Siirry suoraan sisältöön

Alkutuotanto

Alkutuotantoa on kaikkien maataloudessa tai metsästyksessä saatavien elintarvikkeiden tuottaminen myyntiin. Alkutuotannon aloittamisesta tulee tehdä ilmoitus ympäristöterveyteen.
Alkutuotanto

Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta tulee tehdä ilmoitus Lahden kaupungin elintarvikevalvontaviranomaiselle. Lomakkeet löytyvät kohdasta Asioi verkossa.

Alkutuotannosta ilmoittaminen

Kasvien ja sienten alkutuotannosta ei tarvitse tehdä ilmoitusta, jos toiminta ei ole elinkeinonharjoittamista. Oman puutarhan kasviksia, hedelmiä ja marjoja voi myydä tai toimittaa pieniä määriä paikalliseen vähittäismyyntiin ilman ilmoitusta.

Alkutuotantopaikan ilmoitukseen sisällytetään myös tuottajalta suoraan kuluttajalle myytävät alkutuotannon tuotteet eli ns. suoramyynti/tilamyynti. Jos myytävät määrät ylittävät valtioneuvoston asetuksessa säädetyt määrät, tulee suoramyynnistä tai paikalliseen vähittäismyyntiin toimittamisesta tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai hakea elintarvikehuoneistolle laitoshyväksyntä.

Alkutuotannon toimijan tulee tehdä kirjallinen elintarvikehuoneistoilmoitus elintarvikevalvontaviranomaiselle, kun harjoitetaan elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäistä eläinperäisten elintarvikkeiden käsittelyä. Laitoshyväksymistä ei tällöin tarvita.

Erillistä alkutuotantopaikkailmoitusta ei tarvitse tehdä tilanteissa, joissa tieto kulkee viranomaiselta toiselle. Tällainen tilanne on esimerkiksi sellainen, kun toimija on tehnyt ilmoituksen eläintenpitopaikasta tai on hakenut tukea elintarvikkeiden alkutuotannolle. Valvontaviranomainen saa tällöin tarvittavat tiedot Ruokaviraston alkutuotantosovelluksesta.

Yhteystiedot

kaupungineläinlääkäri, p.050 559 4047 (virka-aikana), terveydensuojelu@lahti.fi