Hyppää sisältöön

Kivimaan monitoimitalon sisätiloja viimeistellään

Marraskuun peruskorjausvaiheen blogissa pääsemme seuraamaan, kuinka sisätiloja viimeistellään ja oppimisympäristöihin asennetaan kiinteitä kalusteita. 

Kirjoittaja: Esa Uk­ko­la

Kirjoittaja työskentelee Kivimaan koulussa luokanopettajana.

Kivimaan koulun keltaisen rakennuksen ulkopinnat on viimeistelty. Ulkoseinien keltaiseksi maalatusta rappauksesta poistettiin huonokuntoiset alueet alla olevaan tiilipintaan asti. Avatut pinnat rapattiin uudelleen ja niihin ruiskutettiin uusi keltainen maalipinta.

Nyt peruskorjattu keltainen rakennus, monitoimitalo Aarteen osa A, uusine ovineen ja ikkunoineen yhdistyy julkisivultaan uuteen monitoimitaloon säilyttäen palan koulutuksen rakennusperintöä.

Peruskorjatun koulurakennuksen kellarikerroksessa hammashuollon uudet valoisat tilat odottavat kalusteiden asentamista. Hammashoitokoneiden tilat ja hammaslääkärin tuolien paikat on valmisteltu. Suun terveydenhoidon ammattilaisten ja potilaiden mukavuutta ajatellen pinnat, rakenteet ja talotekniikka ovat valmiina.

Hammashuollon valoisat tilat sijoittuvat kellarikerrokseen

Kellarikerroksen uusissa opetustiloissa näkyy hyvin rakennuksen käyttötarkoituksen ja ennen kaikkea ajan muuttuminen. Piristävä yksityiskohta on takaseinän syvennys, josta vyörytettiin aiemmin koulun ruokalan tarvitsemat perunanmukulat alas viileään kellarisäilytykseen. Viimeisimmässä käyttötarkoituksessaan reitti oli hätäpoistumistie koulun kuntosalista. Nyt uudet sisäänkäynnit piha-alueelta kellarikerrokseen toimivat uusina hätäpoistumisteinä. Tila on monikäyttöinen, sillä aamupäivällä se on usein esi- ja alkuopetuksen oppimisympäristönä, mutta muuntuu iltapäivällä ja illalla nuorisotoimen tilaksi.

Opetustilojen uudet pinnat kellarikerroksessa

Esiopetuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevista tiloista on avattu viimeistelty uloskäynti eskarin pihalle. Uusi metalliovi johtaa vihreän B-osan alakerran eli luonnontieteen oppimisympäristön sivustalle ja rakennuksen koilliskulmalle, jonne esiopetuksen sekä aamu- ja iltapäivähoidon lähiulkoilulle on varattu oma toiminnallinen alueensa.

Eskarin oma sisäänkäynti

Työvaiheet kolmessa kerroksessa ovat pitkällä. Tässä blogissa ei ole kuvia ensimmäisestä kerroksesta, koska telineet, työkalut, asentajat ja asennettavien kalusteiden pakkaukset peittivät oppimisympäristöissä soveltuvat kuvausalueet.

Kolmannessa kerroksessa kiinteät kalusteet on asennettu ja on siirrytty rakennusvaiheen yläpölyjen puhdistukseen. Oppimisympäristöjen ääntä vaimentava kangasmatto on asennettu jo paikoilleen, vaikka onkin luonnollisesti vielä suojattuna. Siirtyminen keltaiseen rakennukseen onnistuu paremmin, kun koneellinen ilmanvaihto on ennättänyt kuljettaa uusilta pinnoilta vapautuvia epäpuhtauksia rakennuksen ulkopuolelle ennen helmikuussa 2023 alkavaa muuttoa.

Rakennusmateriaalit on siirretty alempiin kerroksiin, joissa sama rakennusvaihe on jo vuorossa blogin julkaisuvaiheessa. Kolmannen kerroksen keskiosassa on muista kerroksista poiketen harjakattorakenne. Talotekniikan asennus edellytti täällä ulkonäöltään onnistunutta, vaikkakin poikkeuksellista ratkaisua. Ulkoisesti näyttää kuin olisimme katon harjan alla, vaikka yläpuolella onkin kokonainen ullakkokerros uusine tukirakenteineen ja ilmastointikonehuoneineen.

Ylimmästä kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen johtaa pääportaikko, jonka uusista asennetuista ikkunoista avautuu vaikuttava näkymä Aarteen yläpihalle ja monitoimitalon muihin osiin. Uudet metalliovet johdattavat kerroksista eteläiseen päätyportaikkoon ja ranskalaisille parvekkeille. Toisen kerroksen entisestä kirjastoaulasta parvekkeelle kuljetaan uusista metalliovista, mutta näkymä Lahdenkadulle ja Kivimaan uimahallille on toistaiseksi peittynyt parveketta ja kiviportaita suojaavalla muovilla. Tähän tilaan rakentuu kotipesä yhdelle toisen kerroksen oppimissolun ryhmälle.

Porraskäytävän uudet ikkunat

Toisen kerroksen eteläpäätyyn valmistuvat henkilöstön taukotilat. Tila astiakaappien vasemmalla puolella odottaa jääkaappia asennettavaksi ja luultavasti työtasolla tulee olemaan kahvin- ja vedenkeittimen paikka kevättalvella 2023. Työntekijöiden wc-tilat toistavat A-osan keltaista väriä, kuten oppilaidenkin taukotilat.

Henkilökunnan taukotiloja toisessa kerroksessa

Aarteen pienemmän liikuntasalin pukuhuoneet kahdelle ryhmälle eivät ole toisessa kerroksessa, vaan kaksi kerrosta alempana kellarikerroksessa. Entisessä yläpukuhuoneessa on ilmastointikonehuone ja toisen pukuhuoneen tilalla on salin uusi liikuntavälinevarasto. Salin lattiassa ei ole vielä lopullista lattiapinnoitetta muista kolmen kerroksen oppimisympäristöistä poiketen. Salin päätyseiniin kiinnitetään kestävät tukirakenteet puolapuiden asentamista varten.

Liikuntasalin seinäpintojen tukirakenteet

Toisessa kerroksessa on henkilökunnan tilojen ja liikuntatilojen lisäksi yhden oppimissolun, toisen vuosiluokan, oppimisympäristöjä. Tilojen viimeistelyvaihe on alkanut ja kiinteät kalusteet on lähes asennettu paikoilleen. Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa oppimisympäristöjen kiinteät kalusteet asennetaan esi- ja alkuopetuksen oppilaiden mitoituksella. Oppimisympäristöistä tehdään käyttäjien kannalta luonteeltaan pysyvämpiä kotipesiä, joissa siirtymisiä tilasta toiseen on mahdollisimman vähän päivän ja kouluvuoden aikana.

Oppimisympäristön keltaista tehosteväriä

Seuraavassa peruskorjausvaiheen blogissa esitellään kevättalvella 2023 muuttoon valmistuvaa monitoimitalo Aarteen keltaista A-osaa.