Hyppää sisältöön
Launeen linna Lahden perhepuistossa

Launeen perhepuisto ja keskuspuisto

Perhepuisto on leikittänyt lapsiperheitä vuosikymmenien ajan. Puisto on maksuton ja avoinna ympäri vuoden.

Launeen perhepuiston suurella leikkialueella riittää tekemistä ja ihmeteltävää monen ikäiselle. Perhepuistosta löytyy mm. virikkeellinen linna, liikennepuisto, hämähäkki-kiipeilyteline, useita erikokoisia liukumäkiä sekä vesileikkialue.

Launeen perhepuisto kuuluu Lahden keskuspuiston laajempaan puistokokonaisuuteen arboretumin ja liikunnallisten alueiden kanssa. Alueelta löytyy muun muassa parkourpuisto, skeittialue ja koira-aitaus. Ympäröivästä Launeen vapaa-ajankeskuksesta löytyy lisäksi mm. minigolfrata, keilahalli ja kotieläinpiha. Launeelle istutetaan kirsikkapuisto kevään 2021 aikana.

Tervetuloa Launeelle viihtymään ja virkistymään!

Tutustu perhepuiston ja Launeen vapaa-ajankeskuksen palveluihin

Perhepuisto on avoinna aina, mutta tietyt välineet ja palvelut ovat käytössä rajatusti. Aukioloaikoina kausileikkivälineet ovat vierailijoiden vapaassa käytössä ja ulkowc-rakennus on avoinna. Kesäkausi 2021 on toukokuun alusta elokuun loppuun.

Koronarajoitukset vaikuttavat perhepuiston toimintaan. Ajanjaksolla 5.-31.5. kausileikkivälineet ja hiiligrillit eivät ole käytettävissä ja wc-mökki on auki seuraavasti:

 • maanantaista torstaihin klo 9-15 
 • perjantaisin klo 9-14 
 • suljettu helatorstaina 13.5.2021

Toukokuun jälkeistä koronatilannetta ja sen vaikutuksia toimintaan arvioidaan myöhemmin.

Puistossa vierailevia pyydetään huomioimaan erityisen tarkasti voimassa olevat rajoitukset leikkien aikana.

Perhepuiston päivittäistä toimintaa voi seurata puiston Facebook-sivulla ”Launeen perhepuisto – Lahden kaupunki”. 

 • Linnan alueen remontti alkaa kesäkuun puolessa välissä ja sen jälkeen linna on pois käytöstä. 

  Uusi Launeen linna rakennettiin vuonna 2018. Linnassa on huomioitu eri-ikäiset leikkijät.

  Kiipeily- roikkumis- ja tasapainoilu-toimintojen lisäksi linnan pihalla ja muurien ulkopuolelle on sijoitettu mm. puheputkia, joiden avulla lapset voivat viestiä toisilleen.

  Linnan pihan keskellä on interaktiivinen Sona-tanssikaari. Kaaressa oleva liikekamera rekisteröi pelaajien liikkeet peli-alustalla ja pelaajat saavat palautetta musiikin ja äänien avulla.

  Launeen linnaa vartioi kiltti lohikäärme Lauha.

 • Liikennepuiston välineet käytössä puiston aukioloaikoina.

 • Käytössä puiston aukioloaikoina.

 • Käytössä vuoden jokaisena päivänä.

  • Hiiligrillit ovat varattavissa maanantaista torstaihin klo 9-15 ja perjantaisin klo 9-14.
  • Hiiligrillien varaukset numerosta 050 398 5465 arkisin klo 8-8.30 ja klo 12-12.30.

  Keskuspuistossa on pienehköissä saarekekumpareissa puita ja vapaata, avaraa nurmipintaa vapaata oleskelua ja evästelyä varten. Keväällä pilvikirsikat kukkivat näyttävästi valkoisten narsissien kanssa. Havupuusaarekkeina on makedonianmäntyjä ja lehtikuusia.

 • WC-mökki on auki maanantaista torstaihin klo 9-15 ja perjantaisin klo 9-14.

 • Kerhotalo on remontissa. Remontti valmistuu heinäkuun 2021 loppuun mennessä.

  • Avoimen varhaiskasvatuksen lasten kerhotoiminta alkaa 9.8.2021. Samalla käynnistyy avoin perhetoiminta, sitä on keskiviikkoisin aamu- ja iltapäivällä.
 • Arboretum, eli puulajipuisto, on puuvartisten kasvien näytealue kolmella uusiomäellä. Kasvilajeja lajikkeineen on yli 400. Lammikot keräävät vettä, ja vesi virtaa myös purossa. Kasvillisuus sijaitsee heimoittain. Istutukset aloitettiin vuonna 1992 ja suunnittelun perusteena oli III-vyöhykkeen kasvillisuuden menestyminen.

  Pihtojen pystyt pihkaiset kävyt, hevoskastanjan näyttävä kukinta tai isolehtisten jalopähkinöiden keltainen ruska ja katsuran syyslehtien vaniljan tuoksu jäävät helposti mieliin koululais- ja päiväkotiryhmille. Kotipuutarhuri voi tarkistaa kuinka isoksi ostettu taimi kotipihallakin kasvaisi.

  Katso arboretumin opastaulu

  • Minigolfkeskuksessa on 18- reikäinen kilpailurata ja 18- reikäinen Fun-Fun- perherata.
  • Lisäksi neljä padel-kenttää.
  • Kahvio ja terassi

  Minigolf Launeen verkkosivut 

   

   

 • Alueella on mahdollisuus skeitata, rullaluistella ja parkouria varten on telineitä.

 • Kesäisin kotieläinpihalla pääsee tutustumaan erilaisiin kotieläimiin, kuten koiriin, poneihin ja aaseihin, lampaisiin, vuohiin, ankkoihin, laamoihin, sikoihin ja kanoihin.

  Kotieläinpihalla on kahvila ja teatteri.

  Kesän 2021 aukioloajat ovat vielä varmistamatta, koronatilanteesta johtuen.

  Yli-Marolan 4H-kotieläinpihan verkkosivut

   

 • Keskuspuiston koirapuisto sijaitsee Tapparakadun laidalla. Koira-aitauksessa koirilla on oikeus juosta ja temmeltää vapaana.

 • Kaupunkijuna Puksu kuljettaa kesällä kävijöitä leppoisasti puistoon, keskustaan ja satamaan.

  Kaupunkijunan kyydissä näet mukavalla tavalla kaupungin eri kohteet yleisöajoilla. Puksu liikennöi kesäaikaan 2021, rajoitusten salliessa, maanantaista lauantaihin. Lähdöt Launeen Perhepuistosta. Tarkempi aloituspäivämäärä ja reitti julkaistaan myöhemmin. Kierros kestää noin 45 minuuttia.

  Puksun voi tilata myös yksityiskäyttöön. Puh. 050 543 8222.

 • Keskuspuiston iso tapahtuma-areena tarjoaa puitteet vapaamuotoisiin peleihin ja sovittaviin luvanvaraisiin tapahtumiin. Keväisin alueella vierailee kiertävä tivoli. 

 • Launeen vapaa-ajankeskukseen liittyvät omina maksullisina yrityksinään

 • Ulkokuntolaitteiden avulla voi monipuolistaa omaa ulkona liikkumista ulkoilun ja lenkkeilyn yhteydessä. Laitteet soveltuvat eri-ikäiselle aikuisväestölle kuntotasosta riippumatta. Liikkeet harjoittavat lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Laitesarjan mukaan vastuksena toimii joko kehon oma paino tai siirrettävä painovastus.

  Laitteita ei ole tarkoitettu lasten käyttöön. Muista jättää pyöräilykypärä pois harjoittelun ajaksi. Laitteilla ei ole talvikunnossapitoa.

  Osoite: Launeenkatu 9

Launeen perhepuisto on osa keskuspuiston puistokokonaisuutta

Tervetuloa perhepuistoon!

Launeen perhepuiston osoite on Kaarikatu 26. Parkkialueita on kaksi: Tapparakadun puolella koirapuiston vieressä ja Kaarikadulla.

Perhepuiston edessä pysähtyy useita linja-autoja. Myös Sol Areenan edestä on puistoon lyhyt kävelymatka. Katso reitit ja aikataulut Lahden seudun liikenteen reittioppaasta.

Ohita upotus