Hyppää sisältöön

Muistilista autojen ja mattojen kesäpesuihin

Aurinkoiset kesäkelit houkuttelevat viilentymään pesuveden äärellä. Ajoneuvojen ja mattojen pesussa on huomioitava muutama seikka, jotta siitä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Pese ajoneuvot autopesulassa

Ympäristöystävällisin vaihtoehto auton pesulle on pesettää se pesulassa tai pestä auto omatoimisesti huoltoaseman tee se itse -hallissa.

Etenkin pohjavesialueilla on noudatettava erityistä varovaisuutta ajoneuvojen pesussa. Pohjavesialueella voi pestä auton satunnaisesti pelkällä vedellä. Jos koti sijaitsee Salpausselällä, se on hyvin todennäköisesti pohjavesialueella.

Pohjavesialueen ulkopuolella voi käyttää tarvittaessa mietoa pesuainetta. Liuotinpesuun ja ammattimaiseen tai usein toistuvaan pesuun tarvitaan aina asianmukainen hiekan- ja öljynerotin, josta vedet johdetaan jätevesiviemäriin tai muuhun hyväksyttyyn jätevesien puhdistusjärjestelmään.

Peseminen katu- ja tiealueilla, parkkipaikoilla ja muilla yleisillä alueilla sekä ranta-alueilla on aina kielletty.

Katso pohjavesialueet kartalla

Vie matot pesulaan tai matonpesupaikoille

Mattoja ei saa pestä suoraan vesistöissä eikä pesuvesiä saa johtaa suoraan vesistöön. Jos mattoja pesee omalla pihalla, niin pesuvedet tulee johtaa maaperäkäsittelyn kautta. Matot kannattaa pestä kaupungin matonpesupaikoilla tai viedä pesulaan.

Katso Lahden matonpesupaikat

Lisätietoja