Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin varhaiskasvatuksen ohjeita huoltajille ja henkilöstölle

Ohjetta päivitetty matkustusrajoitusten ja koronakaranteenin pituuden osalta / THL:n 12.10. ohjeen mukaisesti. Päivitykset osoitettu tekstin lihavoinnilla.

Varhaiskasvatuksen järjestämisessä noudatetaan kansallisia THL:n, Opetushallituksen sekä Hyvinvointiyhtymän ohjeita tartuntojen välttämiseksi. Ohjeet käsittelevät varhaiskasvatukseen tulemista oireettomana, tarpeettomien fyysisten kontaktien välttämistä, hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, siivousta sekä toimintaa todettaessa mahdollinen koronavirustartunta.

Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

 • Lapselle tärkeän lelun voi tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.
 • Lapsen tuonti- ja hakutilanteet ovat kiireettömiä ja niissä huomioidaan tarpeellinen etäisyys (1-2 m), käsihygienia ja lisäksi yskiminen tai aivastaminen nenäliinaan tai suojataan suu kyynärtaipeella.
 • THL:n verkkosivuilta tulee tarkistaa hallituksen matkustusrajoitukset ja ulkomailta palaavien karanteenisuositukset.
 • Hoitoajoista ja mahdollisista poissaoloista tulee ilmoittaa TietoEdun kautta varhaiskasvatuspaikkaan.

Lapset ja koronavirus

Miten toimitaan, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä varhaiskasvatukseen.

 • Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Katso lisätietoa kaupungin toimenpiteitä koronavirustilanteessa ja ohjeita hyvinvointiyhtymän sivuilta.
 • Erityisen tärkeää on vielä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapauksella tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.
 • Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
 • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.
 • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
 • Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.
 • Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
 • Mahdollisista koronavirustestauksista pyydetään ilmoittamaan päiväkodinjohtajalle tai perhepäivähoidon ohjaajalle.
 • Varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Lisätietoja

oman päiväkodin johtajalta tai perhepäivähoidon ohjaajalta sekä alla olevien linkkien ohjeistuksista:

THL, Lapset ja koronavirus
OPH, Varhaiskasvatuksen järjestäminen uudella toimintakaudella
OPH, Esiopetuksen järjestäminen uudella toimintakaudella

 • Seuraa TietoEdu-viestintää ja näitä kaupungin varhaiskasvatuksen sivuja.
 • Seuraa kaupungin verkkosivun uutisia: www.lahti.fi