Hyppää sisältöön

”Olemme turvallisia aikuisia verkon pelitilassa”

Tänä keväänä kaupungin työntekijät ovat joutuneet ratkaisemaan yllättäviäkin asioita ja joustaneet, kun koronavirusepidemia on rajoittanut normaalia arkea.

Kirjoittaja: Ina Ruokolainen

​Ina Ruokolaisen juttusarjassa kerrotaan kaupungin toiminnasta ja työntekijöiden ratkaisuista.

Nuorten pelitila Xperience ja muut nuorisotilat on suljettu toukokuun loppuun asti, mutta pelit jatkuvat. Hankekoordinaattori Jari Karjalainen tapaa nyt nuoria verkossa Discord-sovelluksen avulla. Pelitilan sijasta hän työskentelee kotoa.

– Aiemmin olemme hyödyntäneet Discordia lähinnä tapahtumissa. Nyt me ohjaajat olemme linjoilla iltaisin tiistaista lauantaihin. Tämä on jo ollut pelaavien nuorten juttu, joten meidän oli luonnollista hypätä mukaan.

Sovelluksessa läsnäolijat voivat jakaa videoita, puhetta ja tekstiä. Maailmanlaajuisesti sitä käytetään paljon juuri pelaamiseen, peliseuran etsintään sekä kommunikointiin pelien aikana.

Karjalainen toimii nuorisopalveluiden digihaastehankkeen koordinaattorina, joten sen puolesta verkon mahdollisuudet ovat hänelle tuttuja. Lähikontaktin puuttuessa niitä on kuitenkin pitänyt miettiä uudestaan.

– Olemme turvallisia aikuisia arjessa myös tällaisena aikana. Annan muille työntekijöille vinkkejä, miten verkkoa voi käyttää toiminnassa.

Livepelaamisen oheen ohjaajat ovat kehitelleet visoja ja haasteita, joita on jaettu sosiaalisessa mediassa. Osallistujia on pyydetty kuvaamaan oma peliluolansa Instagramiin, tekemään kuvanmuokkausta ja pohtimaan, mitä peliharrastus itselle merkitsee.

Digitaalisten pelien rinnalle on nostettu jopa kortti- ja lautapelejä, joista jälkimmäisille oli omistettu yksi perjantai.

– Siinä me sitten pelasimme Afrikan tähteä hiirillä, Karjalainen kertoo.

Keskusteluja koronasta ja kesätöistä

Nuorisotilat ovat kohtaamisen ja keskustelun paikkoja, mitä on haluttu jatkaa verkossa. Sovellus mahdollistaa kohtaamisen eri kanavilla, tiimeissä ja jopa kahden kesken.

Osa nuorista haluaa keskustella ajankohtaisista ja pelottavistakin asioista, osa taas ehdottomasti pysyä niistä erossa. Joissain aiheissa ala- ja täysi-ikäiset on jaettu eri ryhmiin.

– Isoimmat keskustelut on käyty koronasta, lisäksi on keskusteltu paljon siitä, ettei nyt pääse tapaamaan kavereita. On myös pohdittu tulevaisuudennäkymiä, sitä miten kauan tämä kestää. Monelta on esimerkiksi peruttu kesätyöt.

Karjalainen ei ole havainnut nuorissa välinpitämättömyyttä tai selkeää uhmaa rajoituksia kohtaan, päin vastoin.

– Yksikin nuori oli hyvin huolissaan riskiryhmään kuuluvan äitinsä tilanteesta. Ja totta kai me ohjaajat myös pyrimme antamaan oikeaa tietoa, jos koronasta tuntuu leviävän selvästi väärää tietoa nuorten keskuudessa.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Juha Tanhua

Juttusarjassa aikaisemmin ilmestyneet artikkelit

”Työyhteisössä jeesaamme toinen toistamme”

”Viheralueet ovat korona-ajan henkireikä”

”Kirjasto on nyt somessa ja muualla verkossa”

”Matematiikan tukitunti vauva sylissä”

”Museo tallentaa koronakevään”

”Poikkeustila innostaa pieniin rakennusprojekteihin”

”Konserttiyleisö on nyt verkossa”

”Ohjaamo vakuuttaa, ettei tulevaisuutta ole peruttu”

”Ympäristöä voi siivota ja vieraslajeja torjua yksinkin”