Hyppää sisältöön
Syksyinen kuva Launeen keskuspuistosta. Etualalla keltalehtinen puu. Aikuinen ja lapsi ihastelemassa puun lehtiä.

Puistot ja viheralueet

Vehreän kaupungin vihreät keitaat

Puistot ja viheralueet tekevät Lahdesta vehreän ja viihtyisän. Kadunvarsien lehmukset luovat kaupunkiin bulevardimaista tunnelmaa.

Lahden puistot

Lahden isoja puistoalueita ovat Pikku-Vesijärvenpuisto ja Fellmanninpuisto kaupungin länsipuolella. Näissä puistoissa voi lenkkeillä ja kuntoilla, käydä piknikillä ja istuskella penkeillä, leikkiä, tunnistaa kasveja ja ihailla veistoksia.

Kaupungin vanhimpia viheralueita ovat keskustan puistot torin ympäristössä Kirkkopuisto, Marianpuisto ja Kaupungintalonpuisto.

Lahdessa puistoista haluttiin jo varhain toiminnan paikkoja, ei vain katselun kohteita. Tämä periaate näkyy nyt uusimpiin kuuluvassa puistossa, Alatorin toimintapuistossa, jossa voi ihailla runsasta kukkivaa kasvillisuutta vaikkapa trampoliinilla hyppien.

Launeen keskuspuisto on kokoelma useita toimintapuistoja, joista ensimmäiseksi valmistui suosittu ja ilmainen Perhepuisto vuonna 1989.

Kaupungin ylläpitämiltä leikkialueilta löytyy infotaulu, jossa on kyseisestä alueesta vastaavan yhteystiedot. Kunnossapito tarkistaa välineet perusteellisesti kerran vuodessa, kuukausittain tehdään kuluvien osien katselmus.​

Viheralueohjelma 2013-2025
 • Lahden Alatorille on valmistunut viihtyisä ja toiminnallinen puisto, joka houkuttelee lapsia, nuoria ja aikuisia virkistymään puiston liikunnallisilla ja taiteellisilla virikkeillä.

  Altorin toimintapuisto iltavalaistuksessa
  Alatorin toimintapuisto iltavalaistuksessa

  Erilaisten käyttäjäryhmien kuten päiväkotien, urheiluseurojen ja ikäihmisten ryhmien toivotaan hyödyntävän Alatorin toimintapuistoa säännöllisesti omassa toiminnassaan. Tavoitteena on saada puistosta aktiivinen toimintapiste ja viihtyisä olohuone kaikille kaupunkilaisille!

  Puistossa on leikki- ja kuntoiluvälineitä sekä monipuolinen kukkiva kasvillisuus. Talvella puistoa voivat koristaa jää- ja lumiveistokset.

  Pergola

  Jan-Erik Andersson voitti v. 2014 kutsukilpailun  Alatorin taiteellisesta suunnittelusta. Pergolan ”Toinen herääminen” lähtökohtana oli puiston historia.

  1950-luvulla puistossa on sijainnut lyhyt pergolarakenne klassisistisessa geometrisessa puistosuunnitelmassa. Anderssonin uudessa pergolaversiossa on viisi sisäänkäyntiä, jotka symboloivat avaamista; ihmiset kaikilta suunnilta ja maailmankolkilta ovat tervetulleita kohtaamaan pergolan keskiosassa, lyhdyn alla, Sakari Tohkan Marjatta-veistoksen ympärillä.

  Pergola luo tilan joka suojaa, mutta on kuitenkin avoin, tilan joka antaa mahdollisuuden mietiskellä – olemme sisällä mutta kuitenkin ulkona. Kokonaistaideteoksen tavoin se yhdistää kasvien tuoksua ihmisten ja autojen ääniin. Illalla pilarimeri herää uuteen eloon visuaalisena maamerkkinä, valon ja varjojen leikillä.

  Pergolan käytävissä on käytetty liuskekiviä, joita aiemmin oli Alatorin muureissa, sekä mukulakiviä, joilla oli tehty aiemmin paikalla olleita katuja.

 • Kaupungintalonpuisto on keskeinen arvopuisto Eliel Saarisen suunnitteleman kaupungintalon edustalla.

  Kaupungintalonpuisto

  Puisto on rakennettu kaupungintalon valmistuttua 1912. Sen jälkeen puistossa on tehty lukuisia saneerauksia ja täydennysistutuksia. Nykyään se on lähellä alkuperäisasua.

  Puiston kolmesta patsaasta keskusakselilla lähinnä kaupungintaloa sijaitsee Viktor Janssonin Vapaudenpatsas. Toisessa päässä keskusakselia on Yrjö Liipolan Työn patsas. Kaupungintalon suljetulla sisäpihalla on Mikko Hovin vuonna 1950 paljastettu Kalapoika.

  Kaupungintalon pohjoispuolella sijaitsee Marianpuisto, yksi kaupungin vanhimpia viheralueita ja osa kaupungin entistä palomuuria. Jyrkässä rinteessä sijaitsevassa puistossa huomiota kiinnittävät pitkien sivujen suuret puut, käytäväverkosto, kesäkukkaryhmät ja Eetu Salin patsas, joka on Veikko Leppäsen käsialaa vuodelta 1967.

 • Keskuspuistoon kuuluvat Perhepuisto, Arboretum, erilaiset liikuntapaikat, sorsalampi ja koira-aitaus sekä sirkusareena. Keskuspuisto on osa Lahden monipuolista vapaa-ajankeskusta kävelyetäisyydellä uudesta matkakeskuksesta.

  Launeen keskuspuisto, ilmakuva

  Keskuspuistossa (n. 10 ha) on runsaasti toiminnallisia kokonaisuuksia erilaisille käyttäjäryhmille ja harrastajille. Perhepuisto on alueen suosituin kohde ja Arboretum eli puulajipuisto houkuttelee turisteja ja kasviharrastajia kauempaakin.

  Iso tapahtuma-areena tarjoaa puitteet vapaamuotoisiin peleihin ja sovittaviin luvanvaraisiin tapahtumiin; sirkus vierailee keväisin alueella.

  Keskuspuistossa on pienehköissä saarekekumpareissa puita ja vapaata, avaraa nurmipintaa vapaata oleskelua varten. Keväällä pilvikirsikat kukkivat näyttävästi valkoisten narsissien kanssa. Havupuusaarekkeina on makedonianmäntyjä ja lehtikuusia.

  Liikuntapaikkoja harrastajille

  Keskuspuistossa on turvalliset ja viihtyisät puitteet moniin liikunta- ja lajiharrastuksiin kesällä ja talvella.

  Launeen vapaa-ajankeskukseen liittyvät omina maksullisina yrityksinään Lahden Minigolf-keskus, Keilahalli ja SOL Areena (harjoitusjäähalli).

  Keskuspuiston pysäköintialueet sijaitsevat Launeenkadulla (keilahallin lähellä) ja Tapparakadulla (Perhepuiston pysäköintialue). Kaupunkijunat kuljettavat kesällä kävijöitä leppoisasti puistoon.

  Arboretumista iloa ja väriä

  Arboretum on puuvartisten kasvien näytealue kolmella uusiomäellä. Lammikot keräävät vettä, ja vesi virtaa myös purossa. Kasvillisuus sijaitsee heimoittain. Istutukset aloitettiin vuonna 1992 ja suunnittelun perusteena oli III-vyöhykkeen kasvillisuuden menestyminen. Kasvilajeja lajikkeineen on yli 400.

  Pihtojen pystyt pihkaiset kävyt, hevoskastanjan näyttävä kukinta tai isolehtisten jalopähkinöiden keltainen ruska ja katsuran syyslehtien vaniljan tuoksu jäävät helposti mieliin koululais- ja päiväkotiryhmille. Kotipuutarhuri voi tarkistaa kuinka isoksi ostettu taimi kotipihallakin kasvaisi.

Lahden kaupungin asiakaspalvelu

 • Lahti-Piste

  Käyntiosoite

  Palvelutori, Kauppakeskus Trio, 2.krs, Vesku-Aukio, Aleksanterinkatu 18

  Näytä kartalla

  Postiosoite

  Palvelutori, Kauppakeskus Trio, Aleksanterinkatu 18, 15140 Lahti