Hyppää sisältöön

Ravintolisä on elintarvike – mitä kannattaa huomioida ennen ostopäätöstä?

Onko tuttua? Mainoslehtinen kolahtaa postilaatikkoon tai tulee vastaan Instagramissa, Facebookissa ylistetään tuotteen ylivertaisuutta ja sen saa helposti verkkokaupasta. Kiire painaa, omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista pitäisi pitää huolta. Olisiko pika-apua tarjolla?

Kirjoittaja: Anne Räsänen

Kirjoittaja on Lahden kaupungin terveystarkastaja. Kaupungin ympäristöterveys valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta, laatua ja elintarvikemääräysten toteutumista.

Meninkö halpaan?

Valitettavasti helpot ja nopeat ratkaisut ovat yleensä humpuukia. Humpuukituotteelle on tyypillistä, että tuotteen ominaisuuksista ja vaikutuksista annetaan katteettomia lupauksia. Kuulostaa hyvältä, jopa liian hyvältä ollakseen totta.

Laita hälytyskellot soimaan, jos tuotetta markkinoidaan ylisanoilla, vaikeilla termeillä tai vähättelemällä muita tuotteita. Katso mitä suuhusi laitat. Jos et löydä tietoa tuotteen koostumuksesta ja käyttöohjeista, jätä ne väliin.

Mitä elintarvikkeesta saa sanoa?

Ravintolisä on elintarvike ja niiden markkinointiin on selvät säännöt. Pääperiaatteena on, että kuluttajaa ei johdeta harhaan.

Tämä koskee sekä elintarvikkeista annettuja tietoja että kaikkea elintarvikkeiden markkinointia -mainostekstin lisäksi myös esillepanoa ja tuotteesta luotua mielikuvaa.

  • Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kielletty.
  • Elintarvikkeesta ei myöskään saa antaa mielikuvaa, että se olisi ”melkein lääke” tai ”luonnon lääke”.
  • Elintarvikkeella ei saa esittää olevan ihmisen sairauksien ennalta ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia eikä viitata sellaisiin tietoihin.
  • Vain sellaiset terveysväitteet hyväksytään käyttöön, joilla on vahva tieteellinen näyttö. Tämän lisäksi ns. kasviperäisten aineiden odotuslistalla olevia terveysväitteitä on laillista käyttää, vaikka niiden tieteellisen näytönarviointi on kesken.
  • Kaikkien ruokien ja ravintolisien valmistukseen käytetyt ainesosat tulee ilmoittaa sekä pakkauksessa että verkkokaupassa.
  • Kaikki allergiaa aiheuttavat aineet on merkittävä selkeästi ja näkyvästi.
  • Kaikki luonnontuotteet eivät ole turvallisia tai tehokkaita. Luonnollinen ei tarkoita samaa kuin turvallinen.

Tarkkana ennen ostopäätöstä

Ruoka ja ravintolisät kannattaa ostaa luotettavalta myyjältä. Verkkokaupassa kannattaa olla tarkkana, myös tilausehtojen suhteen. Varo tilausansaa, jotta et tietämättäsi sitoudu maksulliseen sopimukseen, josta on vaikea päästä eroon. Jos et saa myyjän yhteystietoja tai sopimusehtoja, kannattaa kaupat jättää tekemättä.

  • Vinkkejä elintarvikkeiden turvalliseen verkko-ostamiseen löytyy Ruokaviraston sivuilta.
  • Suosittelemme! Ruokaviraston ylitarkastaja ihmettelee maailman menoa ruokakaupan hyllyjen välissä ja nettimarkkinoilla blogissaan Pikkasen laiton?
Ota tarvittaessa yhteyttä paikalliseen elintarvikevalvontaan tai kaupungin ympäristöterveyteen.

Aihealueet