Hyppää sisältöön

Millainen on arvokas maisema?

kuvituskuva Väinö Hovilan puistotieltä

Kirjoittaja: Maria Silvast

Kirjoittaja on maisema-arkkitehti

Maisema-arkkitehdin työpöydällä liikkuu paljon selvityksiä ja suunnitelmia liittyen kaavoitukseen, viherrakentamiseen, ekologiseen verkostoon. Tänä vuonna omalla työpöydälläni on ollut isoimpana projektina Lahden paikallisesti arvokkaiden kulttuurimaisemien kartoitus. Työ on ollut aikaa vievää mutta todella antoisaa ja mielenkiintoista. Työtä on pohjustettu paikkatietotarkasteluilla ja kohteita on kuluneen kesän aikana käyty kiertämässä kaupungin työntekijöistä koostuneella vaihtelevalla kokoonpanolla. Keskeisimpänä kysymyksenä on ollut – Millainen on arvokas maisema?

Maiseman syntyyn vaikuttavat niin luonnonolot kuin ihmisen toiminta. Maisemat herättävät myös paljon mielipiteitä ja keskustelua, sillä maisema on usein subjektiivinen kokemus. Meillä kaikilla on omat arkimaisemat, joissa liikumme. Maisemakokemus syntyy paitsi visuaalisesta maisemasta, myös hajuista, äänistä, tuntoaistimuksista. Lapsuuden maisemat ja kulttuuritaustat vaikuttavat siihen, miten maisema koetaan ja mitä pidetään arvokkaana.

Kulttuurimaisema terminä on hieman hämäävä, koska monellehan tulee siitä mieleen perinteinen maaseudun viljelymaisema. Tässä työssä kulttuurimaisemalla kuitenkin tarkoitetaan sekä viljelymaisemia että myös kaupunkimaisemia, eli maisemia, joiden syntyyn ihmisellä on ollut merkittävä vaikutus. Tarkoituksella työstä on jätetty pois niin sanotut luonnonmaisemat, joita Lahdessa onkin varsin paljon. Luontoalueilla luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja ekologiset arvot ovat tärkeimpiä teemoja maiseman ohella. Kulttuurimaisemat liittyvät läheisesti rakennettuun ympäristöön ja nyt käynnissä oleva selvitys tulee täydentämään Lahden paikallisesti arvokkaiden rakennettujen ympäristöjen selvityksiä.

Tekeillä oleva Lahden kulttuurimaisemaselvitys alkaa olla luonnosvaiheessa ja siihen sisällytettyjä maisemarajauksia pääsee kommentoimaan sekä aiheesta muutenkin kuulemaan Lahden Suunnan asukasillassa: Lahtelaiset maisemat ja arvorakennukset. Tilaisuus järjestetään Trion Palvelutorin Lavalla tiistaina 13.9. klo 17. Osallistuminen on mahdollista myös etänä.

Lue lisää 13.9. asukastilaisuudesta täällä

Osallistu kyselyyn!

Aineistosta on koottu karttapohjainen kysely verkkoon. Kyselyssä esiteltäviä kulttuurimaisemia on paljon, mutta toivomme, että asukkaat kävisivät tutustumassa aineistoon. Voit kommentoida jo tehtyjä aluerajauksia, kertoa alueesta paikallistietoa tai ehdottaa kokonaan uutta rajausta.

Käy tutustumassa karttakyselyyn täällä