Hyppää sisältöön

Yhteistyö kodin kanssa

Yhteydenpitoväline Tieto Edu ja tietovaranto Varda

Huoltajien ja varhaiskasvatuksen yhteydenpitoväline on Tieto Edu. Lapsen hoitoajat ilmoitetaan Tieto Edu -palvelussa. Mobiilisovelluksen latausohjeen löydät tämän sivun linkeistä. Päiväkotien käytössä on myös Muksunetti, jossa muun muassa tehdään lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat.

Kansalliseen tietovarantoon Vardaan on tallennettu kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten ja huoltajien sekä toimipaikkojen ja henkilöstön tietoja vuodesta 2019. Yksityisten palveluntuottajiin osalta toimipaikkojen ja lasten vastaavat tiedot on tallennettu Vardaan keväällä 2020, huoltajien ja henkilöstön tiedot 1.9.2020 lähtien.

Varda-tietovarannon pohjalta muun muassa edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä. Varhaiskasvatuksen tietovarannon ylläpidosta vastaa Opetushallitus. Huoltajat voivat katsella Vardaan tallennettujen lastensa tietoja Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa.

Lisäksi varhaiskasvatuksessa tehdään yhteistyötä perheiden kanssa varhaiskasvatus- ja esiopetuskeskustelujen, vanhempainiltojen, vanhempaintoimikuntien ja tapahtuminen kautta.

 • Tieto Edu -palvelun huoltotoimenpiteitä tehdään säännöllisesti kerran kuukaudessa.
  Huoltokatkon aikana yhteys Tieto Edu -palveluihin – hoitoajat, tiedotteet, viestit – voivat hetkellisesti katketa. Huoltotoimenpiteitä tehdään seuraavasti:

  vk 48 ke 25.11.2020 klo 20.00 – 01.00
  vk 51 ke 16.12.2020 klo 20.00 – 01.00

  Pahoittelemme mahdollisista häiriöistä aiheutuvaa haittaa.

Muksunetin ja Tieto Edun usein kysytyt kysymykset

  1.  Kun lataat käyttöösi Tieto Edu -sovelluksen ja kirjaudut sisään, luo se samalla sinulle tunnukset Muksunettiin. Tämän jälkeen voit kirjautua Muksunettiin Lahden kaupungin nettisivujen kautta
  2. Jos et lataa sovellusta, hae käyttöoikeutta www.muksunetti.fi (jokaiselle lapselle oma)
  3. Viesti hyväksymisestä Muksunettiin tulee sähköpostiisi 1-4 päivän kuluessa
  4. Hyväksymisen jälkeen kirjaudu pankkitunnuksilla Lahden varhaiskasvatuksen sivujen kautta Muksunettiin
  5. Mikäli haluat jatkossa Muksunetin sisäiset tunnukset, tee ensiksi käyttäjähakemus (katso kohta 1-2) ja kerro sen jälkeen toiveestasi ryhmän henkilökunnalle
 • Tarkista ensin, oletko hakenut käyttöoikeutta kaikille lapsille.

  Tarkista, onko reitti kirjautumiseen oikein. Kirjautuminen Muksunettiin tapahtuu Lahden kaupungin nettisivujen kautta.

  Parhaiten Muksunetti toimii Chrome tai Firefox -selaimilla, joten kokeile tarvittaessa selaimen vaihtoa ja salli evästeet.

 • Tehtyäsi käyttäjähakemuksen Muksunettiin, ole yhteydessä päiväkotisi henkilökuntaan ja kerro toiveestasi saada Muksunettiin sisäiset tunnukset.

 • Ei tarvitse. Käyttäjätunnus ja salasana ovat voimassa päiväkodin vaihdosta huolimatta.

 • Vanhemmat näkevät kouluun siirtynen lapsen tiedot Muksunetistä lokakuuhun saakka. Tämän jälkeen koululaisen tietoja ei näy Muksunetissä. Tarvittaessa voit olla yhteydessä kouluun siirtyneen lapsen entiseen varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Ohjeet sovelluksen lataamiseen löytyy Lahden kaupungin varhaiskasvatuksen nettisivuilta; asennusohje.

 • Uutena varhaiskasvatuksen asiakkaana hoitoajat voi ilmoittaa sitten, kun lapsen varhaiskasvatus on alkanut. Ensimmäisen varhaiskasvatusviikon hoitoajat kannattaa ilmoittaa varhaiskasvatuspaikkaan erikseen. Hoitoaikojen ilmoittaminen toimii kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

 • Pääset kirjautumaan Tieto Eduun, kun lapsen varhaiskasvatussuhde on alkanut. Jos kirjautuminen ei tämän jälkeen onnistu, ole yhteydessä varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Seuraavan viikon hoitoajat tulee ilmoittaa mahdollisimman pian, mutta viimeistään edellisen viikon tiistaina. Huomioitavaa on, että kerran kuussa keskiviikkoisin on Tieto Edussa huoltotöitä, jotka voivat hidastaa sovelluksen käyttöä. Puuttuvista hoitoajoista lähtee asiakkaalle muistutus kerran ja niin, että muistutus lähtee 3 päivää ennen lukitusta. Hoitoaikojen ilmoittaminen lukkiutuu kuluvan viikon tiistaina klo 24.00.

 • Huoltaja voi ilmoittaa lapsen hoitoajat. Jos oikeus tarvitaan jollekin toiselle, siitä tulee olla yhteydessä lapsen varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Hoitoajat avautuvat aina ensimmäiselle tyhjälle viikolle, jolle hoitoaikoja ei ole vielä varattu.
  Voit tehdä varauksen enintään 6 kk eteenpäin. Myös etukäteen tiedetyt poissaolot on mahdollista ilmoittaa. Valitse jokaisen päivän kohdalla varhaiskasvatukseen tulo- ja lähtökellonaika. Täytä poissaolo -ilmoitus niille päiville, kun lapsesi ei tarvitse varhaiskasvatusta. Kun olet täyttänyt yhden viikon hoitoajat, voit tarvittaessa kopioida viikon tiedot myös seuraaville viikoille. Valitse ensin viikko, jonka hoitoajat haluat kopioida. Valitse sivun alalaidasta ”kopioi viikko”. Valitse ne viikot, joille haluat valitun viikon kopioida ja vahvista valinta.
  Sisaruksille hoitoajat voidaan kopioida varausten lähettämisen yhteydessä.

 • Sovellus tarjoaa vanhemmalle mahdollisuutta kopioida tulevaisuuteen ilmoitetut hoitoaikavaraukset uuteen varhaiskasvatuspaikkaan tai ryhmään. Kopiointi ei onnistu enää sen jälkeen, kun uuteen varhaiskasvatuspaikkaan tai ryhmään on tehty hoitoaikavarauksia.

 • Hoitoajat voi ilmoittaa myös varhaiskasvatuksen nettisivujen kautta. Tämä vaatii vahvan tunnistautumisen. Huomioithan, että tiedotteet ja päiväkodin viestit näkyvät vain sovelluksen ja muksunetin kautta.

Lisätietoja