Siirry suoraan sisältöön

Alkutuotanto

Alkutuotantoa on kaikkien maataloudessa tai metsästyksessä saatavien elintarvikkeiden tuottaminen myyntiin. Alkutuotannon aloittamisesta tulee tehdä ilmoitus ympäristöterveyteen.
Alkutuotanto

​Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys.

Yksityishenkilön harjoittamasta toiminnasta joka ei ole elinkeinon harjoittamista, sekä luonnonvaraisen riistan tai kasvien luovuttamisesta suoraan kuluttajalle ei tarvitse tehdä alkutuotantoilmoitusta. Ilmoitetun tuotannon tulee täyttää lainsäädännön vaatimukset. Lisää tietoa, ohjeita ja oppaita alkutuotannosta löytyy elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilta.

Alkutuotantopaikka ja omavalvonta

Toimijan on huolehdittava, että alkutuotantopaikka, siellä tapahtuva toiminta ja tuotetut elintarvikkeet täyttävät lainsäädännön vaatimukset sekä huolehdittava ettei elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu. Omavalvonnan avulla toimija varmistaa, että elintarvikkeet täyttävät niille asetetut vaatimukset ja alkutuotannon tuotteet ovat turvallisia.


Yhteystiedot:
Kaupungineläinlääkäri, p.050 559 4047 (virka-aikana), terveydensuojelu@lahti.fi