Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen toimintaohjeita koronatilanteessa

Varhaiskasvatuspalvelut päivittää Lahden koronapandemiatilanteeseen liittyviä toimintaohjeitaan Päijät-Soten linjausten sekä valtakunnallisten ja alueellisten suositusten ja määräysten mukaisesti.

Lue lisää koronatestistä Päijät-Soten verkkosivuilta.
OPH Varautuminen koronatilanteen jatkumiseen kasvatuksessa ja koulutuksessa.

Toimintaohjeita tilanteessa, kun lapsella on infektio-oireita tai hän sairastuu hengitystieinfektioon

Varhaiskasvatuksen järjestämisessä noudatetaan kansallisia THL:n, Opetushallituksen sekä alueellisen hyvinvointiyhtymän ohjeita tartuntojen välttämiseksi.

Maskilla suojautuminen

  • Huoltajat voivat käyttää harkintansa mukaan maskia lapsia tuodessaan ja hakiessaan sekä asioidessaan henkilöstön kanssa sisätiloissa, jos lähikontaktin välttäminen on vaikeaa.
  • Myös varhaiskasvatuspalvelujen henkilöstö käyttää suojaimia edelleen soveltuvin osin.

Yleisohjeita tartuntojen välttämiseksi

  • Lapsen tuonti- ja hakutilanteet ovat kiireettömiä ja niissä huomioidaan käsihygienia, yskiminen tai aivastaminen nenäliinaan tai suojataan suu kyynärtaipeella.
  • Lapselle tärkeän lelun voi tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.
  • THL:n verkkosivuilta tulee tarkistaa hallituksen matkustusrajoitukset ja ulkomailta palaavien karanteenisuositukset.
  • Hoitoajoista ja mahdollisista poissaoloista tulee ilmoittaa Edlevon (ent. TietoEdu) kautta varhaiskasvatuspaikkaan.

Miten toimitaan, kun lapsella on infektio-oireita tai lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Mahdollisissa koronatilanteissa toimitaan THL:n ohjeiden mukaisesti.

Koronaan sairastuneen tulee välttää kontakteja 5 vrk:n ajan, jos oireilu jatkuu merkittävänä vielä kahtena viimeisenä päivänä, tulee kotona sairastamista jatkaa, kunnes sairastunut on ollut kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi helpottaneet kahden vuorokauden ajan. Tämän jälkeen voi palata varhaiskasvatukseen.

Koska varhaiskasvatuksessa kontaktit arvioidaan pienen riskin kontakteiksi, ei koronaan sairastumisen ilmoittaminen ole velvollisuus, mutta myös osalla lapsista voi olla suurentunut riski vaikeaan koronatautiin ja lapsen varhaiskasvatusryhmään olisi hyvä saada tieto mahdollisista tapauksista. Tämän vuoksi mahdollisista koronavirustartunnoista pyydetään ilmoittamaan yksikön vastaavalle eli päiväkodinjohtajalle, perhepäivähoidon tai avoimen varhaiskasvatuksen ohjaajalle.

Jos perheenjäsen on koronapositiivinen ja lapsi on oireeton, hän voi mennä varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.

Jos lapselle  tulee hengitystieoireita tulisi hänen jäädä kotiin ja välttää perheen ulkopuolisia kontakteja 5 vrk ajan. Halutessaan voi tehdä kotitestin.

Koronatestaamiseen liittyvät ohjeistukset ja toimintaohjeet löytyvät Päijät-Soten verkkosivuilta.

Lisätietoja

Yksikön vastaavalta eli oman päiväkodin johtajalta, perhepäivähoidon tai avoimen varhaiskasvatuksen ohjaajalta sekä alla olevien linkkien ohjeistuksista: