Hyppää sisältöön

Ulkonapitokielto suojaa siipikarjaa lintuinfluenssalta

Siipikarjan ulkonapitokielto alkoi 8.2. ja jatkuu toukokuun loppuun asti. Kielto koskee ammattimaista siipikarjan kasvattamista ja lemmikkejä.

Ulkonapitokiellon tarkoituksena on estää lintuinfluenssaviruksen leviäminen luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan tai muihin lintuihin. Kielto koskee myös harrastesiipikarjaa, esimerkiksi lemmikkikanoja. Kiellon aikana linnut tulee pitää sisätiloissa.

Ulkonapitokielto ei koske:

  • eläintarhoja
  • kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja
  • tarhattuja sileälastaisia lintuja, esimerkiksi strutseja
  • pitopaikkoja, joissa ulkotarha on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla siten, että luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut eivät pääse kosketuksiin ulkotarhassa pidettävien lintujen kanssa
Lue lisää ulkonapitokiellosta Ruokaviraston sivuilta

Miten toimin, jos löydän kuolleita lintuja?

Ilmoita valvontaeläinlääkärille, jos löydät kuolleena:

  • Ison petolinnun
  • Enemmän kuin yhden joutsenen
  • Enemmän kuin viisi muuta vesilintua
  • Enemmän kuin kymmenen mitä tahansa lintua

Jos kuolleita lintuja on yllä listattua vähemmän, tilanteesta ei tarvitse ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Tällöin linnun tai linnut voi haudata. Jänistä pienemmän linnun voi myös poimia muovipussiin ja hävittää sekajätteenä. Älä koske kuolleeseen lintuun käsin vaan käytä kertakäyttökäsineitä tai siirrä lintu esimerkiksi lapion avulla.  Syrjäisemmältä alueelta, esimerkiksi metsästä, löydetyn linnun voi jättää luonnon hajottajaeliöstön ruoaksi.

Lahden valvontaeläinlääkärin yhteystiedot

Lahden valvontaeläinlääkäri p. 044 482 6974 / 044 416 4598

Miten toimin, jos löydän sairaita tai huonokuntoisia luonnonlintuja?

Jos lintu on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen olisi ilmeisen julmaa sitä kohtaan tai sen asianmukaista hoitoa ei ole mahdollista järjestää, eläin on lopetettava. Luonnonvaraisten huonokuntoisten tai sairaiden lintujen hoitoon ja lopetukseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Lahden kaupungin eläinlääkärin vastaanottoon tai Heinolan lintuhoitolaan.

Vältä lintuihin koskemista paljain käsin. On suositeltavaa käyttää kertakäyttöhanskoja ja mahdollisuuksien mukaan hengityssuojainta. Linnun käsittelyn jälkeen kädet pitää pestä hyvin saippualla ja tämän jälkeen desinfioida.

Yhteystiedot

Lahden kaupungin eläinlääkärin vastaanotto p. 044 416 2749

Heinolan lintuhoitolan verkkosivut

 

Ohjeistus koskee normaalitilannetta. Epidemiatilanteessa toimimisesta ohjeistetaan erikseen

Lisätietoja

  • Ympäristöterveys

    Käyntiosoite

    Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti