Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin toimenpiteet koronavirustilanteessa

kuvituskuva

Päijät-Hämeen koronavirusepidemia on perustasolla. Muistathan pitää turvavälin, huolehtia hygieniasta, yskiä ja aivastaa oikein sekä pestä kädet. Käytä kasvomaskia, jos et voi välttää lähikontaktia.

Päivystysapu

p. 116117
Päivystysavun numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, ota terveydenhuoltoon yhteyttä puhelimitse. Myös omaolo.fi -palvelussa voi tehdä oirearvion, joka ohjaa tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin.

Hyvinvointiyhtymä ottaa koronavirusnäytteitä myös lievistä hengitystieinfektio-oireista kärsivistä potilaista, jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Näytteenottoon hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116117. Numerosta saa tarvittavat toiminta- ja kotihoito-ohjeet.

Ajan koronatestiin voi varata myös Omaolo.fi-verkkopalvelun kautta. Päästäkseen ajanvaraukseen asiakkaan tulee ensin tehdä omaolo.fi:ssä koronaoirearvio. Jos testin tulos viittaa koronan mahdollisuuteen, palvelu tarjoaa asiakkaalle tilaisuuden varata ajan näytteenottoon.

Lisätietoa hyvinvointiyhtymän sivuilta.

Valtakunnallinen neuvontanumero

p. 0295 535 535
neuvonta on auki arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Puhelinpalvelussa ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on henkilöille, jotka eivät kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Kasvomaskien käyttö

Päijät-Hämeessä on voimassa kasvomaskisuositus joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Maskien käyttöä ei kuitenkaan suositella alle 15-vuotiaille.

Lähtökohtaisesti jokainen hankkii tarvitsemansa maskit itse. Maskien jakamisesta taloudellisesti heikommassa asemassa oleville vastaa Lahdessa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä.

Kaupunki on hankkinut palvelutuotantonsa käyttöön sekä kertakäyttöisiä että kangasmaskeja, jotka otetaan käyttöön suositusten mukaisesti.

Käytetyt kertakäyttöiset kasvomaskit lajitellaan Lahdessa energiajätteeseen. Älä heitä käytettyä maskia kadulle, luontoon tai viemäriin.

Lahti kuuluu Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriin ja kaupungin sote-palveluista vastaa hyvinvointiyhtymä.

Lue lisää: THL:n suositus kasvomaskien käytöstä ja kasvomaskien käyttöohje

Kangasmaskien jakelu vähävaraisille

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jakaa maksuttomia kasvomaskeja vähävaraisille. Kangasmaskit ovat pestäviä ja niitä jaetaan yli 15-vuotiaille kolme kappaletta henkilöä kohti.

Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty hankkimaan maskeja. Yhtymä on valmistellut maskien jakelun yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Maskien noutopisteet Lahdessa

Lahden palvelutori / Lahti-Piste
ma–pe klo 8–18
Aleksanterinkatu 18, 2.krs, Lahti

Nastolan kirjasto
ke klo 10–12
Laturintie 1, Nastola

Koulut ja varhaiskasvatus

Lahden peruskoulujen koulutyö jatkuu lähiopetuksessa. Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Tarkista perusopetuksen, varhaiskasvatuksen sekä THL:n verkkosivuilta ajankohtainen ohjeistus.

THL:n verkkosivuilta tulee tarkistaa myös hallituksen matkustusrajoitukset ja ulkomailta palaavien 14 vuorokauden karanteenisuositukset.

Lue lisää: Perusopetuksen lukuvuoden toimintaohjeita oppilaille, huoltajille, henkilöstölle
Lue lisää: Lahden kaupungin varhaiskasvatuksen ohjeita huoltajille ja henkilöstölle

Altistuminen ja karanteeni

Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti koulussa ei aiheuta toimenpiteitä. Hyvinvointiyhtymän infektioyksikkö arvioi altistumisen.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Lue lisää: THL:n kooste karanteenista

Oppilas- ja opiskelijahuolto

Terveydenhoitajien, kuraattorien ja psykologien palvelut ovat käytettävissä.

Lue lisää: oppilas- ja opiskelijahuolto

Lue lisää

Seuraa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotusta koronavirustilanteesta

Tietoa koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta

Tietoa koronasta ruotsiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta

Tietoa koronasta englanniksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta

Saavutettavaa ja monikielistä koronavirustietoa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta

Koronakartta, tilannekatsaus ja tietoa alueellisesta ilmaantuvuudesta THL:n sivuilta

Tukea korona-ahdistukseen

Koronavilkku-sovellus