Hyppää sisältöön

Kestävä opinvirta -hanke vie opetusta luokkahuoneesta lähiympäristöön

Kirjoittaja: Heidi Ahola

Kirjoittaja työskentelee Lahden kaupungilla ympäristökasvattajana ja Kestävä opinvirta –hankkeen projektipäällikkönä.

Miten saada oppilaat tuntemaan ylpeyttä kotikaupungistaan? Miten paikkaan juurrutaan? Miten otetaan vastuuta yhteisestä ympäristöstä?

Näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan Lahden Kestävä opinvirta -hanke. Vuoden 2023 alussa käynnistynyt hanke auttaa siirtämään opetusta ulos luokkahuoneesta lähiympäristöön. Samalla tutustutaan kaupunkimme historiaan ja otetaan kirjaimellisesti paikka haltuun.

Hanke toimii yhteistyössä Lahden kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelman kanssa. Kulttuuriohjelmassa peruskoululaiset tutustuvat kaupungin kulttuurikohteisiin yhteisen ohjelman mukaisesti. Jokaisella vuosiluokalla perehdytään yhteen tai useampaan kaupungin kulttuurikohteeseen opettajan johdolla.

Kestävä opinvirta –hanke lisää kulttuurivierailuihin mahdollisuuden jalkautua lähiympäristöön. Opettajien käyttöön laaditut reittisuunnitelmat toimintaohjeineen ovat vapaasti sovellettavissa tilanteen mukaan. Valmiilla ohjeilla alennetaan kynnystä siirtyä ulko-opetukseen.

Salpausselälle, Radiomäelle, Vesijärven satamaan

Ensimmäinen kokeilumme oli viime syksynä, jolloin maastouduimme kolmannen luokan oppilaiden kanssa Salpausselälle heidän Hiihtomuseovierailunsa yhteydessä. Ohjeistetulla käynnillä opittiin jääkautista historiaa, jokaisenoikeuksia ja kartanlukua. Vaihtoehtoisesti, huonon kelin osuessa kohdalle, samoihin teemoihin olisi tutustuttu tekemällä tehtäviä Hiihtomuseolla.

Seuraavat peruskoulun kulttuurivierailut, joihin aukeaa mahdollisuus ulos jalkautumiseen, ovat Radio- ja tv-museo Mastolan ja Sibeliustalon ympäristöt.

Radio- ja tv-museo Mastola on vierailukohde kuudennella luokalla. Sitä ympäröivä Radiomäki tarjoaa hienoja näkymiä ja mielenkiintoista historiaa. Alueelta löytyy lukuisia historiallisia kerroksia alkaen jääkaudelta ja jatkuen talvisodan pommituksiin. Ohjeistettu reittiopas tulee opettajien käytettäväksi tarjoten tietoa ja tehtäviä maastoon.

Toisen ja kuudennen luokan oppilaat vierailevat kulttuuriohjelman puitteissa konserteissa Sibeliustalolla. Talon ympärillä aukeaa Lahden teollinen ja liikenteellinen historia Vesijärven satamassa. Vieressä kohoaa Kariniemenmäen monimuotoinen lehto ja Lanu-puiston puhuttelevat teokset.

Kokoamme opettajien käyttöön kohdekohtaisia reittioppaita ja ulko-opetuspakettia 1.–2. luokan oppilaille koulun lähiympäristön kartoittamiseen. Myös Erstan kartanon historiaan, pihapiiriin ja kiehtovaan metsikköön tutustumiseen tehdään oma opetuskokonaisuus.

Toiminnalliset reittiohjeistukset näihin kohteisiin julkaistaan tämän vuoden aikana Lahden kaupungin Luontokoulu Kaislan sivuilla. Ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja innostamassa tutustumaan kaupunkiimme pintaa syvemmältä.

Kestävä opinvirta -hanke on verkostoprojekti, jossa on mukana Turun lisäksi Oulu, Hämeenlinna, Lahti ja Lappeenranta. Projektin rahoittaja on Opetushallitus.