Hyppää sisältöön

Asukkaiden paikallistuntemus on keskeinen osa kaupunkisuunnittelua

Asukkaat ovat oman asuinympäristönsä parhaita asiantuntijoita. He liikkuvat töihin, vievät lapsia kouluun ja ulkoiluttavat koiria päivittäin samalla oman asuinympäristönsä piirteitä havainnoiden ja tutkien. Kaavoittajalle alueiden erityispiirteet tulevat tutuksi vain olemalla vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa. Tämä yhteistyö tuottaa meille kaikille lahtelaisille toimivaa kaupunkia.

Kirjoittaja: Juuso Heinämäki

Juuso työskentelee asemakaavoituksen tiimissä vuorovaikutussuunnittelijana ja on tuttu näky kaupungin asukastilaisuuksissa.

Kaupunkisuunnittelussa arvioidaan jokaisen hankkeen osalta, miten lahtelaisten ääni tulisi parhaiten kuuluviin. Erilaiset asukasryhmät, elinkeinoelämä, koululaiset ja harrasteryhmät antavat kukin paikallistietoa oman erityspiirteensä näkökulmasta. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että eri ryhmillä on erilaisia tapoja osallistua. Lahdessa järjestetään vuosittain kymmeniä asukastilaisuuksia ja tämän lisäksi muun muassa verkkotilaisuuksia. Lisäksi suunnittelijat osallistuvat erilaisiin työpajoihin yhdessä sidosryhmien kanssa eri hankkeissa.

Lahdessa on vahva osallisuuden kulttuuri

Panostamme erityisesti varhaisen vaiheen osallisuuteen, eli asukkaiden ääni pääsee kuuluville siinä vaiheessa, kun sillä on suunnitelmiin eniten vaikuttavuutta. Rakentamisen alkaessa vaikuttaminen on jo pahasti myöhässä.

Toinen keskeinen kehityskohde kaupunkisuunnittelussa on vaikuttavuudesta viestiminen. Asukkaille on siis entistä paremmin pystyttävä kuvailemaan, millaista osallisuustietoa hankkeissa on kerätty ja miten se vaikutti suunnitteluun. Isolla joukolla osallistuvia lahtelaisia on myös erilaisia toiveita tarpeita kaupunkiympäristön rakentumisen suhteen. Siksi on tärkeää pystyä avoimesti perustelemaan, miksi valittuihin toteutustapohin päädytään.

Isot kaupunkisuunnittelun hankkeet saattavat kestää jopa vuosikymmeniä. Tällä hetkellä työn alla olevat suunnitelmat esimerkiksi Niemenrannan ja Paavolan kehittämisessä rakentuvat koko komeuteensa vasta tulevina vuosikymmeninä. Siksi on tärkeää viestiä pitkäjänteisesti alueen muutoksen taustoja ja luoda muistettavaa kehitystarinaa. Tässä tarinassa osallisuudelle annetaan Lahdessa iso arvo.

Tilaa kaupunkisuunnittelun uutiskirje ja tutustu tapahtumiin

Kaupunkisuunnittelun uutiskirjeessä saat tietoa nähtäville tulevista kaavaluonnoksista, kaavaehdotuksista sekä muista ajankohtaista suunnitelmista ja asioista.

Kevään asukasillat alkavat torstaina 14.3. Möysän tilaisuudella. Tulevista asukastilaisuuksista ja muista osallistumisen mahdollisuuksista löydät tietoa kaupungin verkkosivuilta.  Tiedot tulevista tilaisuuksista löytyy myös muun muassa alueen sanomalehdistä, kaupunkiympäristön sosiaalisen median tileiltä, sekä menoinfo.fi -tapahtumakalenterista

Tilaa uutiskirje ja tutustu tapahtumiin