Hyppää sisältöön

Yhteistyö kodin kanssa

Yhteydenpitoväline TietoEdu ja tietovaranto Varda

Huoltajien ja varhaiskasvatuksen yhteydenpitoväline on TietoEdu. Lapsen hoitoajat ja poissaolot ilmoitetaan TietoEdu -palvelussa. Lisäksi TietoEdu -palvelu sisältää muun muassa tiedotteet, yhteystietojen muutokset, tiedot varahakijoista, paikan irtisanomisen sekä loma-aikojen ilmoittamisen.

Tämän sivun linkeistä löydät muun muassa

 • TietoEdu-mobiilisovelluksen latausohjeen,
 • linkin TietoEduun sekä
 • opastusvideot hoitoaikojen, poissaolon ja loma-aikojen ilmoittamisesta TietoEdun kautta.

Päiväkotien käytössä on myös Muksunetti, jossa muun muassa tehdään lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat.

Kansalliseen tietovarantoon Vardaan on tallennettu kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten ja huoltajien sekä toimipaikkojen ja henkilöstön tietoja vuodesta 2019. Yksityisten palveluntuottajiin osalta toimipaikkojen ja lasten vastaavat tiedot on tallennettu Vardaan keväällä 2020, huoltajien ja henkilöstön tiedot 1.9.2020 lähtien.

Varda-tietovarannon pohjalta muun muassa edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä. Varhaiskasvatuksen tietovarannon ylläpidosta vastaa Opetushallitus. Huoltajat voivat katsella Vardaan tallennettujen lastensa tietoja Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa.

Varhaiskasvatuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä perheiden kanssa varhaiskasvatus- ja esiopetuskeskustelujen, vanhempainiltojen, vanhempaintoimikuntien ja tapahtuminen kautta.

 • Tieto Edu -palvelun huoltotoimenpiteitä tehdään säännöllisesti kerran kuukaudessa.
  Huoltokatkon aikana yhteys Tieto Edu -palveluihin – hoitoajat, tiedotteet, viestit – voivat hetkellisesti katketa. Huoltotoimenpiteitä tehdään seuraavasti:

  vk 31 ke 4.8. klo 20.00 – 01.00

  vk 35 ke 1.9. klo 20.00 – 01.00

  vk 40 ke 6.10. klo 20.00 – 01.00

  vk 44 ke 3.11. klo 20.00 – 01.00

  vk 48 ke 1.12. klo 20.00 – 01.00

  Pahoittelemme mahdollisista häiriöistä aiheutuvaa haittaa.

Muksunetin ja Tieto Edun usein kysytyt kysymykset

  1.  Kun lataat käyttöösi Tieto Edu -sovelluksen ja kirjaudut sisään, luo se samalla sinulle tunnukset Muksunettiin. Tämän jälkeen voit kirjautua Muksunettiin Lahden kaupungin nettisivujen kautta
  2. Jos et lataa sovellusta, hae käyttöoikeutta www.muksunetti.fi (jokaiselle lapselle oma)
  3. Viesti hyväksymisestä Muksunettiin tulee sähköpostiisi 1-4 päivän kuluessa
  4. Hyväksymisen jälkeen kirjaudu pankkitunnuksilla Lahden varhaiskasvatuksen sivujen kautta Muksunettiin
  5. Mikäli haluat jatkossa Muksunetin sisäiset tunnukset, tee ensiksi käyttäjähakemus (katso kohta 1-2) ja kerro sen jälkeen toiveestasi ryhmän henkilökunnalle
 • Tarkista ensin, oletko hakenut käyttöoikeutta kaikille lapsille.

  Tarkista, onko reitti kirjautumiseen oikein. Kirjautuminen Muksunettiin tapahtuu Lahden kaupungin nettisivujen kautta.

  Parhaiten Muksunetti toimii Chrome tai Firefox -selaimilla, joten kokeile tarvittaessa selaimen vaihtoa ja salli evästeet.

 • Tehtyäsi käyttäjähakemuksen Muksunettiin, ole yhteydessä päiväkotisi henkilökuntaan ja kerro toiveestasi saada Muksunettiin sisäiset tunnukset.

 • Ei tarvitse. Käyttäjätunnus ja salasana ovat voimassa päiväkodin vaihdosta huolimatta.

 • Vanhemmat näkevät kouluun siirtynen lapsen tiedot Muksunetistä lokakuuhun saakka. Tämän jälkeen koululaisen tietoja ei näy Muksunetissä. Tarvittaessa voit olla yhteydessä kouluun siirtyneen lapsen entiseen varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Ohjeet sovelluksen lataamiseen löytyy Lahden kaupungin varhaiskasvatuksen nettisivuilta; asennusohje.

 • Uutena varhaiskasvatuksen asiakkaana hoitoajat voi ilmoittaa sitten, kun lapsen varhaiskasvatus on alkanut. Ensimmäisen varhaiskasvatusviikon hoitoajat kannattaa ilmoittaa varhaiskasvatuspaikkaan erikseen. Hoitoaikojen ilmoittaminen toimii kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

 • Pääset kirjautumaan Tieto Eduun, kun lapsen varhaiskasvatussuhde on alkanut ja olet lapsen huoltaja. Jos kirjautuminen ei tämän jälkeen onnistu, ole yhteydessä varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Seuraavan viikon hoitoajat tulee ilmoittaa mahdollisimman pian, mutta viimeistään edellisen viikon tiistaina. Huomioitavaa on, että kerran kuussa keskiviikkoisin on Tieto Edussa huoltotöitä, jotka voivat hidastaa sovelluksen käyttöä. Puuttuvista hoitoajoista lähtee asiakkaalle muistutus kerran ja niin, että muistutus lähtee 3 päivää ennen lukitusta. Hoitoaikojen ilmoittaminen lukkiutuu kuluvan viikon tiistaina klo 24.00.

 • Huoltaja voi ilmoittaa lapsen hoitoajat. Jos oikeus tarvitaan jollekin toiselle, siitä tulee olla yhteydessä lapsen varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Hoitoajat avautuvat aina ensimmäiselle tyhjälle viikolle, jolle hoitoaikoja ei ole vielä varattu.

  Voit tehdä varauksen enintään 6 kk eteenpäin. Myös etukäteen tiedetyt poissaolot on mahdollista ilmoittaa. Valitse jokaisen päivän kohdalla varhaiskasvatukseen tulo- ja lähtökellonaika. Täytä poissaolo -ilmoitus niille päiville, kun lapsesi ei tarvitse varhaiskasvatusta. Kun olet täyttänyt yhden viikon hoitoajat, voit tarvittaessa kopioida viikon tiedot myös seuraaville viikoille. Valitse ensin viikko, jonka hoitoajat haluat kopioida. Valitse sivun alalaidasta ”kopioi viikko”. Valitse ne viikot, joille haluat valitun viikon kopioida ja vahvista valinta.

  Sisaruksille hoitoajat voidaan kopioida varausten lähettämisen yhteydessä.

 • Sovellus tarjoaa vanhemmalle mahdollisuutta kopioida tulevaisuuteen ilmoitetut hoitoaikavaraukset uuteen varhaiskasvatuspaikkaan tai ryhmään. Kopiointi ei onnistu enää sen jälkeen, kun uuteen varhaiskasvatuspaikkaan tai ryhmään on tehty hoitoaikavarauksia.

 • Hoitoajat voi ilmoittaa myös varhaiskasvatuksen nettisivujen kautta. Tämä vaatii vahvan tunnistautumisen.

 • Tällä hetkellä TietoEdu-sovelluksessa on virhetilanne ja koulun siirtyneet lapset näkyvät sovelluksessa. Järjestelmäntoimittaja on luvannut asian korjata mahdollisimman pian.

 • Tällä hetkellä TietoEdu-sovelluksessa on virhetilanne ja päättyneet Lahden varhaiskasvatussijoitukset näkyvät TietoEdussa vaikka lapsen kotikunta on muuttunut. Järjestelmäntoimittaja on luvannut asian korjata mahdollisimman pian.

 • Kaupungin varhaiskasvatuksen asiakasperheet voivat jatkossa ilmoittaa lasten loma-ajat etukäteen sähköisesti TietoEdun kautta.

  Päiväkodit ja perhepäivähoito lähettävät asiakasperheille sähköisen lomakyselyn TietoEdun kautta ja pyytävät huoltajia vastaamaan siihen.

  Ilmoitettuja loma-aikoja voi muuttaa niin kauan, kun loma-ajan kysely on sovelluksessa avoimena.

  Kaikki loma-aikakyselyt tehdään mahdollisuuksien mukaan sähköisesti TietoEdun kautta. Jos lapsi on loma-aikana varhaiskasvatuksessa, ilmoitetaan loma-ajan hoitoaika entiseen tapaan hoitoaikojen ilmoittamisen kautta.

  Pyyntö loma-aikojen ilmoittamiseen tulee huoltajille aina erikseen TietoEduun.

 • Huoltajan tulee antaa puhelimen asetuksissa lupa, että app saa lähettää ilmoituksia​. Kun lupa on anettu, alkavat ilmoitukset näkymään sovelluksessa.

 • TietoEdussa on virhetilanne, jonka vuoksi kalenteri näyttää TietoEdussa viikkoja väärässä järjestyksessä. Asiaan on pyydetty korjausta järjestelmän toimittajalta.

Lisätietoja