Siirry suoraan sisältöön

Omavalvonta

Toimivalla ja riittävän laajalla omavalvonnalla elintarvikealan toimija varmistaa ja valvoo elintarviketurvallisuuden toteutumista yrityksessään. Jokaisen elintarviketyöntekijän tulee tunnistaa ja ottaa huomioon omassa työssään elintarvikehygieeniset vaarat.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/YmparistoterveysSite/PublishingImages/Omavalvonta.jpg

Omavalvonta on järjestelmä, jolla toimija varmistaa että elintarvike, alkutuotantopaikka ja elintarvikehuoneisto sekä siellä harjoitettava toiminta täyttävät niille elintarvikelainsäädännössä asetetut vaatimukset. Kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatiminen ja toteuttaminen on jokaisen elintarvikealan yrittäjän lakisääteinen velvollisuus. Omavalvontasuunnitelman tulee olla toimintaan nähden riittävä ja siinä tulee kuvata elintarvikehuoneistotoimintaan oleellisesti liittyvät elintarvikehygieeniset riskit.

Omavalvonnan kattavuus ja valvonta

Omavalvontasuunnitelma koskee kaikkia elintarvikealan toimijoita. Omavalvontasuunnitelma tulee pitää ajan tasalla ja elintarvikehuoneistossa työskentelevät henkilöt tulee perehdyttää omavalvontasuunnitelmaan ja omavalvontaan käytännössä.

Neuvontaa ja opastusta omavalvontasuunnitelman laadintaan saa ympäristöterveydestä. Tarvittaessa terveystarkastajat auttavat omavalvontasuunnitelman tarkistamisessa toiminnan alkaessa. Omavalvontasuunnitelman riittävyyttä ja omavalvonnan toteuttamista arvioidaan myös Oiva-tarkastusten yhteydessä.


Yhteystiedot:
Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30 p. 03-7334577, terveydensuojelu@lahti.fi
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@lahti.fi

Johtava terveystarkastaja
Tomi Bondarew, p. 050 518 4485

Terveystarkastajat:

Johanna Eklund p. 044 416 4849
Nastolan elintarvikehuoneistot

Sari Johnsson, p. 050 559 4044
Keski-Lahti, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa

Eeva Kyyhkynen-Malkki, p. 050 518 4483
Katujen Aleksanterinkatu-Rauhankatu-Lahdenkatu-Saimaankatu rajaama alue sekä leipomot

Petro Sormunen, p. 050 518 4478
Kerinkallio, Kolava, Kujala, Liipola, Möysä, Paavola, Saksala sekä henkilöstöruokalat

Päivi Matilainen, p. 044 416 4955
Asemantausta, Keijupuisto, Laune, päiväkotikeittiöt

Taina Rahkonen, p. 050 539 1692
Urheilukeskus, Vesijärven satama, Pikku-Vesijärven alue, Kisapuisto, Salpausselkä, Jalkaranta, Pirttiharju, Sopenkorpi, Hennala, Kärpänen, Okeroinen

Anne Räsänen, p. 050 559 4082
Ahtiala, Järvenpää, Niemi, Kilpiäinen, Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kunnas, Kytölä, Mukkula, Myllypohja, Pesäkallio, Tonttila, Viuha sekä elintarvikekontaktimateriaalit ja koulujen keittiöt