Hyppää sisältöön

Viheralueiden rakentaminen

​Vihreä ja vehreä Lahti on sadan vuoden pitkäjänteisen työn tuotosta. Julkisten viheralueiden rakentaminen ja vaaliminen on olennainen osa kaupunkikulttuuria.

Vuosittain kaupungissa rakennetaan uutta puistoa hehtaarin tai kahden verran. Lisäksi ovat usein laajat liikennealueiden maisemointityöt. Rakennettuja viheralueita on noin 350 ha. Niittyinä ja maisemapeltoina hoidetaan laajoja luonnontilaisempia alueita, joissa viherrakentajan kädenjälki voi jäädä huomaamatta.

Kaupunkirakenteen tiivistyessä puistot ovat melko pieniä, jolloin ne on rakennettava runsasta kulutusta kestäviksi. Vihreä kaupunkikuva syntyy pala palalta rakentamalla ja vuosien odotuksen tuloksena kasvien ohitettua nuoruusvaiheen.

Talvella suunnitellaan, keväällä rakennetaan
Talvikaupungissa viherrakentaminen rytmittyy siten, että syksyllä valitaan työkohteet talven suunnittelukaudeksi. Osa kohteista suunnittelutetaan ulkopuolisilla, osa suunnitellaan kaupungin toimesta.

Kevättalvella kilpailutetaan rakentamisurakoitsijat ja roudan sulettua alkaa kiivastahtinen viherrakentaminen. Maata muotoillaan, tehdään käytäviä, asennetaan kalusteita ja kylvetään nurmikot sekä istutetaan kasvit ennakkoon suunnitellun mukaisesti. Jokainen kohde on ainutlaatuinen! Leikkialueilla käyttäjät odottavat usein jo malttamattomina käyttöönottoa, mutta työmaalle pääsy on kielletty.

Valmistuneita kohteita juhlistetaan toisinaan pienillä avajaisilla lähiasukkaille. Pidetään kunnossa ja siistinä meidän oma puisto!