Hyppää sisältöön

Yhteistyö kodin kanssa

Yhteydenpitoväline Edlevo ja tietovaranto Varda

Huoltajien ja varhaiskasvatuksen yhteydenpitoväline on Edlevo. Lapsen hoitoajat ja poissaolot ilmoitetaan Edlevo-palvelussa. Lisäksi Edlevo-palvelu sisältää muun muassa tiedotteet, yhteystietojen muutokset, tiedot varahakijoista, paikan irtisanomisen, lupakyselyn sekä loma-aikojen ilmoittamisen.

1.2.2024 alkaen

 • varhaiskasvatuspalveluissa luovutaan kirjepostin lähettämisestä ja päätökset lähetetään vain sähköisesti. Viimeistään siihen mennessä huoltajan tulisi antaa suostumus sähköiseen tiedoksiantoon. Jatkossa Edlevon kautta sähköisesti toimitetaan varhaiskasvatus-, esiopetus- ja avoimen varhaiskasvatuksen paikkapäätökset sekä maksupäätökset. Lue koko uutinen 23.11.

Tämän sivun linkeistä löydät muun muassa

 • Edlevo-mobiilisovelluksen latausohjeen,
 • linkin Edlevoon sekä
 • opastusvideot hoitoaikojen, poissaolon ja loma-aikojen ilmoittamisesta Edlevo kautta. Videot löytyvät myös Edlevo-sovelluksesta, joihin pääsee sovelluksen ohjetekstien kautta.

Päiväkotien käytössä on myös Muksunetti, jossa muun muassa tehdään lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat.

Kansallinen tietovaranto Varda

Kansallinen tietovaranto Vardaan on tallennettu kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten ja huoltajien sekä toimipaikkojen ja henkilöstön tietoja vuodesta 2019. Yksityisten palveluntuottajiin osalta toimipaikkojen ja lasten vastaavat tiedot on tallennettu Vardaan keväällä 2020, huoltajien ja henkilöstön tiedot 1.9.2020 lähtien.

Varda-tietovarannon pohjalta muun muassa edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä. Varhaiskasvatuksen tietovarannon ylläpidosta vastaa Opetushallitus. Huoltajat voivat katsella Vardaan tallennettujen lastensa tietoja Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa.

Varhaiskasvatuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä perheiden kanssa varhaiskasvatus- ja esiopetuskeskustelujen, vanhempainiltojen, vanhempaintoimikuntien ja tapahtuminen kautta.

 • Edlevo-palvelun huoltotoimenpiteitä tehdään säännöllisesti kerran kuukaudessa.
  Huoltokatkon aikana yhteys Edlevo-palveluihin, kuten hoitoaikoihin tiedotteisiin tai viesteihin, voivat hetkellisesti katketa.

  Pahoittelemme mahdollisista häiriöistä aiheutuvaa haittaa.

Muksunetin, sähköisen asioinnin ja Edlevon usein kysytyt kysymykset

 • Jos et pääse kirjautumaan varhaiskasvatuksen sähköiseen asiointiin, voit olla ensisijaisesti yhteydessä lapsen varhaiskasvatuspaikkaan. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen. Palveluohjauksen puhelinaika arkisin on klo 9–14, p. 03 818 1054.

  1. Hae käyttöoikeutta www.muksunetti.fi (jokaiselle lapselle oma), kohdasta hae käyttöoikeuksia
  2. Viesti hyväksymisestä Muksunettiin tulee sähköpostiisi 1-4 päivän kuluessa
  3. Hyväksymisen jälkeen kirjaudu pankkitunnuksilla Lahden varhaiskasvatuksen sivujen kautta Muksunettiin
  4. Mikäli haluat jatkossa Muksunetin sisäiset tunnukset, tee ensiksi käyttäjähakemus (katso kohta 1–2) ja kerro sen jälkeen toiveestasi ryhmän henkilökunnalle
 • Tarkista ensin, oletko hakenut käyttöoikeutta kaikille lapsille.

  Tarkista, onko reitti kirjautumiseen oikein. Kirjautuminen Muksunettiin tapahtuu Lahden kaupungin nettisivujen kautta.

  Parhaiten Muksunetti toimii Chrome tai Firefox -selaimilla, joten kokeile tarvittaessa selaimen vaihtoa ja salli evästeet.

 • Tehtyäsi käyttäjähakemuksen Muksunettiin, ole yhteydessä päiväkotisi henkilökuntaan ja kerro toiveestasi saada Muksunettiin sisäiset tunnukset.

 • Ei tarvitse. Käyttäjätunnus ja salasana ovat voimassa päiväkodin vaihdosta huolimatta.

 • Pääset lataamaan Edlevo-sovelluksen sovelluskaupasta (Google Play / Applen App Store). Sovelluksen latausohje löytyy myös tämän sivun linkeistä. Sovellukselle kannattaa antaa lupa käyttää kohteissa olevia kohteita, sekä hyväksyä ilmoitusten lähettäminen, jotta saat sovellukseen herätteen esimerkiksi uusista tiedotteista.

  Sekä sovellus että web-versio käyttää kirjautumisessa Suomi.fi-tunnistautumista.

 • Uutena varhaiskasvatuksen asiakkaana hoitoajat voi ilmoittaa lataamalla Edlevo-sovelluksen saatuasi tiedon varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikasta. Ensimmäisen varhaiskasvatusviikon hoitoajat voi kuitenkin ilmoittaa varhaiskasvatuspaikkaan myös erikseen. Hoitoaikojen ilmoittaminen toimii kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

 • Pääset kirjautumaan Edlevoon, kun tieto lapselle myönnetystä varhaiskasvastus- tai esiopetuspaikasta on tullut. Jos kirjautuminen ei tämän jälkeen kuitenkaan onnistu, ole yhteydessä varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Seuraavan viikon hoitoajat tulee ilmoittaa mahdollisimman pian, mutta viimeistään edellisen viikon maanantaina klo 24.00. Puuttuvista hoitoajoista lähtee asiakkaalle muistutus kerran ja niin, että muistutus lähtee 3 päivää ennen lukitusta. Hoitoaikojen ilmoittaminen lukkiutuu kuluvan viikon tiistaina klo 24.00.

 • Huoltaja voi ilmoittaa lapsen hoitoajat. Jos oikeus tarvitaan jollekin toiselle, siitä tulee olla yhteydessä lapsen varhaiskasvatuspaikkaan.

 • Hoitoajat avautuvat aina ensimmäiselle tyhjälle viikolle, jolle hoitoaikoja ei ole vielä varattu.

  Voit tehdä varauksen enintään 6 kk eteenpäin. Myös etukäteen tiedetyt poissaolot on mahdollista ilmoittaa. Valitse jokaisen päivän kohdalla varhaiskasvatukseen tulo- ja lähtökellonaika. Täytä poissaolo -ilmoitus niille päiville, kun lapsesi ei tarvitse varhaiskasvatusta. Kun olet täyttänyt yhden viikon hoitoajat, voit tarvittaessa kopioida viikon tiedot myös seuraaville viikoille. Valitse ensin viikko, jonka hoitoajat haluat kopioida. Valitse sivun alalaidasta ”kopioi viikko”. Valitse ne viikot, joille haluat valitun viikon kopioida ja vahvista valinta.

  Sisaruksille hoitoajat voidaan kopioida varausten lähettämisen yhteydessä.

 • Sovellus tarjoaa vanhemmalle mahdollisuutta kopioida tulevaisuuteen ilmoitetut hoitoaikavaraukset uuteen varhaiskasvatuspaikkaan tai ryhmään. Kopiointi ei onnistu enää sen jälkeen, kun uuteen varhaiskasvatuspaikkaan tai ryhmään on tehty hoitoaikavarauksia.

 • Edlevon toiminnallisuudet saa käyttöön  varhaiskasvatuksen nettisivujen kautta. Tämä vaatii vahvan tunnistautumisen. Huomioitavaa on, että web-version käytön yhteydessä et saa herätteitä uusista Edlevon tapahtumista, kuten tiedotteista.

 • Kaupungin varhaiskasvatuksen asiakasperheet voivat jatkossa ilmoittaa lasten loma-ajat etukäteen sähköisesti Edlevon kautta.

  Päiväkodit ja perhepäivähoito lähettävät asiakasperheille sähköisen lomakyselyn Edlevon kautta ja pyytävät huoltajia vastaamaan siihen.

  Ilmoitettuja loma-aikoja voi muuttaa niin kauan, kun loma-ajan kysely on sovelluksessa avoimena.

  Kaikki loma-aikakyselyt tehdään mahdollisuuksien mukaan sähköisesti Edlevon kautta. Jos lapsi on loma-aikana varhaiskasvatuksessa, ilmoitetaan loma-ajan hoitoaika entiseen tapaan hoitoaikojen ilmoittamisen kautta.

  Pyyntö loma-aikojen ilmoittamiseen tulee huoltajille aina erikseen Edlevoon.

 • Huoltajan tulee antaa puhelimen asetuksissa lupa, että app saa lähettää ilmoituksia​. Kun lupa on annettu, alkavat ilmoitukset näkymään sovelluksessa.

 • Edlevossa näkyy kaksi kuukautta ennen varhaiskasvatuksen alkamista lapsen päiväkodin ja ryhmän tiedotteita. Tästä asiasta on ilmoitettu järjestelmätoimittajalle ja asiaan toivotaan muutosta.

Lisätietoja