Hyppää sisältöön

Ruokamyrkytysepäilyt ja valitukset

Älä epäröi ottaa yhteyttä Ympäristöterveyteen epäillessäsi sairastuneesi ruoan tai talousveden välityksellä.

Ruokamyrkytysepäilyt

Ruokamyrkytys on ruoan tai talousveden välityksellä saatu tartunta tai myrkytys. Ruokamyrkytyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi haitalliset mikrobit tai ruokaan joutuneet vieraat aineet.

Ruokamyrkytysriskiä voi vähentää valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein sekä noudattamalla hygieenisiä toimintatapoja. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä annettuja valmistus- ja säilytysohjeita kannattaa noudattaa.

Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli ja kuume.

Jos epäilet ruokamyrkytystä, ota välittömästi yhteyttä:

  • Yritykseen, jonka tuotetta epäilet aiheuttajaksi
  • Ympäristöterveyden päivystykseen puh. 03 733 4577 tai terveydensuojelu@lahti.fi tai päivystysajan ulkopuolella suoraan terveystarkastajaan
  • Kaupunginsairaalan tartuntatautien vastaanoton toimistoon (erityisesti vakavia ja pitkäkestoisia oireita saaneet). Vastaanoton toimistosta saa laboratoriolähetteen näytteen jättämistä varten. PHHYKY:n tartuntatautien vastaanoton yhteystiedot: Harjukatu 48, 2. kerros (Masto-siipi), p. 03 818 4570 (ma-to klo 9-14, pe 9-11)

Asiakaspalautteet ja -valitukset

Jos haluat antaa palautetta ostamastasi elintarvikkeesta tai jos epäilet puutteita elintarvikkeidenkäsittely- tai säilytysolosuhteissa, ota yhteyttä ensisijaisesti elintarvikkeen myyjään tai valmistajaan ja tarvittaessa Lahden kaupungin ympäristöterveyden päivystykseen puh. 03 733 4588 tai terveydensuojelu@lahti.fi.