Hyppää sisältöön

Kivimaan monitoimitalon tiloja viimeistellään lopputarkastusta varten

Monitoimitalo Aarteen peruskorjattu keltainen rakennus odottaa irtokalusteitaan ja niiden käyttäjiä. Tammikuun blogissa pääsemme tutustumaan peruskorjausvaiheen viimeistelyvaiheessa oleviin sisätiloihin.  
Keltaisen rakennuksen suojellun pääportaikon puuosat odottavat vielä viimeistelyä

Kirjoittaja: Esa Uk­ko­la

Kirjoittaja työskentelee Kivimaan koulussa luokanopettajana.

Kivimaan koulun väistötilat eli parakit B ja D sijaitsevat koulun kentällä helmikuun 2023 loppuun asti. Tällä hetkellä parakissa B ovat Päijät-Hämeen hyvinvointialueen oppilashuollon palvelut Kivimaan koulun oppilaille; kuraattori – ja psykologipalvelut sekä kouluterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon tilat. Ne muuttavat monitoimitalo Aarteeseen, kun peruskorjattu rakennus otetaan käyttöön.

Harjun terveys Oy:n hammashoitola sijoittuu monitoimitalo Aarteessa keltaisen rakennuksen eteläpäätyyn heti ulko-ovien sisäpuolelle. Kivimaan hammashoitolan kaikille alueen asukkaille suunnatun palvelun tilat on erotettu lasiovilla Kivimaan kouluyhteisön ja yksittäisen oppilaan hyvinvointia tukevista palveluista.

Kellarikerroksen eteläpäädyn hammashuollon tilat

Esiopetuksen tiloissa naulakot odottavat jo käyttäjiään eteisaulassa. Esiopetuksen tiloista katutasossa on esteetön kulku piha-alueelle ja alkuopetusluokkien oppimisympäristöön. Yhteistyö esi- ja alkuopetuksen kanssa toteutuu täydessä laajuudessaan elokuusta 2023 alkaen. Esiopetuksen ryhmät aloittavat vasta tuolloin toiminnan samassa yhteisessä rakennuksessa, monitoimitalo Aarteessa. Helmikuun aikana keltaiseen rakennukseen muuttavat Kivimaan koulun luokat 1–3 koulun pihalla sijaitsevista väistötiloista eli parakeista B ja D.

Eskarin omat naulakot

Työvaiheet peruskorjatun rakennuksen kaikissa kerroksissa ovat nyt yhtä pitkällä. Oppimisympäristöjen pintoja viimeistellään ja tiloja valmistetaan luovutettavaksi tammikuun loppuun mennessä. Oppimisympäristöjen viimeistelyn ohella ilmastoinnin toimintaa mitataan säännöllisesti ja lopputarkastuksia suoritetaan yksi rakennuksen osa-alue ja toiminta kerrallaan.

Ensimmäinen luokka-aste saa toimintaympäristökseen rakennuksen ensimmäisen kerroksen kuten myös esiopetus. Entiset luokkahuoneet ja käytävä yhdistyvät saumattomasti. Tilat ovat muunneltavissa yhteiseksi avoimeksi tilaksi ja myös pienempien ryhmien rajatuiksi oppimisympäristöiksi. Valmistuneissa oppimisympäristöissä liikutaan jo nyt sukat tai sisätossut jalassa. Ääntä vaimentavan kangasmaton päällä ei ole enää rakennustöiden aikaista suojausta.

Alkuopetuksen oppimisympäristö

Peruskorjatun keltaisen rakennuksen tiloissa esi- ja alkuopetus tekevät suunnitelmallista yhteistyötä. Kodinomaisia yhteisiä toimintoja varten on alkuopetuksen kahdessa kerroksessa jotain muiden luokka-asteiden oppimisympäristöistä poikkeavaa. Molemmista kerroksista löytyy yksi kovapintaisen lattian oppimisympäristö, jossa on oma keittiö.

Aarteen monitoimitalon punaisessa osassa C on kaksi kotitalousluokkaa, joissa opiskellaan arjen hallintaa opettavaa taide- ja taitoainetta kotitalous. Erityisesti kotitalouden opetukseen suunnitelluissa oppimisympäristöissä on useita pieniä opetuskeittiöitä. Monitoimitalo Aarteen tilojen käyttöaste on korkea. Tänä lukuvuonna myös osa Mukkulan peruskoulun valinnaisen kotitalouden opetusryhmistä käyttää monitoimitalo Aarteen kotitalousluokkia.

Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa keittiö on osana oppimisympäristöä

Toisen ja kolmannen kerroksen oppimisympäristöt ovat pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta valmiina. Tilaa jakavat taitto – ja paljeovet mahdollistavat oppimisympäristöjen muokkaamisen pedagogisten ratkaisujen mukaisesti. Käytännössä tilat odottavat viimeistelyjen jälkeisiä lopputarkastuksia. Kun rakennusvaihe on virallisesti päättynyt tammikuun lopussa, päästään oppimisympäristöihin asentamaan tuleville käyttäjille mitoitetut irtokalusteet.

Aarteen toisen kerroksen pohjoispäädyssä on pienemmän liikuntasalin lattia jo asennettu. Lattiapinta on toistaiseksi vielä suojattuna salin asennustöiden viimeistelyvaiheessa. Puolapuut pysyvät tukevasti paikoillaan seinäpintaan kiinnitettyjen uusien tukirakenteiden varassa. Seinään asennetulla radalla voi tutustua boulderointiin – tarvittaessa turvaköydellä varmistettuna. Salin monikäyttöisyyttä lisäävät myös kiinteät koripallotelineet, kiipeilyköydet ja voimistelurenkaat.

Aarteen pienempi liikuntasali

Henkilökunnan taukotilat ovat valmistuneet toisen kerroksen eteläpäätyyn.

Henkilökunnan taukotila toisessa kerroksessa

Monitoimitalo Aarteen kerroksesta toiseen liikutaan portaita pitkin, vaikka monitoimitalosta tuleekin uuden hissin myötä esteetön rakennus. Aarteen keltaisen rakennuksen eli osan A portaissa liikkumista turvataan vielä asentamalla kaiteet oikeille paikoilleen. Portaikon maalaukset on tehty koulurakennuksen alkuperäisen mallin mukaisesti.

Kaide asennetaan seuraavaksi paikoilleen

Seuraavassa peruskorjausvaiheen blogissa esitellään jo irtokalusteilla kalustettua ja käyttöön otettua monitoimitalo Aarteen keltaista A-osaa.