Siirry suoraan sisältöön

Vesihuollon toteuttaminen Lahdessa

Lahden kaupungin vesihuoltopalveluista vastaa Lahti Aqua Oy. Kaupungin alueella on 12 vedenottamoa ja kolme jätevedenpuhdistamoa.
Jalkarannan vedenottamo

​Lahti Aqua Oy toimittaa vettä lahtelaisille 12:lta omalta vedenottamolta sekä kolmelta Hollolan kanssa yhdessä omistettavalta vedenottamolta. Kaikki vedenottamot perustuvat pohjaveden hyödyntämiseen. Kaikilta vedenottamoilta verkostoon toimitettavan veden laatu on moitteetonta.

Jätevesien käsittelyyn on Lahdessa kolme jätevedenpuhdistamoa. Kaikilta jätevedenpuhdistamoilta puhdistetut jätevedet johdetaan Porvoonjoen vesistöön.

Lahdessa taajama-alueiden asukkaista lähes 100 prosenttia on vesihuoltopalvelujen piirissä ja valtaosa asukkaista on myös jo liittynyt vesihuoltoverkostoon. Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella sijaitsevilla kiinteistöillä on velvollisuus liittyä kunnalliseen vesijohto- ja viemäriverkostoon.

Haja-asutusalueilla kiinteistön tulee itse vastata asianmukaisesta vesihuollosta.

Lahden ensimmäinen vedenottamo avattiin Launeelle vuonna 1910. Samaan aikaan rakennettiin kaupungin ensimmäinen jätevedenpuhdistamo Pikku-Vesijärven rantaan.