Hyppää sisältöön

Kestävää liikkumista ja virkeää oloa

Lahti on asettanut tavoitteen, että kestävien kulkumuotojen osuus matkoista olisi yli puolet vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa muun muassa pyöräilyn osuuden kasvattamista, kirjoittaa Katja Ojala.

Kirjoittaja: Katja Ojala

Kirjoittaja edistää kestävää työmatkaliikkumista Lahdessa ja toimii EU-rahoitteisen Sycla-hankkeen projektipäällikkönä.

Lahden kaupungin kannustus pyöräilyn edistämiseen on nähtävissä monin tavoin. Uusia opasteita on asennettu pyöräreiteille pyöräilyn sujuvoittamiseksi. Matkakeskukseen avataan pian uusi lukittu ja maksullinen pyöräpysäköintitalli, joka parantaa pyöräsäilytyksen turvallisuutta. Myös pyöräilyn infran laatutason parantamista suunnitellaan matkakeskukselta itään suuntautuvalla reitillä. Pyöräilyviikon yhteydessä toukokuussa tullaan lanseeraamaan koko Lahden alueen kattava kilometrikisa. Pysy kuulolla!

Sähköiset Mankeli-kaupunkipyörät ovat olleet valtava menestys Lahdessa. Mankelit saapuvat taas katukuvaan sään salliessa 22. huhtikuuta. Keväällä lanseerattava ”Tap&Ride” -toiminto tekee niiden käytöstä entistäkin kätevämpää ja saavutettavampaa. Tämä uusi ominaisuus mahdollistaa pyörän vuokraamisen myös lähimaksulla suoraan pyörän luota, mikä poistaa tarpeen erilliselle sovellukselle ja tekee pyöräilystä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon niin työmatkoille kuin vapaa-ajan liikkumiseen.

Sähköiset kaupunkipyörät ovat kätevä tapa työmatka- ja asiointimatkaliikkumiseen, mutta myös tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön. Oletko sinä jo kokeillut olla turistina Lahdessa ja tutustua kiireettömästi pyörän selässä kaupungin tarjontaan? Tutustu reitteihin: Lahden seudun lähireitit pyöräilijälle (VisitLahti.fi)

Kestävästi töihin

Sycla-hankkeen avulla edistämme Lahdessa erityisesti työmatkapyöräilyä yhteistyössä paikallisten työpaikkojen kanssa. Selvitämme tässä kaksivuotisessa hankkeessa kestävää työmatkustamista tukevia rakenteita ja käytäntöjä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden liikkumisvalintoihin.

Valitsemalla pyörän omaksi liikkumisvälineeksi, et ainoastaan tee terveellistä valintaa itsellesi, vaan rohkaiset myös muita liikkeelle. Pyöräilemällä annat positiivisen esimerkin liikkumisen ilosta ja terveyshyödyistä ja voit inspiroida myös työkavereitasi kohti virkeämpää arkea. Pyöräilyllä autat myös osaltasi vähentämään liikenteestä koituvia päästöjä sekä melusaastetta.

Pyörästä kannattaa pitää huolta kuin hyvästä ystävästä. Säännöllinen huoltaminen varmistaa, että pyörää on turvallista ja miellyttävä ajaa. Huoltaminen on myös taloudellisesti järkevää, sillä se pidentää pyörän ja sen kuluvien osien käyttöikää.

Tutustu myös näihin:

Työmatkapyöräilijä Pasi Widgren valitsee välillä kiertotien

SYCLA – Kestävän työmatkaliikkumisen hanke

Aihealueet