Siirry suoraan sisältöön

Ekaluokalle

Suomessa oppivelvollisuus alkaa yleensä sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta. Lahdessa koulunkäynnin aloittaa elokuussa vuosittain keskimäärin 1200 ekaluokkalaista.
Lapsia koulussa.

Hyvät tulevat ekaluokkalaiset, lämpimästi tervetuloa peruskoulun ensimmäiselle luokalle 12.8.2020 alkaen. 

Oman lähikoulun rehtorilta tulee koteihin postitse Tervetuloa peruskouluun -kirje, jossa kerrotaan myös muun muassa iltapäivätoimintaan hakemisesta sähköisesti Wilman kautta 24.4.2020 klo 15 mennessä.

Koulun terveydenhoitajalle ajanvaraus

Kun lapsenne tuleva koulu on varmistunut, varaattehan ajan kouluuntulotarkastukseen oman koulun terveydenhoitajalta. 

HUOM! Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi ajanvaraus kannattaa tehdä touko-kesäkuussa. 

Tarkastuksen yhteydessä kouluterveydenhoitajalle palautetaan esitietolomake täytettynä. Ohjeet ja lomake löytyvät Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Kouluterveydenhuollon sivuilta. 

Tutustumispäivät

HUOM! Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi on todennäköistä, että toukokuulle suunniteltuja kouluun tutustumispäiviä emme voi toteuttaa.

Lapset pääsevät rauhassa tutustumaan omaan opettajaansa, luokkaansa ja koulun toimintaan ensimmäisellä kouluviikolla elokuussa. Koulun alkamispäivänä myös te huoltajat pääsette tutustumaan lapsenne kouluun. Aloituspäivän aamuna järjestetään huoltajien infotilaisuus, jossa tapaatte rehtorin sekä koulutyössä mukana olevia muita aikuisia.

Koulun rehtori ilmoittaa Wilma-palvelun kautta viimeistään elokuun alussa ensimmäisen koulupäivän alkamisajan, tulo-ohjeet ja muita tärkeitä käytännön asioita. 

(Normaali tilanteessa koulut järjestävät toukokuussa koulutulokkaille ja heidän huoltajilleen kouluun tutustumispäivän.)

Lisätietoja saatte lapsenne oman lähikoulunne rehtorilta.

_ _ _ _ 

Elokuussa 2020 koulutiensä aloittavat ekaluokkalaiset ovat ilmoittautuneet kouluun ensisijaisesti sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta tammikuussa. 

Mikäli huoltaja ei jostain syystä ole tulevaa ekaluokkalaista  määräaikana ilmoittanut, niin kannattaa olla yhteydessä oman asuinalueen lähikoulun rehtoriin

Jos harkitsette lapsenne koulunkäynnin aloittamisen lykkäämistä tai aikaistamista vuodella, niin kannattaa ensin keskustella lastentarhanopettajan tai neuvolan asiantuntijoiden kanssa poikkeavasta koulunaloituksesta.

Näin ekaluokalle ilmoittautuminen etenee:

  • Koulutulokkaan ja huoltajan kotiosoitteeseen tulee tammikuun toisella viikolla postitse ilmoittautumisohjeet sekä avainkoodi sähköistä ilmoittautumista varten.
  • Säilyttäkää avainkoodin avulla luomanne Wilma-käyttäjätunnus ja salasana huhtikuussa tapahtuvaa aamu- ja iltapäivätoiminnan hakua varten.

Koulutulokkaan vaihtoehdot:  

  • ilmoittautuu oman oppilaaksiottoalueen kouluun,
  • hakee muuhun kuin oman oppilaaksiottoalueen kouluun,
  • hakee toisen kunnan kouluun tai yksityiseen kouluun.

Omaan lähikouluun ilmoittautuvat myös ne lapset, jotka hakevat koulunkäynnin lykkäystä tai perusopetukseen valmistavaan opetukseen tai tarvitsevat erityistä tukea.