Hyppää sisältöön

Kierros Kivimaan monitoimitalossa

Toukokuun blogissa tutustutaan Kivimaan monitoimitalon peruskorjatun keltaisen rakennuksen sisätiloihin, jotka on otettu käyttöön. Monitoimitalon avajaisia vietettiin 25. toukokuuta.
Kivimaan monitoimitalon uusi ja vanha osa yhdistyvät toisiinsa saumattomasti
Kivimaan monitoimitalon uusi ja vanha osa yhdistyvät toisiinsa saumattomasti

Kirjoittaja: Esa Uk­ko­la

Kirjoittaja työskentelee Kivimaan koulussa luokanopettajana.

Kivimaan koulun maaliskuun aikana tyhjentyneet väistötilat ja Skanskan työmaatoimisto on siirretty pois koulun alueelta huhtikuussa. Koulun kenttä on monitoimitalo Aarteen rakennustyömaan viimeinen vaihe. Kentästä rakennetaan osa Kivimaan koulun välituntialuetta ja lahtelaisten monikäyttöistä vapaa-ajan liikuntaympäristöä kesän aikana. Toukokuun alusta alkaen kenttä on suljettua rakennustyömaata ensi lukuvuoden alkuun asti.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen oppilashuollon palvelut Kivimaan koulun oppilaille; kuraattori- ja psykologipalvelut sekä kouluterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon tilat ovat muuttaneet monitoimitalo Aarteen kellarikerrokseen. Tiloihin kulku tapahtuu keltaisen rakennuksen eteläpäädyn ovesta, josta avautuu näkymä koulun kentän rakennustyömaalle. Koulupäivän aikana oppilaat käyttävät tätä samaa ovea saapuessaan näihin tiloihin rakennuksen ulkokautta kävellen. Keltaisessa rakennuksessa otettiin jo helmikuussa ensimmäisenä käyttöön uudet hammashoidon tilat.

Oppilashuollon tilat sijaitsevat kellarikerroksessa
Oppilashuollon tilat sijaitsevat kellarikerroksessa

Seuraavana Kivimaan monitoimitalo Aarteessa otettiin käyttöön kellarikerroksessa toimivat nuorisotilat. Tilaan kuljetaan ulkokautta peruskorjausosaan asennetusta uudesta oviaukosta rakennuksen sisäpihalta. Nuorisotilan avajaisia vietettiin talviloman ensimmäisenä päivänä, maanantaina 27.2.2023. Nuorisotilassa on paikka ja aika yhteiselle kohtaamiselle ja yhdessä pelaamiselle; lautapelejä, konsoleita, biljardi, pingis ja pöytäfutis. Tilojen tarpeellisuus näkyi jo avajaispäivänä, jolloin tiloja käytti yli sata lasta ja nuorta. Käyttöaste on edelleen korkea ja uutena toimintona 7–9-luokkien oppilaat voivat käyttää nuorisotilaa pitkällä välitunnilla koulupäivän aikana. Osa nuorisotilasta on koulupäivän aikana opetuskäytössä musiikin opetustilana.

Nuorisopalveluiden viihtyisät tilat sijaitsevat kellarikerroksessa
Nuorisopalveluiden viihtyisät tilat sijaitsevat kellarikerroksessa

Uusiin tiloihin muutettiin maaliskuun alussa ja siksi luokat muuttivat poikkeuksellisesti eri oppimisympäristöihin kuin tavallisesti. Esimerkiksi nykyiset ensimmäiset luokat muuttivat jo valmiiksi toiseen kerrokseen, jossa he jatkavat kakkosluokkalaisina opintoja uuden lukuvuoden alkaessa 9.8.2023.

Ensi elokuussa uusi ensimmäinen luokka-aste saa toimintaympäristökseen rakennuksen ensimmäisen kerroksen kuten myös esiopetus uutena monitoimitalon käyttäjäryhmänä. Ensimmäinen luokka ja alkuopetus tekevät suunnitelmallista yhteistyötä ensi lukuvuoden aikana muunneltavissa tiloissa. Tulevat käyttäjät muuntavat tarpeiden mukaisesti yhteiset tilat avoimesta tilasta pienempien ryhmien rajatuiksi oppimisympäristöiksi.

Ensimmäisessä kerroksessa on esiopetuksen tilat
Ensimmäisessä kerroksessa on esiopetuksen tilat

Toisen ja kolmannen kerroksen oppimisympäristöt on jaettu taitto- ja paljeovilla pedagogisten ratkaisujen mukaisesti tämänhetkisille käyttäjäryhmille. Oppimisympäristöihin on asennettu käyttäjille mitoitettuja irtokalusteita. Kolmannessa kerroksessa oppimisympäristö on suunniteltu kolmansille luokille ja kielten opetukselle. Koska tänä lukuvuonna muutto väistötiloista tapahtui vasta maaliskuussa, on tilassa poikkeuksellisesti kuudensien luokkien oppimisympäristö. Uudet kolmannet vuosiluokat aloittavat työskentelyn näissä tiloissa elokuussa.

Aarteen koulupäivän toiminnallisuutta on lisännyt pienemmän liikuntasalin valmistuminen toiseen kerrokseen. Liikuntasalin jatkeeksi on valmistunut peilisali entisen näyttämön ja liikuntavälinevaraston tilalle. Kaksi erillistä tilaa mahdollistaa kahden erilaisen toimintaryhmän ohjaamisen saman aikaisesti. Koulupäivän toiminnallisuutta on lisännyt myös kolmannen kerroksen iWall liikuntapeliseinä ja pingispöydät, jotka ovat jatkuvassa käytössä.

Kivimaan monitoimitalon pienempi liikuntasali
Kivimaan monitoimitalon pienempi liikuntasali

Seuraavassa blogissa syksyllä esitellään koulun piha-aluetta, uutta kenttää ja Lahdenkadun liikenteen melua rajoittavaa meluseinää, jonka rakennustyöt ovat alkaneet huhtikuun lopulla.

Aihealueet