Hyppää sisältöön

Hakeminen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen

Lahdessa tarjotaan varhaiskasvatusta päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa perheiden tarpeiden mukaan. Esiopetusta järjestetään päiväkodeissa ja koulujen yhteydessä.

Kaupungin päiväkodit tarjoavat osa- ja kokoaikaista varhaiskasvatusta, esiopetusta sekä vuoro- ja iltahoitoa alle kouluikäisille lapsille. Erityistä tukea tarvitseville lapsille järjestetään erityisvarhaiskasvatusta.

Perhepäivähoito on perhepäivähoitajan kodissa toteutettavaa varhaiskasvatusta. Perhepäivähoitoryhmän muodostaa neljä alle esiopetusikäistä lasta.

Avoin varhaiskasvatus on tarkoitettu 2 – 5 -vuotiaille kotona oleville lahtelaisille lapsille. Avointa varhaiskasvatusta järjestetään aamu- ja iltapäivisin.

Kunnallisen varhaiskasvatuksen vaihtoehtona on yksityinen varhaiskasvatus.

Hakeminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti

Hakuaika elokuussa vapautuviin varhaiskasvatuspaikkoihin ja esiopetukseen on tammikuussa. Elokuun varhaiskasvatuspaikasta perheille ilmoitetaan toukokuun puoliväliin mennessä. Mikäli perhe hakee sekä esiopetus- että sitä täydentävää varhaiskasvatuspaikkaa, niin perhe saa tiedon kummastakin paikasta jo huhtikuun puoliväliin mennessä.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden lasten hoitotarpeen mukaan, kuitenkin viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Mikäli hoidon tarve aiheutuu työllistymisestä, koulutuksesta tai opiskelusta eikä ole ennakoitavissa, on varhaiskasvatuspaikkaa haettava välittömästi, kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen hoidon tarvetta.

HUOM! Kun olet onnistuneesti lähettänyt hakemuksen varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkaan tai vaikka vain alustavasti kurkannut lomaketta, niin klikkaa painiketta ’Kirjaudu ulos’ päästäksesi ulos hakusovelluksesta.

Hae varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkaa tai palveluseteliä

TOIMI NÄIN

 1. Tutustu varhaiskasvatuksen eri muotoihin: varhaiskasvatus päiväkodissa, varhaiskasvatus perhepäivähoidossa, yksityinen varhaiskasvatus, avoin varhaiskasvatus
 2. Tutustu varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin
 3. Tee hakemus varhaiskasvatukseen vähintään neljä kuukautta ennen varhaiskasvatuksen tarvetta. Linkki hakemukseen.
 4. Tutustu päätökseen varhaiskasvatuspaikasta, kun sen saat sähköisen asioinnin kautta (vaatii suomi.fi -vahvan tunnistautumisen). Sovi halutessasi tutustumiskäynnistä suoraan varhaiskasvatuspaikan kanssa.
 5. Ota varhaiskasvatuspaikka vastaan varhaiskasvatuksen sähköisessä asioinnissa
  (vaatii suomi.fi -vahvan tunnistautumisen).
 6. Mikäli ette ota tarjottua paikkaa vastaan, myös peruminen tehdään varhaiskasvatuksen sähköisessä asioinnissa tai ilmoitetaan kirjallisesti, mieluiten sähköpostilla päiväkodin johtajalle tai perhepäivähoidon ohjaajalle. Varautukaa seuraavalla hakukerralla uuteen neljän kuukauden hakuaikaan.
 7. Mahdollisessa varhaiskasvatustarpeen muutoksessa täytä Huoltajan ilmoitus varhaiskasvatuksen palvelutarpeen muutoksesta -lomake ja palauta se omaan varhaiskasvatuspaikkaan. Lomakkeen löydät tämän sivun liitteistä.
 8. Varhaiskasvatuspaikan irtisanominen tehdään sähköisessä asioinnissa ennen varhaiskasvatuksen päättymistä.
 9. Muista ilmoittaa lapsen hoitoajat Tieto Edu -sovelluksessa.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus