Hyppää sisältöön

”Viheralueet ovat korona-ajan henkireikä”

Tänä keväänä kaupungin työntekijät ovat joutuneet ratkaisemaan yllättäviäkin asioita ja joustaneet, kun koronavirusepidemia on rajoittanut normaalia arkea.

Kirjoittaja: Ina Ruokolainen

​Ina Ruokolaisen juttusarjassa kerrotaan kaupungin toiminnasta ja työntekijöiden ratkaisuista.

Kevät etenee ja Lahden puistot ja puutarhat odottavat sekä kevätkunnostusta että uusia istutuksia. Pääosa töistä voidaan tehdä ajallaan, mutta osan kanssa odotetaan koronarajoitusten päättymistä.

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala käy poikkeusoloissa jopa enemmän ulkona työmailla kuin yleensä ehtii. Normaalioloissa päiviä täyttävät kokoukset ja toimistokohtaamiset. Etätöissä kotona Kujala hoitaa kirjalliset työt mahdollisimman tiiviisti.

– Tämä on meille hyvä muistutus siitä, että monet asiat ovat ulkona konkreettisesti nähtävissä.  Osalle ihmisistä on myös helpompaa hahmottaa niitä maastossa kuin pöydän ääressä, Kujala sanoo.

Katselmukset maastossa pitää suunnitella huolella, jotta turvavälit säilyvät. Työkaverin tai urakoitsijan kanssa ei voi kulkea paikalle samalla autolla. Kävelykokouksissa pitää muistaa turvavälit.

Vältä ruuhkia luontokohteissa!

Viheralueista on koronakevään aikana muodostunut ihmisille entistäkin tärkeämpiä kohteita, kun sisäaktiviteetit on peruttu. Vihertoimi on lisännyt puistoihin ja laavuille tiedotteita turvallisesta ulkoilusta sekä tehostanut normaalia nopeammin täyttyvien roska-astioiden tyhjennystä. Luontokohteita ja ulkoilualueita ei voida eikä haluta kokonaan sulkea.

– On hienoa, että ihmiset liikkuvat ulkona ja pitävät huolta kunnostaan ja mielestään. Nyt kannattaa etsiä niitä vähemmän ruuhkaisia kohteita, joita Lahdessa kyllä riittää.

Kaupunki teettää vihertyöt urakoitsijoilla, joiden kanssa on sovittu pelisäännöistä. Osa töistä tehdään muista turvallisuussyistä pareina. Kädestä pitäen -opastusta on nyt kuitenkin pakko välttää.

– Ongelma voi tulla kesäkukkien istutusten kanssa, jos pitäisi perehdyttää uusia ihmisiä rajoitusten aikana. Harjoittelijoita ja koululaisia on valittu kesäksi, mutta odotamme vielä, milloin he voivat aloittaa.

Toistaiseksi työt poikkeusoloissa ovat sujuneet aikataulussa. Viivästyksiä voi syntyä, jos paljon sairastumisia osuu vihertoimen omaan tiimiin tai urakoitsijoille.

– Toivomme tietysti asukkailta ymmärrystä. Myös rahasta voi jossain vaiheessa syntyä keskustelua, jos tilanne jatkuu kauan. Kesäkukkatilaukset on kuitenkin jo tehty.

Työkavereista huolta myös etänä

Kujalan kodin etätyöpiste koostuu työpaikalta tuodusta kannettavasta tietokoneesta ja puhelimesta, jolla saa yhteyden kaupungin verkkoon. Ergonomiassa auttavat kuulokkeet ja säädettävä työtuoli.  Sähköpöytää ei ole, joten seisomapiste syntyy lipastosta ja kirjapinosta.

Yhteys työkavereihin on edelleen tärkeä, ja onneksi Teams- ja Skype-sovellukset toimivat hyvin. Päivittäinen kahvipalaveri on tärkeä henkireikä.

– Haluamme varmistaa, ettei kukaan tee pitkään täysin yksin töitä. Kaikkiin on päivittäin joku yhteydessä, oman tiimin ryhmäkokous pidetään viikoittain.

Juttusarjassa aikaisemmin ilmestyneet artikkelit

”Työyhteisössä jeesaamme toinen toistamme”

 

Aihealueet