Siirry suoraan sisältöön

Ruokamyrkytysepäilyt ja valitukset

Älä epäröi ottaa yhteyttä ympäristöterveyteen epäillessäsi sairastuneesi ruoan tai talousveden välityksellä.

Ruokamyrkytys on ruoan tai talousveden välityksellä saatu infektio tai myrkytys. Ruokamyrkytyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi virukset, bakteerit, loiset tai ruokaan joutuneet myrkylliset aineet.

Ruokamyrkytysriskiin voi kotona vaikuttaa valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä annettuja valmistus- ja säilytysohjeita kannattaa noudattaa.

Oireet

Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli ja kuume. Oireet alkavat useimmiten ensimmäisen vuorokauden kuluessa altistumisesta, mutta voivat joissakin tapauksissa ilmaantua vasta päivien tai jopa kahden viikon kuluttua tartuntahetkestä.

Jos epäilet ruokamyrkytystä, ota välittömästi yhteyttä:

  • ​Yritykseen, jonka tuotetta epäilet aiheuttajaksi. Yrityksen tulee säästää epäiltyjä elintarvikkeita pakastimessa mahdollisia laboratoriotutkimuksia varten
  • Ympäristöterveyden päivystysnumeroon tai päivystysajan ulkopuolella suoraan johonkin terveystarkastajista
  • Paavolan terveyskeskuksen tartuntatautien vastaanoton toimistoon (erityisesti vakavia ja pitkäkestoisia oireita saaneet). Vastaanoton toimistosta saa laboratoriolähetteen näytteen jättämistä varten

 

Yhteystiedot:

  • Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30, p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi
  • Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lahti.fi.
    Paavolan terveyskeskuksen tartuntatautien vastaanoton toimisto, p. 03 818 4570