912) omistamaan Lahden kartanoon.

  Alunperin Vesijärvi ulottui  lähelle kartanon päärakennusta. Vuonna 1869 rakennettiin satamaan johtava rautatie, joka katkaisi Vesijärvestä erilleen pienen lahdenpoukaman. Tästä muodostunut matala lampi sai nimekseen Pikku-Vesijärvi.

  Puutarhaneuvos Erkki Kivivuori suunnitteli Pikku-Vesijärvenpuiston vuonna 1959. Järven eteläpuolen kulkuväylä ja tekosaari valmistuivat seuraavana vuonna. Puisto valmistui lopullisesti vuonna 1961. Samana vuonna Pikku-Vesijärven keskelle sijoitettiin Oskari Jauhiaisen kolmea pääskystä esittävä Vauhtia-veistos.

  Puiston alkuperäinen ilme on säilytetty vuosien saatossa.

  Puiston pinta-ala on 10,5 ha, josta puolet on vettä. Puistossa kasvaa runsaasti tyypillisiä rantapuita, ennen kaikkea tervaleppää, hopeasalavia ja pylväshaapoja, mutta myös havupuita kuten douglaskuusia, pihtoja ja lehtikuusia. Osa puista on merkitty kylteillä, joissa on puulajin suomalainen ja tieteellinen nimi.

Vesiurkuesitykset alkavat 3.6.

Pikku-Vesijärven puiston musikaalisen suihkulähteen, eli vesiurkujen soittolistaan päivitetään kesän aikana kotimaisten ja kansainvälisten urheilutapahtumien innoittamana tsemppibiisejä. Vesiurkujen kausi aloitetaan kuitenkin viime vuodelta tutulla soittolistalla, sillä kappaleita pyörittävä järjestelmä uusitaan viime vuoden ongelmien takia. Esitykset ovat joka päivä klo 18.

Vesiurkunäytöksen kappaleet

 • Apulanta: Valot pimeyksien reunoilla
 • Behm: Hei Rakas
 • Disturbed: Sound of Silence
 • Tehosekoitin: Maailma on sun
 • Louis Armstrong: Wonderful world

Pikku-Veskun vesiurut

Pikku-Vesijärven vesiurut ovat ilahduttaneet soitollaan ja tanssivilla vesisuihkuillaan kaupunkilaisia vuodesta 1997. Vesiurut ovat vesisuihkujen, valojen ja musiikin näyttävä yhteensulautuma. Upeimmillaan urut ovat syksyn pimeinä iltoina. 

Uruissa on yhteensä 600 suutinta, joista suurin nostattaa vettä noin 15 metrin korkeuteen. Urkuihin on sijoitettu 250 lamppua, joiden avulla saadaan aikaan lukematon määrä punaisen, sinisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Alueella on 8 kaiutinta ja esityksissä kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva- ja pop-musiikkia. Klassikot eivät kulu useammallakaan kuuntelukerralla! 

Vesiuruilla on myös toiminnallinen puoli: Vesijärvestä pumpataan vettä Pikku-Vesijärveen, josta se palaa urkujen hapettamana takaisin Vesijärveen. Urkuihin on sijoitettu seitsemän vesisuihkuja nostavaa ja lampea hapettavaa pumppua.

Muuta mielenkiintoista nähtävää!

 • Viereisellä Kariniemen mäellä on lähes luonnontilainen LUMO -kohde, runsaslajinen lehto- ja sekametsä, jossa rakennetun polkuverkoston varrelle on sijoitettu kuvanveistäjä Olavi Lanun veistoksia. Keväällä kenttäkerroksen sinivuokkoloisto on vailla vertaansa.

  Reilun kymmenen kilometrin mittainen kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa Pikku-Vesijärvenpuistoa ja kulkee Kariniemen mäen läpi.

 • Puisto on saanut Green Flag Award, kansainvälisen viheralueiden laadun tunnuksen peräkkäisinä neljänä viime vuonna. Green Flag Award tunnuksia voittaneita viheralueita on 15 eri maassa kuten mm. Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa ja Amerikassa. Suomessa tunnuksen voittaneita puistoja on yhdeksän.

  Green Flag Award -hankkeen tarkoituksena on vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaasti ylläpidetyille viheralueille. Tunnusta hallinnoi englantilainen Keep Britan Tidy -organisaatio. Suomessa Green Flag Award -tunnusta hallinnoi ja kehittää Viherympäristöliitto ry.

  Lisätietoa Green Flag Award -tunnuksesta Suomessa löytyy Viherympäristöliiton sivuilta.

 • Pikku-Vesijärvenpuistossa toteutetaan tänä vuonna osa 2021 laaditusta yleissuunnitelmasta.

  Kuntolaitteet, kilometrin lenkin etäisyystolpat, hanhiaita ja Kariniemenkadun puoleisen pienen pysäköintialueen ympäristön pollarit ja kiveystyöt on tehty kevään ja kesän aikana. Syksyllä tehdään vielä tasapainopuomi liuskekivialtaan luokse, ranta-aukion oleskeluryhmä, lasten seikkailupaikka sekä kunnostetaan satamaraitin puoleista rinnettä. Työt jatkuvat pitkälle syksyyn.

   

  Urakoitsija: Viherpalvelut Hyvönen, Niko Hyytiäinen, puh. 044 7828 916, niko.hyytiainen@vphy.fi

Yleissuunnitelma

Pikku-Vesijärven puiston kehittämiseksi on luotu yleissuunnitelma, joka hyväksyttiin helmikuussa 2021. Lue lisää hankesivulta!

Pikku-Vesijärven puiston yleissuunnitelma

Sijainti kartalla

Pikku-Vesijärvenpuistolle kävelee kauppatorilta noin kymmenessä minuutissa. Lähin bussipysäkki on Jalkarannantiellä. Katso reitit ja aikataulut Lahden seudun liikenteen reittioppaasta.

Parkkialueita puiston läheisyydessä on kaksi: Jalkarannantien puolella sekä pienempi parkkialue Kariniemenkadulla.

 

Ohita upotus