Hyppää sisältöön

Energiaremontti suunnitteilla? Oikeilla ratkaisuilla selvää säästöä!

Lahdessa tehdyt aidot remonttiesimerkit tyypillisiin suomalaistaloihin tehtyinä ovat nyt kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Investointilaskelmatkin ovat mukana. Tutustu ja inspiroidu!

Pienet ja ketterät keinot

Energiaremonttiin budjetoiminen voi tuntua raskaammalta päätökseltä kuin todellisuudessa onkaan. Osa energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä on helppoja ja edullisia toteuttaa. Lahden kaupungin ja Lahden Talojen yhteisessä hankkeessa huomattiin, että remonttikustannukset saattoivat maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa, kun lämmön ja sähkön kulutusta saatiin vähennettyä.

Näihin pieniin tehotoimiin voit tutustua alta.

 • Ilmavesilämpöpumppu

  Maahan ja ilmaan auringosta varastoitunut lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön lämpöpumpuilla. Myös poistoilmasta ja jätevedestä talteen saatavalla hukkalämmöllä voidaan lämmittää asuintiloja sekä käyttövettä.

   

 • Vedensäästöratkaisut

  Uudet vesikalusteet, kuten vesihanat ja wc-istuimet, tai vanhojen huolto keittiössä ja kylpytiloissa voivat pienentää merkittävästi asuinrakennuksen vedenkulutusta.

   

   

   

 • Älykäs lämmityksen säätö

  Asumisolosuhteiden reaaliaikainen seuranta lämmityksensäätöjärjestelmällä auttaa tasaamaan lämmön optimaaliseksi sisätiloissa. Tyhjillään olevaa kotia ei kannata lämmittää liikaa.

 • Yli 80 prosenttia asumisen energiatarpeesta syntyy asuntojen ja käyttöveden lämmittämisestä.

  Lahden Talojen vuonna 1991 rakennettuun rivitaloyhtiöön asennettiin ilmavesilämpöpumppu uudehkon öljylämmitysjärjestelmän rinnalle. Investointi maksoi itsensä takaisin jo reilussa vuodessa, kun huomioidaan säästyneet energiakustannukset.

  Neljä rivitaloa ja 18 asuntoa sisältävän kiinteistön energiatehokkuusluokka parani F-luokasta C-luokkaan.

  Aiheesta lisää

  Katso havainnollistava videokooste ja tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksesta vastasi Lämpöjokeri Ky.

 • Kotitalouksissa lämmintä vettä kuluu pitkin päivää keittiössä, suihkussa ja pesukoneissa. Pelkän käyttöveden lämmittäminen nappaa noin 17 % asumisen energiatarpeesta. Lahden Talojen vuonna 1997 rakennetun kerrostalon energiaremontissa keskityttiin vedensäästöratkaisuihin.

  Kerrostalon 26 asunnossa uusittiin suihkukahvojen ja hanojen suuttimet ja huollettiin wc-istuimet. Käyttövesijärjestelmän analysointi ja vesikalusteiden vaihto maksavat itsensä takaisin vesi- ja lämmitysenergialaskuissa noin viidessä vuodessa.

  Tarkempia lisätietoja

  Katso havainnollistava videokooste ja tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksesta vastasi Innotek Oy.

 • Lämmitys on yksi taloyhtiöiden suurimmista kustannuksista. Se vie noin 65 % asumisen energiatarpeesta.

  Vuonna 1951 rakennettuun kerrostalokohteeseen Lahden keskustassa hankittiin älykkäämpi lämmityksensäätöjärjestelmä. Reaaliaikainen Leanheat-lämmityksenohjaus toimii etäyhteydellä sääennustetta hyödyntäen. Lämpötilaa ja ilmankosteutta seuraavat olosuhdeanturit tekevät osan työstä. Takaisinmaksuaika energiasäästön perusteella on noin kolme vuotta.

  Aiheesta lisää

  Katso havainnollistava videokooste ja tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksessa mukana Lahti Energia Oy:n Reiot-palvelu.

 • Koska lämmitys vie peräti 65 % asumisen energiatarpeesta, on etsittävä jatkuvasti uusia ratkaisuja aiempien energiansäästötapojen rinnalle.

  Lahtelaisessa 94 huoneiston opiskelijakerrostalossa kilpailutettiin innovatiivisena hankintana ratkaisu hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen. Kohteessa on näin kehitetty mobiilikäyttöliittymää, jonka kautta asukas voi halutessaan seurata asuntonsa lämpötila- ja kosteusmittauksia ja antaa palautetta asumisolosuhteista. Laskennallinen takaisinmaksuaika palautteen huomioivalle älykkäälle lämmityksen säätöjärjestelmälle on noin seitsemän vuotta.

  Tarkempia lisätietoja

  Katso havainnollistava videokooste ja tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksesta vastasi Schneider Electric Suomi.

 • Lämmityksensäätöjärjestelmiä parannettiin kolmessa Lahden Talojen kohteessa, jokaisessa hieman eri tavoin.

  Vuonna 1992 rakennetussa rivitalokohteessa asennettiin lämmityksensäätöjärjestelmä, joka paransi asumisen olosuhteita. Lämpötilaa voidaan nyt säätää huoneittain ja muutokset voidaan ajastaa säännöllisten poissaolojen ajalle. Laskennallinen takaisinmaksuaika on noin kahdeksan vuotta.

  Aiheesta lisää

  Katso havainnollistava videokooste ja tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksesta vastasi Fourdeg Oy.

Pitkällä aikavälillä säästöjä tuovat ratkaisut

Lahden kaupungin ja Lahden Talojen yhteisessä hankkeessa perehdyttiin myös isompiin remonttitoimenpiteisiin, joilla saadaan merkittäviä hyötyjä pidemmän aikavälin tarkastelussa.

 • Poistoilmapuhallin

  Koneellisen poistoilmanvaihdon energiatehokkuus paranee, kun vanhat poistoilmapuhaltimet vaihdetaan uusiin energiatehokkaisiin laitteisiin. Myös poistoilmapuhaltimien ohjattavuutta kannattaa parantaa.

 • Aurinkopaneelit

  Aurinkopaneeleiden asennus on suunniteltava monet erilaiset tekijät huomioiden: muun muassa varjostukset, asennustekniikka, katemateriaalit, suuntaukset ja kiinteistön sähköntarve vaikuttavat oleellisesti optimaaliseen asennukseen rakennuksen katolla.

 • Jäteveden lämmöntalteenotto

  Kun jätevesi virtaa lämmöntalteenottojärjestelmän läpi, sen mukana oleva lämpö siirtyy takaisin kiinteistön käyttöön. Lämmitetystä käyttövedestä saadaan näin talteen energiaa, joka muuten päätyisi jäteveden mukana viemäriverkostoon.

 • Lahden Nastolassa sijaitsevaan, vuonna 1987 rakennettuun kerrostaloon saatiin taloyhtiön suurimpia kustannuksia, eli lämmityskuluja, vähennettyä uudella ilmavaihtojärjestelmällä. Uusi poistoilmapuhallin ja ohjauksen parantaminen olivat kohteessa avaintoimenpiteitä.

  17 asuinhuoneiston kerrostalossa entinen energiatehokkuusluokka E saatiin remontilla parannettua energiatehokkuusluokkaan D. Toimenpiteen takaisinmaksuaika on noin 10 vuotta.

  Aiheesta lisää

  Tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksessa olivat mukana Hämeen kiinteistöautomaatio Oy ja Koja Oy.

 • Aurinkopaneelien asennuksen takaisinmaksuajat vaihtelevat merkittävästi kiinteistökohtaisesti sekä talotyypeittäin. Investointikustannuksen lisäksi takaisinmaksuaikaan vaikuttaa aurinkosähkön hyödynnettävyys suoraan kohteessa, jolloin vältetään siirtomaksut ja sähkövero. Lahden Talojen kohteissa tehtiin laskelmia aurinkopaneelien asennus- ja investointikustannuksista. Takaisinmaksuajat vaihtelivat kohteissa 10–20 vuoden välillä.

  Aurinkosähkön tuotanto ja rakennuksen sähköntarve on optimoitava tarkoin, jotta aurinkopaneeleista saadaan paras mahdollinen hyöty. Verkkoon syötettävästä aurinkosähköstä saatava korvaus on nykyisin suhteellisen pieni, joten itse tuotettu aurinkosähkö kannattaa hyödyntää pääsääntöisesti paikan päällä rakennuksessa.

  Aurinkopaneelin tuotto riippuu olennaisesti sen suuntauksesta ja kallistuskulmasta. Aurinkopaneelin asennustapa on valittava tapauskohtaisesti asennuspinnan mukaan. Esimerkiksi vesikaton tyyppi vaikuttaa merkittävästi asennustapaan.

  Hankkeessa tehtyyn selvitykseen tietoa tarjonneet yritykset

  Naps Solar Systems Oy, Ralos Oy ja Kerabit Oy

  Tutustu selvitykseen aurinkoenergian asentamisesta ja kustannustehokkuudesta.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

 • Käyttöveden lämmittäminen vie noin 17 % asumisen energiatarpeesta. Suurin osa tästä energiamäärästä päätyy jäteveden mukana viemäriverkostoon. Jäteveden lämmöntalteenotto voidaan toteuttaa rakennuksen viemärilinjaan liitettävällä lämmönvaihtimella.

  Lehtiojan 190 asunnon palvelutalossa otettiin käyttöön jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmä. Järjestelmä asennettiin maalämpöjärjestelmän lisälämmönlähteeksi ja samalla uusittiin maalämpöpumput.

  Kiinteistö valikoitui kokeiluun mukaan, sillä isossa palvelutalossa vedenkulutus on suurta. Lämmintä vettä käytetään runsaasti, joten myös lämpöä on hyvin saatavilla. Laskennallinen takaisinmaksuaika tehdyille toimenpiteille uudehkossa kiinteistössä on noin 17 vuotta.

  Tarkempia lisätietoja

  Katso havainnollistava videokooste ja tutustu kohderaporttiin. Esimerkkiremontti esitelty myös Kestävyysloikka-palvelussa.

  Toteutus ja laitteet

  Toteutuksessa mukana Nastolan LVI-Ala Oy  ja Ecopal Oy.

 • Uudehkoa öljylämmitysjärjestelmää kannattaa huoltaa ja ylläpitää. Vaikka fossiilisista polttoaineista kannustetaankin pääsääntöisesti luopumaan, uudehkoa olemassa olevaa ja toimivaa järjestelmää kannattaa tarpeen mukaan kunnostaa.

  Öljypolttimen uusiminen parantaa toimintavarmuutta ja hyötysuhdetta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että polttimen vaihtoaika lähestyy, kun sen käyttöikä on yli kymmenen vuotta.

  Öljykattilan käyttöikä on noin 25 vuotta. Kattilan uusimista kannattaa harkita, kun 20 vuoden ikä ylittyy. Hyötysuhde paranee selvästi, mutta toisaalta investointi on suurempi kuin pelkällä öljypolttimen uusimisella.

  Lahden Talojen rivitalokohteessa Takojantie 2-4 uusittiin öljypoltin ja -kattila. Laskennallinen takaisinmaksuaika on noin 13 vuotta.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

Kiinteistökin kaipaa huolenpitoa

Rakennukseen tulisi suhtautua kuten autoon tai mihin tahansa tekniseen laitteeseen. Sen kunto ei pysy hyvänä ilman huoltoa! Säännöllisellä huollolla ja tarkoituksenmukaisella ylläpidolla rakennus kestää käyttöä ja elämää arvonsa säilyttäen.

 • Huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet

  Rakennuksen terveellinen ja viihtyisä sisäilma vaatii asianmukaista ilmanvaihtoa. Ohjausta parantamalla voidaan minimoida tarpeeton ilmanvaihto ja samalla säästyy energiaa.

 • Ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen tai korjaus

  Ikääntyneemmän rakennuksen energiatehokkuus, asumismukavuus ja julkisivun ulkonäkö paranevat uusilla ikkunoilla ja ovilla tai vanhojen kunnostuksella. Remonttikustannukset ovat usein melko korkeat, joten työ kannattaa suunnitella huolella ja tavoitteellisesti.

 • Yläpohjan lisäeristys

  Yleisesti käytetty tapa tehostaa rakennuksen energiatehokkuutta on yläpohjan lisäeristäminen. Kustannuksiin ja asennustapaan vaikuttavat oleellisesti käytetty eristemateriaali ja rakenneratkaisut.

 • Vanhan sanonnan mukaan hyvän ilmanvaihdon huomaa siitä, että sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimisi miellyttävästi, sen on mukauduttava hyvinkin erilaisiin tarpeisiin.

  Samanlaisissakin asunnoissa henkilömäärä voi vaihdella paljon, joten on tärkeää, että asukas voi vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon itse. Huoneistokohtaisella ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdon säädöllä myös taloyhtiö voi säästää huomattavasti lämmitysenergiaa ja sähköä.

  Lahden Talojen kerrostalokohteeseen Hyötilänkatu 2 asennettiin huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet. Samaan aikaan kohteessa uusittiin ikkunoita ja ulko-ovia.

  Energian kulutuksen vähenemisestä saadaan laskennallisia säästöjä vuodessa yhteensä noin 11 000 euroa.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

 • Ikkunoiden lämmöneristävyys on parantunut viimeisen 20 vuoden aikana huimasti. Uusien ikkunoiden ominaisuudet parantavat lämmöneristystä ja torjuvat myös auringon lämpösäteilyä. Myös ulko-ovien eristemateriaalit ovat kehittyneet paremmin lämpöä eristäviksi.

  Lahden Talojen neljään kerrostalokohteeseen (Takojantie 2-4, Kerinkallionkatu 15, Alokkaankatu 2, Hyötilänkatu 2) huoltotoimenpiteinä uusittiin sekä ikkunoita että ulko-ovia.

  Energian kulutuksen vähenemisestä saatava laskennallinen kustannussäästö on kohteesta riippuen noin 2 000-5 000 euroa vuodessa .

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

 • Yllättävän suuri osa rakennuksen lämmöstä voi poistua yläpohjan kautta. Tästä syystä lisäeristyksen asentaminen yläpohjaan on tehokas tapa parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

  Lahden Talojen kerrostalokohteessa Alokkaankatu 2 tehtiin yläpohjan lisäeristys. Energian kulutuksen vähenemisestä saadaan laskennallisia säästöjä vuodessa noin 1 000 euroa.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

 • Lämmitysenergiaa voidaan kerätä talosta poistettavasta ilmasta ilmanvaihtoputkiston kautta poistoilmalämpöpumpulla. Lämpöenergia siirtyy lämpöpumpun avulla tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

  Lahden Talojen kerrostalokohteeseen Kerinkallionkatu 15 asennettiin poistoilmalämpöpumppu. Samaan aikaan kohteessa uusittiin ikkunoita, korjattiin ylä- ja alapohjaa, asennettiin poistoilman talteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet saunaosastoille sekä tasapainotettiin patteriventtiilit ja lämmitysverkosto.

  Kaikkien kohteen toimenpiteiden vähentäessä energiankulutusta saadaan laskennallisia säästöjä vuodessa yhteensä noin 8 000 euroa.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

 • Saunominen näkyy suoraan sähkölaskussa. Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen.

  Hyvin toteutettu ilmanvaihto auttaa pitämään tasaisen lämpötilan, jolloin kiukaan termostaatti voidaan säätää pienemmälle tinkimättä hyvistä löylyistä.

  Lahden Talojen kerrostalokohteessa Kerinkallionkatu 15 asennettiin poistoilman talteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet saunaosastoille. Samaan aikaan kohteessa uusittiin ikkunoita, korjattiin ylä- ja alapohjaa, asennettiin poistoilmalämpöpumppu sekä tasapainotettiin patteriventtiilit ja lämmitysverkosto.

  Kaikkien kohteen toimenpiteiden vähentäessä energiankulutusta saadaan laskennallisia säästöjä vuodessa yhteensä noin 8 000 euroa.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi) ilmanvaihdosta ja saunan energiankulutuksesta.

 • Lämmitysverkon epätasapaino ja suuret lämpötilaerot rakennuksen eri osissa vaikuttavat turhan kulutuksen lisäksi asumismukavuuteen negatiivisesti.

  Kun vesi kiertää verkon jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti rakennuksen eri osissa, paranee sekä energiatehokkuus että asumismukavuus. Hyvin säädetyn ja tasapainossa olevan lämmitysverkoston ansiosta asuintilojen lämpötila pysyy lämmityskaudella tasaisena ja viihtyvyys paranee.

  Lahden Talojen kolmessa kerrostalokohteessa (Kerinkallionkatu 15, Takojantie 2-4, Vapaudenkatu 28) tasapainotettiin lämmitysverkosto. Laskennallinen kustannussäästö energiankulutuksen vähentyessä on noin 1 000-2 000 euroa.

  Lisätietoja Motivan sivuilta (motiva.fi)

Seitsemän kohdetta ja niissä tehdyt toimenpiteet

Alla listattuna kaikkien remonttikohteiden raportit

  • 26 asunnon kerrostaloyhtiö
  • Vedensäästöratkaisuna käyttövesijärjestelmän analysointi ja uusitut vesikalusteet
  • Soratie 5 kohderaportti
  • 17 asunnon kerrostaloyhtiö
  • Ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen ja ohjauksen parantaminen
  • Soratie 7 kohderaportti
  • 94 huoneistoa
  • Älykäs lämmityksen säätöjärjestelmä sekä innovatiivisena hankintana kilpailutettu mobiilikäyttöjärjestelmä asukaskohtaiseen palautteeseen
  • Borupinraitin kohderaportti
 • 7

  remonttikohdetta

 • 414

  asuinhuoneistoa

 • 41 500

  euroa säästöä vuodessa

 • 492 000

  kWh pienempi energiankulutus vuodessa

 • 107

  tonnia vähemmän päästöjä vuodessa

 • 25

  omakotitalon sähkönkulutusta vastaava säästö (sähkölämmitys, 4 hlö, 120 m2)

Jäikö vielä tiedonnälkä?

Alle olemme koonneet runsaasti lisätietolinkkejä luotettavien lähteiden äärelle energiaremonttia pohtivan hyödyksi. Mukana myös vinkkejä rahoitusmahdollisuuksista!