Hyppää sisältöön

Hyvää oloa ja hyötyä luonnossa retkeillen

"Olen aina rakastanut luontoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Luonnonsuojelu on mielestäni tärkeintä mitä voimme tehdä, jotta tulevaisuudessakin ihmiset voivat kokea luonnon hyvää tekevän voiman", kirjoittaa Sari Knuuti.
Laavu-kyltti metsämättäällä

Kirjoittaja: Sari Knuuti

Kirjoittaja on kestävän kehityksen ohjaaja ja Lahden kaupungin ympäristöneuvoja jo yli 20 vuoden kokemuksella. Työssään hän neuvoo asukkaita kestävämmässä elämäntavassa ja vinkkaa paikallisista luontokohteista.

Lahden ympäristöneuvonnassa tarjoamme asukkaille monenlaisia kestävää elämäntapaa edistäviä palveluja. Meiltä löytyy esimerkiksi lainatavaroita kuten retkeilyvälineitä. Pakettiin kuuluu rinkan lisäksi nuotiolle sopivat ruuanlaittovälineet. Mukaan saa halutessaan myös vaellussauvat, riippumaton, makuualustan ja muita hyödyllisiä välineitä pidemmälle metsäretkelle. Välineiden lainaaminen on maksutonta.

Katso mitä kaikkea voit lainata maksutta Lahden ympäristöneuvonnasta

Retkivinkkejä Lahden seudun luontoretkioppaasta

Meillä Lahdessa ja Lahden seudulla luonto on lähellä. Salpausselän maaston lisäksi monet muut upeat metsäreitit- ja polut ovat helposti saavutettavissa.

Ympäristöneuvonnassa julkaisemme kaksi kertaa vuodessa luontoretkioppaan, johon kokoamme kaupungin järjestämien retkien lisäksi tiedot monien muiden tahojen kuten yhdistysten järjestämistä retkistä.

Odotan itsekin innolla kevättä ja opastettujen luontoretkien alkamista. Haluan oppia lisää luonnosta ja sen salaisuuksista, ja tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Opastetut luontoretket ovat hyvä tapa laajentaa retkeilyreviiriä ja -taitoja, ja saada uusia näkökulmia ja elämyksiä.

Löydät ajantasaisen oppaan aina tästä osoitteesta Lahti.fi/luontoretkia

Luonto antaa energiaa, iloa ja ravintoa

Luonnossa kiireettömästi liikkuminen on minulle tapa hiljentyä, rauhoittua, virkistyä ja kokea elämyksiä. Luonto on myös lähde terveydelle ja hyvinvoinnille, sillä se antaa energiaa, iloa ja ravintoa.

Kaikki vuodenajat ovat minusta mukavia retkeillä. Keväällä ja kesällä luonto herää eloon ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Silloin kerään villivihanneksia, jotka ovat terveellisiä ja maukkaita lisukkeita ruokapöytään. Samalla on mukavaa nauttia mieltä ja kehoa piristävästä auringosta, lämmöstä ja valosta.

Pidän paljon myös syksyisistä metsäretkistä. Silloin luonto on täynnä värejä, tuoksuja ja ääniä, mutta myös hämäryyttä ja salaperäisyyttä. Nautin sienestämisestä ja marjastamisesta, jotka ovat sekä hauskoja että hyödyllisiä harrastuksia. Saan kerätä luonnon antimia omaan käyttööni ja satoisina vuosina jakaa niitä myös ystävilleni ja perheelleni.

Luonnossa on hauskaa majoittua ja laittaa ruokaa. Laavulla tai riippumatossa nukkuu makoisasti metsän ääniä kuunnellen. Nuotio luo tunnelmaa ja lämpöä. Nuotiopiiri on myös mainio paikka jutella retkikavereiden kanssa. Tai nauttia hiljaisuudesta, katsella tulta ja tähtiä.

Tutustu Lahden ympäristöneuvontaan

Aihealueet