Hyppää sisältöön

Kesäkukat odottavat kukoistusaikaa – lajikirjo on monipuolinen

Lahden kaupungin kesäkukat jo odottavat istutukseen pääsyä. Moni on varmasti aiempinakin vuosina huomannut kaupungin upeat istutukset ja kukkapylväät ympäri keskustaa. Myös tänä kesänä jokainen kaupunkilainen saa nauttia värikkäistä ja tuoksuvista kukista.

Lahden kaupungin alueurakoitsijat istuttavat kesäkukkia yhteensä noin 7 000 kappaletta. Vapun tienoilla istutettavia orvokkeja on 3 500 ja muita monivuotisia kasveja 440. Viime syksynä istutetut noin 15 000 kukkasipulia kukkivat tänä keväänä. Kesäkukkaistutukset suunnitellaan aina edellisenä syksynä, jotta puutarhat ehtivät kasvattaa taimet seuraavalle vuodelle. 

Kaupungin kesäkukkien lajikirjo on monipuolinen. Muhkeutta ja runsautta istutuksiin ovat tuoneet muun muassa kauniisti roikkuvat kirjoliisukka, bataatti ja väriapila. 

Torilla kävijää ilahduttaa kesäaikaan moniväriset istutukset perinteisen punaisen sijasta. Hieman ylempänä kaupungintalon juurella, Eliel Saarisen puiston kiehtova veripisara, sateenkaaribalsami ja sitruunatimjami lisäävät silmän iloa rinteessä kulkeville. Eliel Saarisen puisto on muotopuutarha, joten sen suunnittelussa on huomioitu historialliset arvot istutuskuvioissa ja kasvivalinnoissa. Pölyttäjiä houkuttelevia kasveja on valittu erityisesti Pikku-Vesijärven puistoon ja Hansa-aukiolle.

Sokoksen ympäristössä ihastuttavat kukkapylväät ovat siellä jatkossakin, mutta varjoisen sijainnin takia kokeillaan nyt erilaisia riippuvia begonioita mustasilmäsusannan tilalle – jospa ne jaksaisivat kukkia paremmin varjossa. 

Vesijärven satamassa huojuvat heinät sekä kauniit törmäkukat ja kosmoskukat puisissa ruukuissaan. Sataman istutuksia on kuvattu paljon sosiaaliseen mediaan. Herkkyys ja luonnonmukaisuus on lisääntyvä trendi myös istutuksissa. 

Lahdessa on tavoitteena osana kestävää kehitystä vaihtaa osa maakukista monivuotisiin kukkiin. Pelargonit lähtevät talvetukseen ja pääsevät uusiokäyttöön seuraavana vuonna. 

Kierrätysnäkökulmaa ja ympäristökaupungin arvoja mukaillen orvokkeja jaettiin halukkaille jakotilaisuuksissa viime vuonna kauden lopulla. Sama todennäköisesti toistetaan tänäkin vuonna, ja siitä tiedotetaan erikseen. 

Teksti: Inga Notkola
Kuva: Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 1/24.