Hyppää sisältöön

”Ympäristöä voi siivota ja vieraslajeja torjua yksinkin”

Tänä keväänä kaupungin työntekijät ovat joutuneet ratkaisemaan yllättäviäkin asioita ja joustaneet, kun koronavirusepidemia on rajoittanut normaalia arkea.

Kirjoittaja: Ina Ruokolainen

​Ina Ruokolaisen juttusarjassa kerrotaan kaupungin toiminnasta ja työntekijöiden ratkaisuista.

Yleiset siivoustalkoot ja järjestetyt luontoretket on tältä keväältä peruttu, mutta omaehtoinen roskienkeruu ja retkeily on yhä sallittua. Ympäristöneuvoja Sari Knuuti toivoo, että kaikki muistaisivat pitää huolta ympäristöstä, josta niin moni hakee voimia keskellä korona-ahdistusta.

– Totta kai surettaa, kun suositut siivoustalkoot ja ihanat luontoretket piti peruuttaa, mutta nyt suunnitellaan jo toimintaa syksylle. Ympäristöneuvojan saa kiinni puhelimitse ja sähköpostitse entiseen malliin, kotoa työskentelevä Knuuti lupaa.

Lahdessa on pitkät perinteet yleisten alueiden siivoustalkoissa, joihin kaupunki on lainannut välineet ja järjestänyt talkootarjottavat. Vaikka roskaaminen on ikävä asia, yhteisöllinen puuhailu on tuonut kaupunginosien ja asukasyhdistysten ihmisiä yhteen keväisin.

Jos roskat harmittavat, Knuuti neuvoo keräämään niitä yksin tai perheen voimin yleisiin roskiksiin.

– Omaan tahtiin voi kerätä. Sekin on mahdollista, että kaupunki hakee isompia määriä joltain alueelta, kunhan asiasta sovitaan vihervalvojan kanssa etukäteen. Myös salakaatopaikoista ja suurista roskakasoista voi tavalliseen tapaan ilmoittaa ympäristönsuojeluvalvojille.

Kulkiessaan voi tarttua myös vieraslajien poistamiseen maastosta. Jättipalsami, kurtturuusu, lupiini ja monet muut haitalliset lajit löytyvät vieraslaji.fi-sivustolta. Ainoastaan jättiputken torjunta kannattaa jättää ammattilaisille, sillä se voi aiheuttaa vaarallisia allergisia reaktioita. Kaupunki hoitaa jättiputkien torjunnan maksutta myös yksityisiltä mailta.

– Meillä oli juuri nettikoulutus vieraslajeista, joten pystymme entistä paremmin antamaan näistäkin neuvoja. Jättiputkesta pitää aina tehdä ilmoitus kaupungille. Samoin Lahden seudulla vielä harvinaisesta vieraslajista, keltamajavankaalista, toivotaan nyt havaintoilmoituksia, Knuuti kertoo.

Lahden luonnossa riittää retkikohteita

Eristysaika on saanut kaupunkilaiset huomaamaan luonnon arvon ja lähtemään retkille. Knuuti kehottaa selaamaan nyt netistä tai esitteistä uusia kohteita, jotta ei joudu kulkemaan ruuhkassa. Lahdenseudunluonto.fi -sivusto tarjoaa paljon sellaisiakin kohteita, joita moni ei tunne.

Opastetut retket on nyt peruttu ainakin toukokuun puoliväliin asti. Knuuti kerää tietoja loppukesän ja syksyn retkistä ja pohtii nyt työkavereiden kanssa, kannattaako esite painattaa vai ladata vain verkkoon.

Kotioloissakin voi tehdä ympäristötekoja, Knuuti muistuttaa. Kannattaa tutustua vaikkapa kodinkoneiden energiatehokkaampaan käyttöön, kokeilla vaatteiden korjausta tai valmistaa ilmastoystävällistä ruokaa.

Ympäristöneuvonnan materiaalilainaus on pantu tauolle, mutta Palvelutorin Lahti-pisteestä saa sen aukioloaikoina lainaan vielä roskapihtejä ja lämpökameroita, joilla voi tutkia omaa energiankulutustaan. Myös esitteitä ja karttoja on tarjolla.

Teksti: Ina Ruokolainen

Juttusarjassa aikaisemmin ilmestyneet artikkelit

”Työyhteisössä jeesaamme toinen toistamme”

”Viheralueet ovat korona-ajan henkireikä”

”Kirjasto on nyt somessa ja muualla verkossa”

”Matematiikan tukitunti vauva sylissä”

”Museo tallentaa koronakevään”

”Poikkeustila innostaa pieniin rakennusprojekteihin”

”Konserttiyleisö on nyt verkossa”

”Ohjaamo vakuuttaa, ettei tulevaisuutta ole peruttu”

Aihealueet