Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen toimintaohjeita koronatilanteessa

OKM: Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen koronaepidemiaan liittyviä suosituksia päivitettiin 1.3.2022

_ _ _ _ _

Varhaiskasvatuspalvelut päivittää Lahden koronapandemiatilanteeseen liittyviä toimintaohjeitaan Päijät-Soten linjausten sekä valtakunnallisten ja alueellisten suositusten ja määräysten mukaisesti.

Lue lisää koronatestistä: Päijät-Soten verkkosivuilta

_ _ _ _ _

Toimintaohjeita tilanteessa, kun lapsella on infektio-oireita tai hän sairastuu hengitystieinfektioon

Varhaiskasvatuksen järjestämisessä noudatetaan kansallisia THL:n, Opetushallituksen sekä alueellisen hyvinvointiyhtymän ohjeita tartuntojen välttämiseksi. Ohjeet käsittelevät varhaiskasvatukseen tulemista oireettomana, tarpeettomien fyysisten kontaktien välttämistä, hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, maskilla suojautumista, siivousta sekä toimintaa todettaessa mahdollinen koronavirustartunta.

Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Maskilla suojautuminen

 • Huoltajat voivat käyttää harkintansa mukaan maskia lapsia tuodessaan ja hakiessaan sekä asioidessaan henkilöstön kanssa sisätiloissa, jos lähikontaktin välttäminen on vaikeaa.
 • Myös varhaiskasvatuspalvelujen henkilöstö käyttää suojaimia edelleen soveltuvin osin.

Yleisohjeita tartuntojen välttämiseksi

 • Lapsen tuonti- ja hakutilanteet ovat kiireettömiä ja niissä huomioidaan riittävä etäisyys, käsihygienia, yskiminen tai aivastaminen nenäliinaan tai suojataan suu kyynärtaipeella.
 • Lapselle tärkeän lelun voi tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.
 • THL:n verkkosivuilta tulee tarkistaa hallituksen matkustusrajoitukset ja ulkomailta palaavien karanteenisuositukset.
 • Hoitoajoista ja mahdollisista poissaoloista tulee ilmoittaa Edlevon (ent. TietoEdu) kautta varhaiskasvatuspaikkaan.

Miten toimitaan, kun lapsella on infektio-oireita tai lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Kun huoltaja huomaa, että lapsella on virusinfektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene varhaiskasvatukseen.

Lapsen ei kuitenkaan ole aina tarpeen käydä koronatestissä, kun hän sairastuu.

Koronatestaamiseen liittyvät ohjeistukset ja toimintaohjeet löytyvät Päijät-Soten verkkosivuilta

_ _ _

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

 • Mahdollisista koronavirustartunnoista pyydetään ilmoittamaan yksikön vastaavalle eli päiväkodinjohtajalle, perhepäivähoidon tai avoimen varhaiskasvatuksen ohjaajalle.
 • Varhaiskasvatus ei vaadi todistusta negatiivisesta testistä.
 • Mahdollisissa koronatartuntatilanteissa toimimme Hyvinvointiyhtymän ohjeiden mukaisesti / päivitetty toimintaohje 20.1.2022

Lisätietoja

yksikön vastaavalta eli oman päiväkodin johtajalta, perhepäivähoidon tai avoimen varhaiskasvatuksen ohjaajalta sekä alla olevien linkkien ohjeistuksista:

 • Seuraa Edlevo (ent. TietoEdu) -viestintää ja näitä kaupungin varhaiskasvatuksen sivuja.
 • Seuraa kaupungin verkkosivun uutisia: www.lahti.fi