Siirry suoraan sisältöön

Päivähoito

Lahden kaupunki tarjoaa lahtelaisille lapsiperheiden tarpeita vastaavaa laadukasta varhaiskasvatusta ja esiopetusta. Päivähoitopaikkaa voi hakea ympäri vuoden lasten hoitotarpeen mukaan.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/VarhaiskasvatusSite/PublishingImages/Pihaleikit_varhaiskasvatus_VillaPiipari.jpg

Lahden päivähoidon tavoitteet, sisällöt ja menetelmät perustuvat päivähoitotoiminnan valtakunnallisiin kasvatustavoitteisiin. Toimintaa suunniteltaessa otetaan huomioon myös lapsen yksilöllisyys ja ryhmän erityispiirteet. Kullekin lapselle laaditaan henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä vanhempien kanssa. Lahden kaupunki käyttää Muksunetti-palvelua, joka monipuolistaa vanhempien ja päiväkodin välistä yhteydenpitoa ja yhteistyötä. 

Jokaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Kokopäiväiseen laajempaan varhaiskasvatukseen haetaan erikseen. Varhaiskasvatuslaki muuttui 1.8.2016.  

Lapsi voi olla varhaiskasvatuksessa siihen saakka, kunnes hän siirtyy perusopetuslaissa tarkoitettuna oppivelvollisena perusopetukseen.


Päivähoidon toimintamuotoja ovat

  • Päiväkodit
  • Perhepäivähoito
  • Alle kouluikäisten kerhot
  • Lisäksi kunnallisen päivähoidon toimintamuotojen vaihtoehtona vanhemmilla on mahdollisuus valita kotihoidon tuki tai yksityinen päivähoito.

Päivähoitoon hakeminen

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa elokuussa 2018 vapautuvia päivähoitopaikkoja haetaan ensisijaisesti sähköisesti 8.–25.1.2018. Linkki hakemukseen löytyy tämän sivun Asioi verkossa -kohdasta, joka avautuu kertaklikkauksella. (Tarvittaessa paperihakemuksen saa ja niitä vastaanotetaan kaikissa päiväkodeissa sekä Varhaiskasvatuspalvelujen toimistossa, Saimaankatu 11, 3. krs sekä Lahti-Pisteessä Nastolan alueella, Pekkalantie 5.)

Päivähoitopaikkaa voi hakea ympäri vuoden lasten hoitotarpeen mukaan, kuitenkin viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Mikäli hoidon tarve aiheutuu työllistymisestä, koulutuksesta tai opiskelusta eikä hoidon tarve ole ennakoitavissa, on hoitopaikkaa haettava välittömästi, kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen hoidon tarvetta.

Hakemus on voimassa yhden vuoden sen jättöpäivästä lukien. Hakemuksessa olevien tietojen muutoksesta on ilmoitettava päivähoidon palveluneuvontaan, puh. 03 818 1054. Päätös päivähoitovalinnasta lähetetään perheelle kirjallisesti. 

Entä jos et otakaan hoitopaikka vastaan?

Jos lapsen vanhemmat eivät ota vastaan lapselle myönnettyä hoitopaikkaa, seuraavan kerran päivähoitopaikkaa hakiessa päivähoitopaikan järjestämiseen tulee varata neljän kuukauden odotusaika. Päivähoitopaikan peruminen tulee ilmoittaa kirjallisesti päiväkodin johtajalle tai perhepäivähoidon ohjaajalle.

Päivähoitopaikkaan etukäteen tutustuminen

Päivähoitopaikkaan voi ja on hyvä tutustua etukäteen ennen hoitosuhteen alkua. Sovi tutustumiskäynneistä suoraan päiväkodin johtajan tai perhepäivähoitajan kanssa, kun olet saanut päätöksen päivähoitopaikasta.

Yhteystiedot

palveluneuvonta arkisin klo 8 - 15, Saimaankatu 11, 3. krs (käyntiosoite)
puhelinneuvonta arkisin klo 9 - 14, puh. 03 818 1054 (pyrimme vastaamaan puheluusi mahdollisimman pian, mutta hakuaikana meillä on ruuhkaa)

varhaiskasvatuspalvelut.palveluneuvonta@lahti.fi