Hyppää sisältöön

Lahden terveysmetsä

Tapahtumia terveysmetsässä

8.5 ja 14.5 Terveysmetsäretki

Retkellä kierretään metsämieliohjaaja Taru Suutarin opastuksella 3,4 kilometrin pituinen Metsälenkki ja pysähdytään matkan varrella nauttimaan keväisestä luonnosta. Retket järjestää Wellamo-opisto, ilmoittautuminen Wellamo-opiston kautta.

15.5.- 5.6. Luonnosta virtaa Lahden terveysmetsässä

Hiljennetään vauhtia hiukan ja hiljennytään luonnon hyvinvointivaikutusten äärelle Lahden Terveysmetsässä. Aisteja autetaan avautumaan ohjattujen Luonnosta Virtaa -harjoitteiden avulla, joita tehdään matkan varrella sopivissa kohdin yksin, kaksin ja ryhmänä. Opettajana LuonnostaVirtaa -ohjaaja Liisa Lähteenmäki. Maksullinen kurssi, ilmoittautuminen Wellamo -opiston kautta.

15.5.–19.6. Metsäjoogaa terveysmetsässä

Metsäjoogat terveysmetsän joogatasanteella keskiviikkoisin 15.5.–19.6. klo 17–18 ovat maksullisia. Lempeät joogaliikkeet metsän siimeksessä rentouttavat mieltä ja kehoa ja sopivat kaikille. Ohjaajana Eeva Ratalahti, ilmoittautuminen varaaheti.fi/eevaratalahti.

28.5 klo 13-15 Mieli Metsässä -tapahtuma

Toiminnallinen hyvän mielen tapahtuma Lahden terveysmetsässä esteettömällä Likolammen lenkillä. Mukana järjestämässä mielen hyvinvoinnin parissa toimivia yhdistyksiä ja tahoja alueelta. Lisätietoa tulossa pian.

Oma lähimetsäsi voi olla sinulle terveysmetsä, kun nautit sen hyvää tekevästä vaikutuksesta. Lahdessa terveysmetsä on myös paikka Salpausselän metsäisellä virkistysalueella Päijät-Hämeen keskussairaalan läheisyydessä.

Projektipäällikkö Taru Suutari

Lähes mikä tahansa metsä voi olla terveysmetsä, mutta Lahdessa on myös yksi erityinen terveysmetsäksi nimetty alue. Se sijaitsee Salpausselän metsäisellä virkistysalueella Päijät-Hämeen keskussairaalan läheisyydessä noin kuuden kilometrin päässä keskustasta. Lahden terveysmetsä koostuu 3,4 km pitkästä Metsälenkistä ja siihen yhdistyvästä esteettömästä Likolammen lenkistä.

Terveysmetsä on avoin kaikille ja eritasoiset reitit palvelevat erilaisia käyttäjäryhmiä. Terveysmetsän tavoitteena on tarjota erityisesti Päijät-Hämeen keskussairaalan henkilökunnalle ja asiakkaille mahdollisuus hyödyntää terveysmetsää niin työhyvinvoinnissa kuin asiakkaiden hoidon tukena. 

Luonnon hyvinvointivaikutuksista on saatu lukuisissa tutkimuksissa vahvaa näyttöä. Metsässä liikkuminen edistää elpymistä eli stressitilasta palautumista. Tutkimuksissa on tunnistettu tietyntyyppisten metsien edesauttavan elpymisen kokemusta enemmän: terveysmetsäksi sopii hyvin metsäalue, joka on miellyttävä, monipuolinen ja helposti saavutettavissa. 

Suppamaastoa ja esteetöntä kulkemista

Terveysmetsän Metsälenkki sijoittuu pääosin Kintterön luonnonsuojelualueelle, jossa kävijä pääsee nauttimaan Salpausselälle tyypillisestä suppamaastosta. Metsälenkillä voi ihastella hienoa suppasuota ja levähtää Kintterönlammin rauhoittavassa maisemassa. Metsälenkki kulkee osittain yhtä matkaa maastoliikuntapolun kanssa, joka on tarkoitettu niin kävelijöiden kuin pyöräilijöidenkin käyttöön.

Likolammen esteetön luontoreitti sijaitsee aivan Päijät-Hämeen keskussairaalan vieressä, ja on siten helposti saavutettavissa sairaalan henkilökunnalle ja asiakkaille. Esteettömällä Likolammen lenkillä on helppo liikkua apuvälineillä tai ilman ja nauttia lammen rauhoittavasta näkymästä. Reitin varrella pääsee ihastelemaan myös Lahden Taiteilijaseuran toteuttamia puuveistoksia.

Terveysmetsän reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta reitit ovat käytettävissä ympäri vuoden.

Varaa terveysmetsän joogatasanne

Terveysmetsän joogatasanne sijaitsee Metsälenkin varrella taukopaikassa nimeltä Supanreuna. Sinne on matkaa polkua pitkin Likolammen uimarannan parkkipaikalta noin 1 km. Tasanteella on mahdollista järjestää esimerkiksi ohjattuja rentoutushetkiä ja pysähtyä nauttimaan ympäröivästä luonnosta. Tasannetta on mahdollista varata käyttöön maksuttomasti keskiviikkoisin klo 9-20 välisenä aikana. Voit tarkastella vapaita aikoja ja tehdä varauksen Timmi Tilavarauspalvelussa.

Varaa joogatasanne Timmi Tilavarauspalvelussa

Lahden terveysmetsää kehitetään osana EU Horisontti -rahoitteista GoGreenRoutes-projektia.

Projektin tavoitteena on edistää myönteistä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta, vahvistaa kaupunkilaisten luontoyhteyttä ja luoda mahdollisuuksia luontosuhteen vahvistamiseksi.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 869764. The sole responsibility for the content of this document lies with GoGreeRoutes project and does not necessarily reflect the opinion of the European Union. 

Lisätietoja