Hyppää sisältöön
Hyönteishotelli vihreässä auringon läikittämässä maisemassa

Niittytalkoot

Tervetuloa niittytalkoisiin ja -infoihin kesällä 2024! Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Niittyjä lisäämällä ja nurmen leikkuutiheyttä pidentämällä edistämme luonnon monimuotoisuutta. Saat sekä infoista että talkoista mukaasi pienen niittysiemenpussin, joka sisältää kotimaisten niittykukkien siemenseoksen.

Niittyinfot

Niittyinfoissa saat vinkkejä, miten tehdä niitty omalle tai taloyhtiön pihalle. Voit myös esittää kysymyksiä puutarhurille ja saada henkilökohtaista neuvontaa. Infotilaisuudet ovat samansisältöisiä. Info kestää 20 min., minkä jälkeen voit kysyä neuvoja omaan niitytyskohteeseen.

18.5.2024 klo 12 Liikekeskus Korin pihassa Nastolassa (Korin kevätkylvöt -tapahtuma) Osoite: Koritie 2 Katso saapumisohjeet Korille

5.6.2024 klo 11 Lahden kauppatorilla Ympäristökylä-tapahtumassa. Osoite: Vapaudenkatu 7

18.6.2024  klo 10 Lahden kauppatorilla kesätori-alueella. Osoite: Vapaudenkatu 7

13.8.2024 klo 18 Kariniemen kesäteatterissa Pikku-Vesijärven puistossa

Niittytalkoot

Niittytalkoissa pääset itse kylvämään niittykukkien siemeniä ja muuttamaan nurmikkoa upeaksi niityksi. Talkoot sopivat kaiken kuntoisille osallistujille, ja luvassa on mukavaa yhdessä tekemistä! Talkoot kestävät noin kolme tuntia.

La 17.8.2024 klo 13–16 Pallaksenpuisto (Jalkaranta) (vuoden 2022 osbu-kohde, jota vielä parannetaan)
Katso kohde kartalla

Ke 28.8.2024 klo 17–20 Ankkurin rantapuisto (osbu-kohde)
Katso kohde kartalla

La 7.9.2024 klo 13–16 Kapteeninpuisto (Ruoriniemenranta) (osbu-kohde)
Katso kohde kartalla

Ti 17.9.2024 klo 17–20 Ristolanpolunpuisto (Nastola)
Katso kohde kartalla

Lahden kaupunki järjestää niittyinfot ja -talkoot yhteistyössä puutarhuri Saara Kuurnen kanssa.

Niittyverkoston kehittäminen

Kehitämme kaupungin niittyverkostoa vuonna 2019 valmistuneen selvityksen perusteella. Alueiden muuttaminen tavoitetilaan kestää useita vuosia. Lähiasukkaita kuullaan muutostöiden yhteydessä aluekohtaisesti.

Tutustu Lahden niittyverkostoselvitykseen

Kaupungin niityt

Lahdessa on yhteensä lähes 370 hehtaaria niittyisiä alueita eri puolilla kaupunkia. Kaikki eivät ole värikkäitä kukkaniittyjä, mutta kaikki niittyisät alueet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Monipuolinen kasvilajisto houkuttelee paikalle pölyttäjiä, joita seuraavat linnut ja nisäkkäät.

Kaupunkiniityt luokitellaan niiden erityispiirteiden perusteella, ja kunnossapito perustuu hoitoluokan määrityksiin. Niittoajankohdat on suunniteltu yleisimmin kukkivien kasvien mukaan.

 • Arvoniityt ovat kulttuuriperinteen, maiseman tai luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä. Lahden arvoniittyjä ovat Jumperinniitty, Juottokallionpuisto, Jyrkkärinteenpuisto, Kampusraitti, Lounaanpuisto, Hainikkalanpuisto (Paakkolanmäki), Takkulan niitty ja Taronmäki/Tarolanniitty.

 • Maisemapelloilla kasvatetaan esimerkiksi auringonkukkaa tai muita maisema- ja pölyttäjäystävällisiä kasveja. Lahden maisemapeltoja on Purorinteessä (kaksi aluetta) ja Tienhaaranpuistossa.

 • Käyttöniittyjä ovat esimerkiksi katuviheralueiden ja puistojen reuna-alueet kuten Sepänniemenpuisto Ahtialassa ja osa Launeen keskuspuistosta. Käyttöniityt niitetään kolme kertaa kesässä.

 • Maisemaniittyjä ovat muun muassa Pajapelto Ala-Okeroisissa sekä Mettäsmäenpuisto Karistossa. Maisemaniityt niitetään kahdesti kesässä.

 • Keskeisissä puistokohteissa kuten Mukkulan Kartanonpuistossa ja Pikku-Vesijärvenpuistossa vähennämme leikkuuta puuryhmien juuristoalueilla, mikä puolestaan vähentää maan tiivistymistä näillä alueilla.

Lue lisää aiheesta

 • Puistot ja viheralueet tekevät Lahdesta vehreän ja viihtyisän. Kadunvarsien lehmukset luovat kaupunkiin bulevardimaista tunnelmaa.

  Siirry sivulle Puistot ja viheralueet

 • Niitty-sana tarkoitti alun perin karjan talvirehuksi niitettyä aluetta. Sanan merkitys on myöhemmin muuttunut. Nykyisen määritelmän mukaan niityt ovat heinä- ja ruohokasvillisuutta kasvavia avoimia, kokonaan puuttomia tai puoliavoimia alueita, joita hoidetaan niittämällä tai laiduntamalla. Niityt voivat olla kauniita kukkivia ketoja, moninaisia tuoreita niittyjä tai erilaisia kosteikkoalueiden kuten järven-, joen- tai merenrannan niittyjä.

 • Niittyjen runsas lajikirjo tekee niistä arvokkaita ympäristöjä. Niityt ovat tärkeitä elinympäristöjä kasvien lisäksi useille lintu-, nisäkäs- ja hyönteislajeille. Esimerkiksi useat uhanalaiset perhoslajit sekä elintärkeät pölyttäjähyönteiset viihtyvät niityillä.

  Niittyjen lisääminen on hyvä vastatoimi luontokatoa vastaan. Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnin 2019 mukaan avoimien alueiden sulkeutuminen on monen lajin uhanalaisuuden tai häviämisen ensisijainen syy.

  Niityt ovat lisäksi tärkeitä virkistyskäytön, maiseman estetiikan ja kulttuuriperinnön säilymisen kannalta. Niityt auttavat myös hulevesien hallinnassa ja sään ääriolosuhteiden tasaamisessa.

 • Kukkaniityn perustaminen vaatii pohjatyötä ja kärsivällisyyttä. Valoisuus, maaperä, ja kosteus ovat olennaisia tekijöitä kasvupaikan valinnassa, ja alue tulee valmistella huolellisesti ennen siementen kylvöä. Huomioi monivuotisten ja yksivuotisten siementen erilaiset tarpeet.

  Tutustu ohjeiseiin: Kukkaniityn perustaminen (niittysiemen.fi)

  Lue uutinen: Pallaksenpuistoon perustetaan kukkiva niitty (9.9.2022)

 • Voit antaa palautetta kaupungin palveluista, toiminnasta ja päätöksenteosta tai tehdä aloitteen kunnan toimintaa koskevissa asioissa.

  Siirry antamaan palaute