Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikehuoneistot

Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi kahvilat, ravintolat ja elintarvikemyymälät. Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsitteleviä elintarvikehuoneistoja kutsutaan laitoksiksi. Elintarvikehuoneiston tai -laitoksen toiminnan aloittamisesta tulee tehdä ilmoitus ympäristöterveyteen ennen toiminnan aloittamista.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/YmparistoterveysSite/PublishingImages/Tarjoilulinjasto.jpg

Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan mitä tahansa rakennusta, huoneistoa, ulko- tai sisätilaa, jossa elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, myydään, tarjoillaan tai muutoin käsitellään tarkoituksena myydä tai luovuttaa niitä eteenpäin.

Elintarvikehuoneistoista tulee tehdä kirjallinen ilmoitus ympäristöterveyteen vähintään 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista, samoin kuin ennen oleellisen muutoksen tekemistä jo toiminnassa olevissa elintarvikehuoneistoissa. Toiminnan aloittaminen ei edellytä valvontaviranomaisen tekemää tarkastusta. Myös elintarvikkeiden verkkomyynnistä ja kotona sijaitsevista elintarvikehuoneistoista tulee tehdä ilmoitus.

Elintarvikelaitokset

Elintarvikelaitoksentoiminta vaatii viranomaisen hyväksynnän ennen toiminnan aloittamista. Laitoksen hyväksymisen edellytyksenä on, että laitos on elintarvikelainsäädännössä säädettyjen vaatimusten mukainen. Laitoshyväksynnän vaativat kaikki eläimistä saatavia elintarvikkeita tuottavat tai käsittelevät laitokset ja varastot sekä tukkuliikkeet, jotka varastoivat eläimistä saatavia elintarvikkeita yli 48 tunnin ajan tarkoituksena toimittaa näitä elintarvikkeita muihin laitoksiin.

Lomakkeet löytyvät kohdasta Asioi verkossa.


Yhteystiedot:
Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30 p. 03-7334577, terveydensuojelu@lahti.fi
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lahti.fi.

Laitosvalvonta:
Kaupungineläinlääkäri Cecilia Blomgren, p. 050 559 4047

Johtava terveystarkastaja
Tomi Bondarew, p. 050 518 4485

Terveystarkastajat:

Johanna Eklund p. 044 416 4849
Nastolan elintarvikehuoneistot

Sari Johnsson, p. 050 559 4044
Keski-Lahti, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa

Eeva Kyyhkynen-Malkki, p. 050 518 4483
Katujen Aleksanterinkatu-Rauhankatu-Lahdenkatu-Saimaankatu rajaama alue sekä leipomot

Petro Sormunen, p. 050 518 4478
Kerinkallio, Kolava, Kujala, Liipola, Möysä, Paavola, Saksala sekä henkilöstöruokalat

Päivi Matilainen, p. 044 416 4955
Asemantausta, Keijupuisto, Laune, päiväkotikeittiöt

Taina Rahkonen, p. 050 539 1692
Urheilukeskus, Vesijärven satama, Pikku-Vesijärven alue, Kisapuisto, Salpausselkä, Jalkaranta, Pirttiharju, Sopenkorpi, Hennala, Kärpänen, Okeroinen

Anne Räsänen, p. 050 559 4082
Ahtiala, Järvenpää, Niemi, Kilpiäinen, Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kunnas, Kytölä, Mukkula, Myllypohja, Pesäkallio, Tonttila, Viuha sekä elintarvikekontaktimateriaalit ja koulujen keittiöt