Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat lahtelaisille lapsiperheille laadukasta varhaiskasvatusta päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja kerhoissa perheiden tarpeita vastaavasti. Esiopetusta järjestetään päiväkodeissa ja koulujen yhteydessä. Päivähoidon kerhot tarjoavat vaihtoehdon varsinaiselle päivähoidolle.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/VarhaiskasvatusSite/PublishingImages/Lapset%20pihaleikeiss%C3%A4_%20varhaiskasvatus_VillaPiipari.jpg

Päivähoidon kesätoiminta-aika

Päivähoidon kesätoiminta-aikana 1.-31.7.2017 päivystävät Metsäkankaan, Kaarikadun ja Kerinkallion päiväkodit (eteläinen alue), Sipuran ja Kilpiäisten päiväkodit (pohjoinen alue) sekä Paavolan, Humpulan, Asemantaustan, Villähteen ja Aurinkorinteen päiväkodit (itäinen alue).

Perhepäivähoidossa olevien lasten kesäajan hoito järjestetään päiväkodeissa. Yöhoitopaikkana on Kaarikadun päiväkoti, viikonloppuhoitoa annetaan lisäksi Paavolan ja Aurinkorinteen päiväkodeissa ja iltahoitoa alueellisesti. Vaativa erityisvarhaiskasvatus järjestetään Asemantaustan päiväkodissa.
_ _ _ _ _

Jokaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Kokopäiväiseen laajempaan varhaiskasvatukseen haetaan erikseen. (Uusi varhaiskasvatuslaki 1.8.2016 alkaen.) Lue lisää. 

Vanhempien valinnat ratkaisevat varhaiskasvatuspalvelujen tarpeen

Lahdessa on alle kouluikäisiä lapsia lähes 8300. Heistä 4500 on päivähoidossa tai esiopetuksessa, yksityisessä päivähoidossa yksityisen hoidon tuella yli 800 ja kotona kotihoidon tuella yli 2100. Vanhempien valinnat ratkaisevat palvelujen tarpeen.

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa näkyy leikin, oivalluksen ja oppimisen ilo sekä hyvät vuorovaikutustaidot. Varhaiskasvatusta toteutetaan yhteistyössä huoltajien kanssa. Lapsen kasvun ja oppimisen polku alkaa varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta. 

Varhaiskasvatuspalveluissa tehdään lasten ja nuorten moniammatillista hyvinvointityötä yhteistyössä perusopetus- ja nuorisopalvelujen sekä hyvinvointiyhtymän kanssa. Eri tavoin edistetään lapsiperheiden, lasten ja nuorten kuulemista kaikissa palveluissa. 

Lahden kaupungin uusi vasu otetaan käyttöön 1.8.2017

Varhaiskasvatussuunnitelmassa vasussa lasten oppimista tarkastellaan kokonaisvaltaisesti. Varhaiskasvatus on kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuus, jossa painottuu pedagogiikka. Se ei ole vain päivähoitoa vaan tavoitteellisesta ja suunnitelmallista lasten kehitystä ja oppimista tukevaa toimintaa, jota arvioidaan ja kehitetään säännöllisesti.

Varhaiskasvatus kytkeytyy entistä tiiviimmin osaksi elinikäisen kasvun ja oppimisen polkua. Vasussa on muun muassa sisällöllisiä ja tavoitteellisia yhtymäkohtia esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmiin. Tästä esimerkkinä on laaja-alainen osaaminen, jonka ytimessä on se, millaisia tietoja ja taitoja lapsi tarvitsee elämässään ja miten niiden kehittymistä voidaan tukea jo varhaiskasvatuksessa.

Leikin merkitys on aiempaa tärkeämmässä roolissa uusien taitojen oppimisen ohella. Varhaiskasvatuksessa ymmärretään leikin ilo lapselle sekä sen pedagogiset mahdollisuudet hyvinvoinnin ja oppimisen edistämisessä.

Vasu on luettavissa ePerusteet-palvelussa   

 

 

Möysän päiväkodissa tiivistyskorjauksiahttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/möysän-päiväkodissa-tiivistyskorjauksiaMöysän päiväkodissa tiivistyskorjauksia9.6.2017 10:40:00
Nastolan alueen kolmessa päiväkodissa, kahdessa koulussa sekä kirjastossa korjauksia https://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/nastolan-alueen-kolmessa-päiväkodissa-kahdessa-koulussa-sekä-kirjastossa-korjauksia-kesällä-2017Nastolan alueen kolmessa päiväkodissa, kahdessa koulussa sekä kirjastossa korjauksia 30.5.2017 11:45:00
Jalon tutkimukset edelleen jatkuvathttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/jalon-tutkimukset-edelleen-jatkuvatJalon tutkimukset edelleen jatkuvat23.5.2017 12:10:00
Lapselle leikin ilo ja merkitys on tärkeää uusien taitojen oppimisessahttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/lapselle-leikin-ilo-ja-merkitys-on-tärkeää-uusien-taitojen-oppimisessaLapselle leikin ilo ja merkitys on tärkeää uusien taitojen oppimisessa23.5.2017 11:00:00
Paavolan kampuksen hankesuunnittelun etenemisestä keskusteltiin henkilöstön kanssahttps://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/paavolan-kampuksen-hankesuunnittelun-etenemisestä-keskusteltiin-henkilöstön-kanssaPaavolan kampuksen hankesuunnittelun etenemisestä keskusteltiin henkilöstön kanssa22.5.2017 12:45:00

Lisätietoja

palveluneuvonnasta arkisin klo 8 - 15, Saimaankatu 11, 3. krs
puhelinneuvonnasta arkisin klo 9 - 14, puh. 03 818 1054 
varhaiskasvatuspalvelut.palveluneuvonta@lahti.fi
päivähoitomaksuista (tuloselvitysasiat)
päivähoitojohtaja Mika Harju, puh. 050 559 7901
palvelupäällikkö Liisa Nurmi, puh. 050 539 1651
palvelupäällikkö Leena Miettinen, puh. 040 700 2340 

Toimipaikka