Hyppää sisältöön

Isorannan käyttöä monipuolistetaan talvitoiminnalla

Isorannan leirikeskuksen tilat ovat vuosittain lähes täyteen varattuja huhtikuusta marraskuuhun. Kävijämäärä nousi noin 1500 leirivuorokautta vuonna 2023 koronavuosiin verrattuna. Perusopetukselle suunnattu talvitoiminta monipuolistaa ja lisää alueen käyttöastetta.
Lapset pulkkamäessä.

Isorannassa järjestettiin helmikuussa ensimmäistä kertaa kolmena peräkkäisenä päivänä talviteemainen tapahtuma perusopetuksen valitsemille oppilasryhmille.

– Vuoden ainut hiljaisempi ajankohta Isorannassa on tammi-maaliskuu, jolloin käyttöastetta voisi lisätä. Siitä tuli ajatus talvikarnevaalien järjestämisestä, jolloin oppilasryhmät pääsevät tutustumaan Isorantaan ja kokemaan kaikkea kivaa ja elämyksellistä talvitekemistä, kertoo toiminnanohjaaja Jonne Salonen. Hiihtoa umpihankisuksilla.

– Tapahtumaidea sai rehtoreilta positiivisen reaktion ja siihen tartuttiin nopeasti. Toiminnalle oli selkeä tarve ja sitä tarjottiin perusopetukselle talviliikuntapäivän kaltaisena toimintana, jatkaa Salonen.

Tapahtumaa varten Isorantaan rakennettiin muun muassa napakelkka ja lumikammeja sekä hankittiin jättiritsa. Lumikammin eli yöpymismajan rakentaminen lumeen on tullut Saloselle tutuksi talviturvallisuuskouluttajana toimimisen kautta.

– Halusimme saada tapahtumaan monipuolista tekemistä ja sellaisia aktiviteetteja, joita ei muualla pääse kokeilemaan. Isorannasta löytyy lumikenkiä, umpihankisuksia pitokarvapohjilla sekä tandemsukset. Lisäksi tapahtumassa oli tarjolla perinteisempää tekemistä, kuten mäenlaskua, köydenvetoa ja lämäritutkaa. Yhteensä eri rasteja oli kolmetoista, kertoo Salonen.

Ympärivuotista toimintaa peruskoululaisille ja työssäoppimis- ja työharjoittelupaikkoja opiskelijoille

Salosen mukaan tapahtumasta on tarkoitus tehdä osa Isorannan jatkuvaa toimintaa ja samalla hyödyntää Isorannan mahdollisuuksia täydellä kapasiteetilla. Perusopetus järjestää ryhmät paikalle ja nuorisopalvelut hoitaa ohjauksen.

Ensimmäiseen talvitapahtumaan osallistui Lahden maahanmuuttajaluokat, 15 ryhmää, joiden oppilaat ovat 7–16-vuotiaita. Tapahtumassa oli apuna ohjaamassa eri päivinä lähes parikymmentä Koulutuskeskus Salpauksen nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijoita sekä luonto-ohjaaja- ja ympäristönhoitajaopiskelijoita.

Perusopetus on yksi Isorannan pääkäyttäjistä, joka hyödyntää Isorantaa leirikouluihin ja seitsemäsluokkalaisten ryhmäytyksiin. Nuorisopalvelut järjestää Isorannassa muun muassa leiritoimintaa koulujen loma-aikoina. Lisäksi leirikeskusta käyttävät muun muassa partiolaiset sekä erilaiset nuorisojärjestöt ja yhdistykset.

Isorannassa on käytännössä koko ajan opiskelija suorittamassa työssäoppimista. Lisäksi työssäoppimisen yhteydessä on mahdollista suorittaa seikkailukasvatuksen opinnon osia. Yhteistyötä tehdään eri opistojen kanssa, mutta myös esimerkiksi sosionomi- ja yhteisöpedagogiopiskelijat ovat tervetulleita suorittamaan työharjoitteluaan Isorantaan.

-Leirikeskus toimii elämys- ja seikkailupedagogisten periaatteiden mukaan. Se on meidän linjamme ja toiminnan punainen lanka, toteaa Salonen.

Lisätiedot

Jonne Salonen, toiminnan ohjaaja
Lahden kaupungin nuorisopalvelut
p. 050 5184494
jonne.salonen@lahti.fi

Naumi-Isorannan leirikeskus